Petak, 9 Decembra, 2022
Rubrika:

Zagreb ima novog gradonačelnika: Tomašević osvojio više od 60 odsto glasova

Zagreb dobija novog gradonačelnika posle 20 godina vladavine nedavno preminulog Milana Bandića

Održan je drugi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj, a birači su odlučivali ko će u iduće četiri godine voditi najveće gradove – Zagreb, Split, Rijeku i Osijek, ali i niz drugih, kao i čelnike županija i opština, jer nijedan od kandidata prije dvije sedmice nije uspio da osvoji više od 50 odsto glasova izašlih na birališta.

U drugi krug su ušla dva kandidata s najviše osvojenih glasova.

Do 16.30 glasalo je 29,18 odsto glasača, što je za 6,36 odsto manje nego u prvom krugu kada je glasalo 35,54 odsto. U drugom krugu lokalnih izbora prije četiri godine glasalo je 27,45 odsto birača, prenosi Jutarnji list.

Najzanimljivije je bilo u Zagrebu koji dobija novog gradonačelnika posle 20 godina vladavine nedavno preminulog Milana Bandića.

Birališta su zatvorena u 19 časova, a prema prvim izlaznim anketama, kandidat zeleno-lijeve koalicije “Možemo”, dugogodišnji aktivista i žestoki Bandićev kritičar, Tomislav Tomašević (39), ubjedljivi pobjednik prvog kruga, osvojio je 68,27 odsto glasova.

Njegov protivkandidat, lider desnog Domovinskog pokreta, pevač i preduzetnik Miroslav Škoro (59) uspio je, prema izlaznim anketama da osvoji 31, 73 odsto, prenio je Jutarnji list.

Nakon 86,30 odsto obrađenih biračkih mjesta, prema podacima Državne izborne komisije Hrvatske (DIK), Tomašević je dobio 171.956 glasova (64,47 odsto), a Škoro 89.244 (33,4 odsto) glasova.

Tako je, kako prenosi Jutarnji, Tomašević i zvanično postao novi gradonačenik Zagreba.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve