Svojevremeno najtraženiji bjegunac Pljevljak Darko Šarić (49) prije tačno pet godina kročio je na tlo Srbije i od tada je u pritvoru u kojem čeka pravosnažnost presude za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike, ali i kaznu za pranje para.

Iako se tog utorka, 18. marta 2014, dva dana poslije parlamentarnih izbora u Srbiji, kada je Šarić u pratnji specijalaca sletio na beogradski aerodrom, vjerovalo da će se sudski postupci protiv prvookrivljenog u akciji “Balkanski ratnik” završiti brzo, do toga nije došlo.

U proteklih 1826 dana na suđenjima i oko Šarića dešavalo se svašta, počevši od mnogih odlaganja ročišta do toga da većina onih koji su se bavili tim slučajem ili je van pravosuđa ili prebačena na neke druge položaje. Ono što je postojano je Šarićevo negiranje da ima bilo kakve veze sa švercom droge za koji je optužen.

Prva, prvostepena presuda kojom je osuđen na 20 godina zatvora izrečena mu je 13. jula 2015, a na nju su se žalili i odbrana i tužilaštvo. Veliku polemiku izazvalo je i puštanje snimljenih razgovora između optuženih, koji su kako je tvrdila odbrana, pribavljeni nezakonito.

Apelacioni sud je poništio prvostepenu presudu uz obrazloženje da “nije jasno napisana, da nije objašnjeno za šta je koji član grupe bio zadužen prilikom šverca kokaina, kao i da je Šariću trebalo suditi po blažem zakonu po kome je najviša kazna za ovo krivično djelo 15 godina”.

Sporna stavka bio je sastav vijeća jer Vladimir Vučinić, koji je u međuvremenu napustio sud, nije smio da sudi narko-bosu jer je procjenjivao optužnice protiv njega.

“Optužnica mi djeluje kao lijepo napisana pričica, ali ne razumijem za šta me tužilac konkretno tereti. Već sedam godina svašta govore o meni, zato sada više neću da pričam da nisam kriv, nego kažem neka mi dokažu”, rekao je Šarić 26. septembra 2017. na početku ponovljenog suđenja.

Nova presuda i Šariću kazna od 15 godina robije izrečena je 10. decembra prošle godine.

Sada se čeka odluka Apelacionog suda, i ovoga puta to će biti konačna presuda.

Hronologija slučaja Šarić

Od septembra 2016, kada je postupak krenuo iz početka, održana 54 ročišta, a odloženo 25.

BJEGUNCI

Nestao Miša Banana

Pljevljak Goran Soković, koji je u bjekstvu, osuđen na 15 godina zatvora, dok je Rodoljubu Raduloviću, zvanom Miša Banana, takođe nedostupnom srpskom pravosuđu, izrečena kazna od 11 godina. Prošle godine bile su priče da je Radulović uhapšen u Brazilu, ali nije bilo zvanične potvrde te informacije.

Saradnici Gorana Sokovića uhapšeni su takođe zbog trgovine drogom nedavno u Milanu, ali zasad nije poznato da li se steže obruč i oko odbjeglog Pljevljaka.

PUŠTANJE IZ PRITVORA bez jemstva

Posljednjeg dana prošle godine Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rješenje o pritvoru Šariću. On je ipak ostao u pritvoru pošto je vijeće Višeg suda odlučilo da nema osnova da bude pušten.

Ranije se pominjala mogućnost da Šarić bude pušten uz kauciju, i to višemilionsku, ali Pljevljak zvanično nikada nije ponudio jemstvo.

PRANJE PARA – Pokriće za 45 miliona eura

Suđenje za pranje 22 miliona eura zarađenih od prodaje kokaina koje su, kako je navelo tužilaštvo, “ubacili u legalne tokove i poslove u Srbiji”, još je u toku, a kada će se završiti, ne može ni da se naslućuje jer je nastavak zakazan tek za sredinu maja.

Šarić je u svojoj odbrani naveo da “ima pokriće za 45 miliona eura koje je zaradio na legalan način”.

ZAPLJENA imovine – Stanovi, hoteli…

Među zaplijenjenim nepokretnostima su brojni stanovi, kuće, parcele, ali i preduzeća, hoteli, akcije, novac. Imovina je oduzeta i njegovim najbližim srodnicima.

“Balkanski ratnik” i optužnica

Šarić je optužen da je organizator kriminalne grupe koja je krijumčarila kokain iz Južne Amerike u zemlje Zapadne Evrope tokom 2008. i 2009. godine. U oktobru 2009. u akciji “Balkanski ratnik” policija je zaplijenila više od dvije tone kokaina na jahti „Maui” u blizini Montevidea. Istragu protiv balkanskog narko-kartela vodili su srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal u saradnji sa Bezbjednosno-informativnom agencijom, američka Agencija za borbu protiv narkotika, urugvajska, argentinska i italijanska policija i britanska Agencija za borbu protiv organizovanog kriminala. Potjernica za njim je raspisana 9. decembra 2009. Na svim optužnicama je 36 osoba.

BRAT -OSLOBOĐEN

Duško Šarić, Darkov mlađi brat, i Jovica Lončar pravosnažno su oslobođeni krivice za pranje 19,2 miliona eura jer, kako je naveo Apelacioni sud u Podgorici, “nije dokazano” da taj novac potiče od šverca narkotika.

Duško je uhapšen 16. novembra 2010. u Pljevljima. Njih dvojica su tužili Crnu Goru.

ODAVANJE TAJNI -Lazarević na slobodi

Banko Lazarević, nekadašnji šef kabineta bivšeg ministra policije Ivice Dačića, prošlog decembra oslobođen je optužbi za odavanje povjerljivih policijskih informacija kriminalnoj grupi Darka Šarića.

I ostali optuženi u ovom slučaju takođe su oslobođeni.

SLOVENIJA

Pripadnici slovenačkog kraka narko-grupe Darka Šarića prije godinu osuđeni su u Ljubljani zbog međunarodnog šverca kokaina. Prema presudi, koja nije pravosnažna, petnaest pripadnika organizacije osuđeno je na 85 godina zatvora, a na ovu odluku imaju pravo žalbe. Vođa slovenačkog kraka Dragan Tošić osuđen je, nepravosnažno, na 16 godina zatvora i to nakon oslobađajuće presude iz 2012, kada u postupku nisu korišćeni prisluškivani razgovori koje je poslala srpska strana.

ITALIJA

Sud u Milanu još prije sedam godina osudio desetoricu saradnika Darka Šarića na kazne zatvora od 10 do 20 godina zbog šverca kokaina namijenjenog milanskom tržištu. Pravosnažna presuda izrečena je u Urugvaju Šarićevim saradnicima.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve