Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali juče je u tajnosti odlikovan ordenom Svetog Save prvog stepena od strane Srpske pravoslavne crkve, saznaje Nova.rs.

Siniša Mali (Foto: Tanjug/Bojan Štekić)

Kako navodi izvor portala, u dogovoru Siniše Malog i portparola SPC Irineja Bačkog, odlučeno je da se o dodjeli ordena ne govori javno, iako je ranije najavljivano da će Mali i sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković biti odlikovani.

“Uoči proslave osam vjekova autokefalnosti SPC javnost u Srbiji je ‘ustalasala’ vijest da će u okviru centralne proslave patrijarh srpski Irinej najvišim crkvenim odlikovanjem ordenom Svetog Save prvog stepena odlikovati predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Ova odluka Svetog arhijerejskog Sinoda unijela je velike podjele u najvišem crkvenom tijelu – Svetom arhijerejskom Saboru. Većina episkopa nije se pojavila na svečanoj akademiji u beogradskom Sava centru na kojoj je Vučiću uručen orden. U oktobru prošle godine, mediji su najavljivali da će ‘Vučić i Dodik, ipak dobiti orden u okviru proslave jubileja SPC, dok Selaković, Mali i još pet članova Vlade čekaju manju ceremoniju’”, navodi izvor Nova.rs iz Srpske pravoslavne crkve i dodaje da je odluka o tajnosti ceremonije donijeta zbog toga što su i u samoj SPC svjesni, kako kaže, neispravnosti te odluke.

“Iz SPC je insistirano da se oreden Siniši Malom dodijeli u strogoj tajnosti. Očigledno da su i članovi Sinoda svesni svoje odluke i negativnih reakcija koje bi ona mogla da izazove”, navodi sagovornik portala.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve