Nedjelja, 10 Decembra, 2023
Rubrika:

SAD poslale upozorenje Dodiku: Nećemo tolerisati secesionističku retoriku

Tokom govora nakon preuzimanja dužnosti u parlamentu RS-a, Dodik je zaprijetio kako će na svaku eventualnu odluku visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmidta, koja bi se odnosila na imovinu kojom raspolažu entiteti, odlučno reagovati

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dobio je novo upozorenje američke diplomatije da Vašington neće tolerisati njegovu secesionističku retoriku i prijetnje opstanku BiH. Ambasada SAD-a u Sarajevu reagovala je dan nakon što je Dodik treći put inaugurisan za entitetskog predsjednika, a protekle četiri godine je proveo na dužnosti člana Predsjedništva BiH.

Tokom govora nakon preuzimanja dužnosti u parlamentu RS-a, Dodik je zaprijetio kako će na svaku eventualnu odluku visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmidta, koja bi se odnosila na imovinu kojom raspolažu entiteti, odlučno reagovati.

Pojasnio je kako to zapravo znači put ka otcjepljenju RS-a od BiH. “Onaj ko to napiše, napisao je odluku koju ću ja ovdje predložiti, a to je odluka o otcjepljenju RS-a”, kazao je Dodik pred poslanicima.

Visokog predstavnika Šmidta nazvao je “spodobom” te konstatovao kako je prošlo vrijeme kada su SAD i evropske države mogle silom spriječiti secesionističke planove.

Ambasada SAD-a mu je poručila kako će ta zemlja nastaviti podržavati teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine.

“Secesionistička retorika je opasna, neodgovorna i antidejtonska. Upravo zbog izjava poput ove jučerašnje Milorad Dodik je sankcionisan od strane SAD-a”, stoji u izjavi Ambasade koju su prenijeli lokalni mediji.

SAD su prve sankcije Dodiku izrekle još 2017. godine u vrijeme administracije Baraka Obame, nakon što su ga označile osobom odgovornom za ugrožavanje sprovođenja Dejtonskog sporazuma upravo zbog njegovih prijetnji otcjepljenjem RS-a. Zabranjen mu je ulazak u SAD, imovina mu je zamrznuta, a američkim je građanima zabranjeno s njim poslovati.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
KLEMENTINA
17.11.2022-11:31 11:31

Njemu netreba upozorenje – on nije od onih koje ubi jaka riječ- za njega je .osrana kandžija.

cetinje
18.11.2022-10:51 10:51

Mile kameleonu ne brini za upozorenje SAD jer tu je “brat”srpstva Kristofer Hill Vucicev drug,kao u Crnoj Gori Dzudi Rajnke i Kristina Oana Popa iz “evropske demokratije”Rumunije najkorumiranije zemlje na Balkanu.