Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Marjan Vujačić osuđen na 20 godina zatvora za ubistvo Kalezića i Ilića

Iz dokaza sud je utvrdio da Vujačić nije izvršio stvaranje kriminalne organizacije za koju je nephodna jasna kriminalna hijerarhija

U ponovnom postupku pred podgoričkim Višim sudom Marjan Vujačić je danas osuđen na ukupno 20 godina zatvoea za ubistvo Veselina Kalezića i Mila Ilića, dok je oslobođen od optužbe za stvaranje kriminalne organizacije.

Presudu je izrekao sudija Višeg suda u Podgorici Amir Đokaj, prenosi Pobjeda.

Sud nije prihvatio kvalifikaciju Tužilaštva da je Vujačić počinio ova ubistva iz niskih pobuda i na podmukao način držeći da se radi o članu suprostavljene kriminalne organizacije.

Da bi se djelo kvalifikovalo kako je Tužilaštvo smatralo da treba bilo je neophodno da optuženi iskaže posebnu lukavost i prepredenost i smišljeno odabre način ubistva.

Osim toga, tokom suđenja nije dokazano da su pokojni Kalezić i Ilić bili članovi neke od kriminalnih organizacija da bi ih Vujačić ubio iz tog razloga.

Sud je utvrdio da Vujačić ubistva nije počinio iz niskih pobuda pojašnjavajući da optuženi sa pokojnima nije imao interpersonalne poremećene odnose koji bi uticali na motiv ubistva.

Iz dokaza sud je utvrdio da Vujačić nije izvršio stvaranje kriminalne organizacije za koju je nephodna jasna kriminalna hijerarhija.

Nema dokaza da je Vujačić vrbovao pripadnike, vršio njihovu kontrolu i nadzor, davao im zadatke i da je ova organizacija imala tri člana što je minimalni uslov za ovu kvalifikaciju.

Tužilaštvo je koristilo uopštene termine navodeći da je Vijačić organizator organizacije sa tri neidentifikovana člana.

Iz tog razloga Vujačić je za ubistva Kalezića i Ilića dobio po 15 godina robije što je maksimalna kazna za ubistvo, 10 godina za stvaranje kriminalne organizacije i po godinu za dva djela nedozvoljenog držanja oružja.

“Primjenom člana 48 ZKP -a sud je izrekao jedinstvenu i maksimalnu kaznu zatvora od 20 godina zatvora jer za krivično djelo ubistvo zakonom nije propisana kazna dugotrajnog zatvora”, pojasnio je sudija Đokaj.

Ilić je ubijen 30. aprila 2019. nakon što je u blizini Autobuske stanice u Podgorici izašao iz kladionice i krenuo ka svom automobilu. Kamere su tada snimile osobu sa kačketom, koja je ispalila 13 hitaca.

Ilićev prijatelj Veselin Kalezić ubijen je 19. novembra 2018. u podgoričkom naselju Stari aerodrom ispred kafića “Level”. U njega je ispaljeno 10 hitaca, a kamere su snimile likvidaciju.

Vujačić je uhapšen 12. juna 2019. godine u Novom Sadu zbog sumnje da je 2017. godine u Vranju sa više od 30 hitaca iz vatrenog oružja ubio Jugoslava Cvetanovića. Ovo ubistvo vodi se kao odmazda Luke Bojovića, jer je Cvetanovićev brat Saša u zatvoru zbog ubistva Nikole Bojovića u Beogradu.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve