Nedjelja, 7 Marta, 2021
Rubrika:

Nova.rs: Crkva ostala sigurna kuća za siledžije i pedofile

Priča mlade glumice Milene Radulović otvorila je pandorinu kutiju i otkrila brojne primjere silovanja i seksualnog uznemiravanja na koje država nije adekvatno reagovala. Jedan od takvih slučajeva dogodio se i na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, gdje je jedan sveštenik izmakao pravdi i zakonu, a djevojke koje su optužile profesora za teško krivično djelo, ostale nezaštićene

Gotovo nedjelju dana u javnosti se govori o slučaju silovanja i seksualnog zlostavljanja polaznica privatne glumačke škole Miroslava Mike Aleksića. Naime, njega je nekoliko bivših učenica, između ostalih i glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić, optužile da ih je seksualno zlostavljao.

Njihove priče dospjele su u žižu interesovanja medija i pokrenule pitanje na koji način se društvo do sada obračunavalo sa napasnicima i da li je moglo da se reaguje ranije. Jedan od slučajeva koji za sada nisu dobili epilog, jeste i priča studentkinja Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, koje su tvrdile da su bile žrtve prodekana za nastavu Vladimira Vukašinovića.

Portal Nova.rs je objavio i seriju tekstova o svjedočenjima pomenutih devojaka, gdje je jedna od njih navela da ju je Vukašinović silovao u više navrata, te da se zbog toga obraćala  patrijarhu Irineju i drugim crkvenim velikodostojnicima, ali da nikakvu pomoć nije dobila.

“Obratila sam se svešteniku Vladimiru Vukašinović za prvu ispovjest 2006. godine i krenula sam da se ispovedam kod njega sve dok se nije desio taj nemili događaj. On me je pozvao i na slavu u svoju kuću da upoznam njegovu porodicu i prijatelje. Za mene je sve to bila novina. Obrazovan sveštenik sa četvoro djece, profesor i divna mu žena. Bila sam oduševljena onim što mi je prikazano, ne sluteći da iza toga stoji ‘sotona’”, navela je jedna od žrtava u pismu upućenom nadležnima na Bogosloviji, dodajući da je profesoru Vukašinoviću ispovijedila čitav život, ali da tada nije slutila da će to biti zloupotrijebljeno.

“Sve je ličilo kao da sam sticala prijatelja koji je uz to i sveštenik. Nije mi padalo na pamet da provjeravam ni ko je on, ni šta je, jer je to ‘čovjek crkve’. Silovana sam jedne noći u mom stanu. Došao je sa poklonom u ruci. Skuvala sam kafu ne sluteći ništa. Pričao je o sahrani i smrti nekog rođaka njegove žene i kako je bio u blizini, pa je htio da svrati. Tada je prvi put ušao u moj stan i istovremeno sam ga prvi put vidjela bez mantije”, opisuje ona kako se sve dogodilo:

“Poslije izvjesnog vremena je sjeo pored mene i rekao da hoće da spava sa mnom. Zgrozila sam se i uplašila. Rekla sam mu da ja to ne želim, niti da sam ikada tako nešto pomislila, posebno jer on ima ženu i decu, a uz sve to je i sveštenik. Pokušala sam da se odbranim, ali sam bila poluparalisana. Noge su mi se ‘odsjekle’. On je ustao, dao mi telefon da pozovem taksi i otišao u toalet. U sljedećih par trenutaka pomislila sam da sam se izbavila, bar poslije prvog obrušavanja na mene, ali on je samo stao pored kreveta. U narednom momentu mi je gurnuo polni organ u usta. Uspjela sam poslije par trenutaka da pobjegnem u kupatilo, a on je otišao sa lica mjesta. Ono što me još više poremetilo te noći je to što sam vidjela ogromnog đavola koji je izašao iz njega. Nakon ovog događaja napustila sam posao u crkvi i promijenila broj telefona”, stoji, između ostalog, u pismu djevojke.

Međutim, priča ove studentkinje, prema tvrdnjama upućenih sa tog fakulteta, ne predstavlja jedini slučaj gdje se ovaj profesor optužuje za seksualno zlostavljanje.

U dopisima koje smo dobili na uvid sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, navodi se da slučaj pomenute studentkinje nije jedini, te postoje bar još tri djevojke koje su pretrpjele seksualno nasilje. Konkretno, dopis poslat nadležnima u crkvi navodi slučajeve četiri devojke (o jednom od njih Nova.rs je već pisala) koje su tvrdile da ih je Vukašinović seksualno zlostavljao, ali samo je ona imala hrabrosti da zvanično zatraži pomoć.

Povodom slučaja seksualnog zlostavljanja za koje studentkinja Bogoslovije direktno optužuje profesora i prodekana Pravoslavnog Bogoslovskog fakulteta, Vladimira Vukašinovića, a o kojem je portal već pisao, članovima komisije PBF se ranije dopisom obraćao jedan profesor (ime poznato redakciji).

U dokumentu do kojeg je došao naš portal, on je istakao da mu se studentkinja požalila da je zlostavljana od strane profesora Vukašinovića i da je svoju ispovijest podijelila sa ostalim kolegama na jednoj od radionica.

“U jednom trenutku, jedna devojka, bivajući podstaknuta dešavanjima tokom radionice, podijelila je sa svim učesnicima traumu koju je doživela prije nekoliko godina – da je bila silovana. Nakon sljedećeg susreta, izjavila je da je u pitanju profesor Vladimir Vukašinović. Djevojka je mnogo propatila”, navodi on u svom dopisu, dodajući da je usljed ovakvih slučajeva dozvoljeno prekršiti ugovor o diskreciji, koji je obavezan za svakog učesnika radionice.

Razgovore sa Etičkom komisijom Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, u periodu kad se razmatrala optužba jedne studentkinje da ju je silovao Vladimir Vukašinović, vodio je i vanredni profesor PBF i protojerej Dragomir Sando. On nije želeo da govori za portal povodom ovog slučaja, rekavši da se ranije već izjašnjavao po ovom pitanju.

Međutim, u prepisci koju je on imao sa nadležnima na fakultetu, navodi se da postoji još slučajeva zlostavljanja, ali da nijedna djevojka ne želi javno da govori o tome.

“Prije 20 godina jedna od studentkinja se žalila patrijarhu Pavlu. Tad je patrijarh pozvao dotičnog, koji je došao u pratnji jednog od episkopa. Tad ga je taj vladika spasio od strože kazne, ali je Pavle rekao da ne želi više da čuje za njega i da mu ga sklone s očiju. I stvarno je tako bilo. Tek poslije smrti patrijarha, ponovo je krenuo njegov uspon”, govorio je ranije Sando.

Iako je više devojaka izašlo sa tvrdnjama da ih je Vukašinović silovao, ovaj slučaj nije dobio nikakav epilog, ni pred crkvenim, ni pred državnim instancama, a kao glavni razlog navodi se činjenica da Vukašinović pripada struji unutar SPC koja je u čvrstom zagrljaju sa režimom.

Vladimir Vukašinović je beogradski arhijerejski namjesnik i profesor i prodekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta. Takođe, on je jedan od tužilaca na Crkvenom sudu i starešina je crkve Ružica.

Vukašinović: Kako se svega setila poslije osam godina?

U odgovoru Etičkoj komisiji fakulteta, koji je Vukašinović uputio povodom ovog slučaja, navodi se, između ostalog, da o uvjerljivosti ovog događaja govori činjenica da se oštećena tek poslije osam godina obratila za pomoć.

“Ja nisam službeno po tom pitanju dobio nikakav dopis od nje, njene porodice ili advokata. Dopis je stigao na fakultet, a ja sam dao zvanično saopštenje u kom negiram optužbe. Iz opisa samog događaja, nesumnjivo se utvrđuje neuvjerljivost i ogroman nedostatak u pogledu uzročno posljedične veze, zbog protoka vremena od 12 godina. Osporavajući navode koji mi se stavljaju na teret, posebno ukazujem na njihovu očiglednu neistinitost, protivpravnost, međusobnu protivrječnost i očitu namjeru da budem diskreditovan”, naveo je on u svom odgovoru Etičkoj komisiji PBF.

On je istakao i da je upitno kako se studentkinja sjeća jednog, a ne drugog događaja.

