Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da snimak, na kom se vidi kako ruski obavještajac daje novac jednom, navodno visokopozicioniranom zvaničniku Srbije, nije sačinila srpska agencija, ali je VBA upoznata sa tim.

Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

Snimak je, kaže, sačinjen 24. decembra 2018. godine i na njemu se vidi susret ruskog potpukovnika Georgija Klebana sa penzionisanim potpukovnikom Vojske Srbije, čiji su inicijali Z. K.

Z. K. je, prema Vučićevim riječima, bio objekat nadzora srpskih službi bezbjednosti još od 2012. godine zbog kontakata sa hrvatskom kontraobavještajnom službom.

Vučić kaže da se susret Klebana i Z. K. odigrao u Zemunu oko 18 časova.

Pripadnici srpskih službi vršili su opservaciju Z. K. ali susret sa Klebanom nijesu oni zabilježili zbog velike udaljenosti, kaže Vučić.

Dodao je da ruski potpukovnik Kleban, koji je u Srbiji bio na funkciji pomoćnika izaslanika odbrane, više nije u toj zemlji.

“Republika Srbija je u više navrata fotodokumentovala, audio i video-dokumentovala kontakte Klebana sa pripadnicima Vojske Srbije. Samo sa Klebanom 10 kontakata dokumentovano, imamo i foto, audio i video-dokumentaciju da je davao novac. Imamo dokumentovane i druge pripadnike ruskih službi bezbjednosti”, rekao je Vučić.

“Bocan-Harčenka sam samo pitao zašto?”

“Politiku prema Rusiji nećemo da mijenjamo, doživljavamo je kao bratsku zemlju”, rekao je Vučić i dodao da je ruskog ambasadora Bocan-Harčenka povodom afere upitao samo “zašto”.

Prema njegovim riječima, već godinama je Srbija suočena sa izuzetno ofanzivnim djelovanjem različitih obavještajnih službi. U jednoj grupi su, kaže, najrazvijenije zemlje a u drugoj zemlje regiona.

Srbija je, kaže, ojačala mjere svoje kontraobavještajne zaštite i sada koristi znatno sofisiticiranije mjere.

“Naše mjere su pojačane i želim da posebno pohvalim BIA i VBA koje su u sadejstvu uspjevale da osujete najznačajnija ofanzivna djelovanja različitih agencija”, napomenuo je predsjednik Srbije.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve