Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Jačanje transatlantske turističke saradnje privrednih komora Zapadnog Balkana i SAD-a

Označen početak primjene projekta Jačanje transatlantske turističke saradnje između privrednih komora Zapadnog Balkana i Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori

Privredna komora Crne Gore, Think Thank organizacija “Transatlantic Leadership Network” iz Vašingtona, te NVO “Biraj Turizam” iz Crne Gore, označili su početak primjene projekta Jačanje transatlantske turističke saradnje između privrednih komora Zapadnog Balkana i Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori.

Tim povodom, 24. aprila, u Crnogorskoj kinoteci održan je prvi u nizu događaja koji obilježavaju realizaciju ovog projekta.

Događaju su prisustvovali ambasadorka SAD-a, Džudi Rajzing Rajnke, predsjednica Privredne komore Crne Gore, Nina Drakić i potpredsjednik Nikola Vujović, državni sekretar u Ministarstvu turizma ekologije Vuk Žižić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Vjekoslav Vuković, predsjednik Privredne komore Kosova, Lulzim Rafuna, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović, te brojni predstavnici turističke privrede i diplomatskog kora.

Nakon pozdravne riječi direktora Crnogorske kinoteke, Gorana Bjelanovića, koordinatorka projekta, Željka Radak Kukavičić izrazila je posebnu zahvalnost predsjednicima Privrednih komora regiona i potpredsjedniku Think Thank organizacije Saši Toperiču, na nesebičnoj podršci i spremnosti da ovaj projekat uključi u inicijativu TLN-a za unapređenje transatlantske saradnje u oblasti turizma.

“Ovo je višegodišnji projekat s ciljem kreiranja zajedničkog turističkog proizvoda i promovisanja ponude na tržištu Sjedinjenih američkih država, a potpisivanjem Memoranduma o saradnji, tokom Transatlantskog ekonomskog foruma Jugoistočne Evrope u maju, stvoriće se platforma za saradnju između turističke privrede zemalja Zapadnog Balkana i SAD-a “, istakla je ona.

Radak Kukavičić je naglasila važnost turizma kao mosta koji povezuje kontinente, osvrnuvši se na izazove sezonalnosti.

“Izazov sa kojim se susreću sve destinacije jeste izražena sezonalnost i zbog toga je fokus na osmišljavanju cjelogodišnjih atraktivnih turističkih ponuda zbog kojih će se gosti opredijeliti da svoj odmor provode van špica sezone, kada u potpunosti mogu da osjete mirise i ukuse destinacije koju su izabrale za svoj odmor. Upravo je to šansa za turističku privredu zemalja Zapadnog Balkana kada je u pitanju tržište Amerike, s obzirom na to da gosti sa ovog tržišta putuju tokom cijele godine”, kazala je ona.

Prema njenim riječima, kroz regionalnu saradnju, planira se promocija prirodnih ljepota, gastronomije i tradicije regije.

“Raditi na inkluzivnom rastu znači svima omogućiti bolju viziju turizma”, zaključila je Radak Kukavičić, uz želju da Crna Gora ima uspješnu ljetnu turističku sezonu i nove rekorde u posjetama između oba kontinenta.

Predsjednica Privredne komore Crne Gore,  Nina Drakić izrazila je posebno zadovoljstvo što je baš Crna Gora domaćin događaja koji označava početak ovog značajnog projekta, odnosno partnerstva privrednih komora šest zemalja Zapadnog Balkana i Sjedinjenih Američkih Država.

FOTO: PKCG

“Privredna komora Crne Gore, kao i komore iz regiona, sa zadovoljstvom su prihvatile poziv da budu dio ove inicijative, koju vidimo kao dobar primjer djelovanja i za druge sektore, a ne samo turizam. Zbog toga zahvalnost dugujemo našim partnerima – Transatlantic Leadership Network i NVO Embracing Sustainability in Tourism of Montenegro”, kazala je ona.

Drakić je naglasila važnost sektora turizma za ekonomiju Crne Gore, kao i za zemlje Regiona, istakavši da je ovo odlična prilika za promociju regiona Zapadnog Balkana, te kreiranje zajedničke turističke ponude kroz koju će biti prezentovana netaknuta priroda, jedinstvo kulture, tradicija, prirodne ljepote i razne atrakcije na području koje je potpuno neotkriveno i jedinstveno, a samim tim i interesantno za turiste iz SAD-a.

“Činjenica je da američki turisti godišnje realizuju preko 80 miliona putovanja, od čega oko 20 odsto u zemlje Evrope. Naš cilj je da dio turista koji putuju u Evropu, kao i određeni procenat onih koji putuju van našeg kontinenta, zainteresujemo i usmjerimo na putovanja u zemlje Zapadnog Balkana”, istakla je ona.

Prema njenim riječima, američko turističko tržište karakterišu zahtjevni putnici, koji cijene specifična i jedinstvena iskustva i personalizovane usluge, a putuju tokom cijele godine i preferiraju otkrivanje skrivenih destinacija, jedinstvenih iskustava i atrakcija. Takođe, navodi Drakić, pored turističkih putovanja, ne treba zanemariti i važnost promovisanja Zapadnog Balkana digitalnim nomadima koji su sve brojniji i kojima naše zemlje mogu da pruže uslove za život, rad, ali i uživanje.

“Koliko god prirodne ljepote naših zemalja bile jedinstvene ili čak očaravajuće, pravljenja razlike do one potrebne mjere atraktivnosti destinacije zavisiće od kreativnosti i sposobnosti naše turističke privrede, u koju apsolutno vjerujem. Sigurna sam da ćemo našu platformu, na kojoj ćemo prezentovati zajedničke turističke prizvode, i koju ćemo uskoro formalizovati u Vašingtonu potpisivanjem Memoranduma, iskoristiti na najbolji mogući način”, poručila je Drakić.

Ambasadorka SAD-a, Džudi Rajzing Rajnke zahvalila je svima na doprinosu u ovoj značajnoj inicjativi.

FOTO: PKCG

“Kao ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, želim da istaknem važnost saradnje američkog think tank-a i regionalnih komora u oblasti turizma i nadam se da će ova inicijativa doprinijeti jačanju veza između naših zemalja i omogućiti bolje razumijevanje naših naroda”, kazala je ona.

Rajnke je istakla da turizam ima ključnu ulogu u našim ekonomijama, te daje izuzetan doprinos privredi, kreira poslove i njeguje investicije.

“Turizam ima esencijalnu ekonomsku komponentu u regionu Zapadnog Balkana, zato pružamo snažnu podršku ovom sektoru. Vlada Sjedinjenih Američkih Država ostaje posvećena jačanju veza između naših zemalja. Vjerujem da će ova incijativa podstaći dalji razvoj turističkog sektora i doprinijeti održivom ekonomskom rastu, očuvanju prirodnih resursa i održivosti turističkih destinacija”,  poručila je ona.

Prema njenim riječima, najavljeno potpisivanje memoranduma Transatlantic Leadership Network-a I privrednih komora u Vašingtonu predstavlja još jedan korak ka jačanju posvećenosti ovoj inicijativa I proširenju ekonomske saradnje između Sjedinjenih Američkih Država i Zapadnog Balkana, doprinoseći boljem međusobnom razumijevanju i uspostavljanju bližih društvenih i ekonomskih veza.

Nakon uvodnih govora, uslijedila je prezentacija turističko-promotivnog filma BRAND USA, a direktor kompanije SaaSolutions, Nihad Kozlić predstavio je novi web sajt na kojem će biti prezentovana turistička ponuda zemalja Zapadnog Balkana obuhvaćenih ovim projektom (Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Albanija).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve