Četvrtak, 9 Februara, 2023
Rubrika:

Rama: Mapa sa promjenom granica na Zapadnom Balkanu postoji, vidio sam je

Kako pišu albanski mediji, Rama je kazao da je mapu vidio i prije nego što ju je pokazao svom slovenskom kolegi Janezu Janši

Premijer Albanije Edi Rama komentirao je juče “non paper” premijera Slovenije Janeza Janše, rekavši da postoji mapa u kojoj su promjenjene granice zemalja u regionu Zapadnog Balkana.

Kako pišu albanski mediji, Rama je, gostujući u emisiji “Izbori 2021 na V+”, kazao da je mapu vidio i prije nego što ju je pokazao svom slovenskom kolegi Janezu Janši.

“Razgovarali smo prije izvjesnog vremena. Takođe sam vidio ovaj dokument koji je izašao. Nemam komentar”, rekao je Rama.

Podsjećamo, u četvrtak je slovenački portal “Necenzurisano.si” objavio dokument “non paper” za koji se tvrdi da je kopija originalnog dokumenta u kojim se tretira prekrajanje granica zemalja Zapadnog Balkana. Prema tom dokumentu, predlaže se redefinisanje granice Kosova i Srbije, ujedinjenje Kosova sa Albanijom, ujedinjenje dijelova Crne Gore sa albanskom većinom i Sjeverne Makedonije sa Albanijom, mogućnost otcjepljenja entiteta Republika Srpska od Bosne i Hercegovine i ujedinjenja dijelova određenih kantona u Federaciji BiH sa Hrvatskom.

Evropska unija je nekoliko puta rekla da ne zna za takav dokument. Slovenski premijer Janez Janša, čija će zemlja predsjedavati Evropskom unijom u drugoj polovini ove godine, napisao je da su tvrdnje za takav dokument akcije usmjerene na “nanošenje štete Sloveniji u EU”.

“Slovenija ozbiljno traži rješenja za razvoj regiona i evropsku budućnost za zemlje zapadnog Balkana i upravo takvi spisi pokušavaju da spriječe ovaj cilj”, napisao je Janša na društvenim mrežama, ali reakcije su se nastavile.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve