Vladika vranjski Pahomije seksualno je uznemiravao monaha u manastiru Prohor Pčinjski. Ovaj manastir iznova je prazan jer su ga zbog nemilih događaja napustili svi koji su u njemu služili i boravili, javlja beogradski Blic.

Vladika vranjski Pahomije

Za sada još uvijek nije poznato o kom se stepenu seksualnog napada radi. Kako za “Blic” prenose izvori iz vranjske eparhije Pahomije je spopadao monaha.

“Vladika je pokušavao kod monaha. Spopadao ga neko vrijeme. Monah je odlazio nekoliko puta u Beograd u Patrijaršiju da se žali, ali ništa. Niko nije reagovao. Onda ga je Pahomije spopao opet prije neki dan i ovaj više nije mogao da izdrži taj pritisak”, prenose izvori “Blica”, inače sveštenstvo u eparhiji vranjskoj.

Za monahom su otišli i ostali koji su bili u manastiru. Prema navodima lokalnih medija u Prohoru su bila tri monaha i četiri iskušenika.

Monahu, koji je bio Pahomijeva meta, vladika je prije nekoliko dana dao kanonski otpust, a to znači da može da napusti eparhiju i ode u neku drugu.

“Za njim su sablaženjeni otišli i svi drugi. Manastir je opet prazan. Da ne govorimo o značaju Prohora za SPC i narod ovdje, a koji je pod stalnim pretenzijama prisvajanja nepriznate makedonske crkve. Vladika je mogao da se suzdrži makar u ovakvoj svetinji”, navodi izvor “Blica”.

Amfilohije, na osnovu pouzdanih izvora portala Aktuelno iz SPC, nikada Pahomiju ne okreće leđa!

Ovo nije po prvi put da se Pahomije pominje i sumnjiči za seksualne napade prema istom polu. U žižu javnosti i na opštu sablazan Srbije po prvi put se za njegove nasrtaje čulo kada je spopadao bogoslove – maloljetnike.

Sudski spor protiv Pahomija nije dobio epilog – poslije mnogo godina na sudu slučaj je zastario. Vijest da su monasi i iskušenici napustili manastir prvi su objavili lokalni mediji u Vranju.

Komentari

avatar