“Ukoliko zaista postoji praznina u sjećanju na događaj, otkud onda detaljan opis koji je usledio u nastavku? Kako je moguće da za drugi događaj nema potpuno sjećanje, a da za prethodni ulazi u detaljni opis? Ako je riječ o šoku, zbog čega je onda drugi šok veći i sa posljedicama po sjećanje u odnosu na prvi”, upitao je Vukašinović, ističući da nije jasno zbog čega se neko tek poslije osam godina obratio za pomoć zbog pomenutih radnji.

Portal Nova.rs je ranije pokušavao da stupi u kontakt sa profesorom Vladimirom Vukašinovićem, ali je on rekao da je sve što imao da kaže o ovom slučaju već naveo u odgovoru Etičkoj komisiji, te da je riječ o najobičnijim klevetama.

“Ništa ja sa vama ne mogu da razgovaram, to je stvar o kojoj se razgovara sa advokatima. To su sve klevete, od prve do posljednje. Kao što je bilo u procesu, tako i sad demantujem sve od početka do kraja”, rekao je on za Nova.rs, nakon čega nas je pozvao njegov advokat kako bi nas obavijestio o eventualnim.

Kačaveda i Pahomija – daleko od pravde

Srpska javnost još uvek se živo sjeća i slučaja vladike Vasilija Kačavende, koji je optužen za pedofiliju i podvođenje maloljetnih dečaka, a za koji nije odgovarao. Slučajnost ili ne, ali Kačavenda je podnio ostavku zbog bolesti i to baš u trenutku kada je u javnosti isplivao snimak na kome je on intiman sa jednim mladićem.

Naime, 2013. godine u javnosti su procurela četiri audio-snimka razgovora između jednog mladića i sveštenika, koji je, navodno, za vladiku Vasilija Kačavendu podvodio dečake. U nekoliko telefonskih razgovora, sveštenik je ubjeđivao mladića da se vidi s vladikom i ugovarao susret u jednom hotelu. Na posljednjem snimku čuje se i Kačavenda, koji kaže da mu je drago što je mladiću bilo “ekstra”. Ipak, vladika je tvrdio da mu je gej afera namještena.

Ni dvije godine kasnije, skandali nisu zaobišli Kačavendu. Đakon Bojan Jovanović, odnosno otac Serafim, prilikom gostovanja u emisiji “Život priča” otkrio je da su u dvoru Kačavende pravljene razne žurke i pijanke, kao i da je gledao kako su igumani podvodili mladiće. Jovanović je tada tvrdio i da je video prebijanje onih koji su pričali da je vladika pedofil i homoseksualac.

“Dovođeni su dečaci bez roditelja, iz siromašnih porodica, i nijedan nije smeo biti stariji od 11 godina”, govorio je Jovanović.

Ovo nije bila jedinstvena optužba na račun Kačavende. Ostaće upamćen i slučaj dečaka Milića Blaženovića, koji se, prema tvrdnjama Jovanovića, ubio, jer više nije mogao da trpi seksualno zlostavljanje od strane vladike. Ipak, i pored brojnih višegodišnjih optužbi, crkveni velikodostojnik nikada nije krivično odgovarao za pomenute navode, a Sinod SPC ga je penzionisao 2013. godine iz, kako je tada navedeno, “zdravstvenih razloga”.

Pahomije i zastareli predmeti polnog uznemiravanja

Za razliku od Kačavende, vladika vranjski Pahomije Gačić optužen je 2002. godine za seksualno zlostavljanje četvorice maloljetnika. Dečaci su optužili Pahomija za seksualno zlostavljanje u periodu od 1999. do 2002. u službenim prostorijama Eparhije vranjske, a krivične prijave protiv visokog crkvenog starešine podnijeli su 31. decembra 2002. godine.

Trojica dječaka tada su imala manje od 14 godina, a jedan je bio stariji. U krivičnoj prijavi i svojim ispovijestima 8. januara 2003. godine, kada se saznalo za ovaj skandal, mladići su naveli da ih je vladika pipkao, mazio, tjerao ih da se “druže”, što su oni odlučno odbili. Ipak, poslije višegodišnjeg postupka, 2006., Pahomije je oslobođen zbog zastare predmeta.

Desetak godina kasnije, marta 2013. godine, vladika Pahomije susreo se sa novim optužbama. Naime, tada je Osnovno javno tužilaštvo u Vranju protiv njega pokrenulo istražni postupak zbog novih optužbi za seksualno zlostavljanje, a za koje ga je optužio magacioner u Eparhiji Nemanja S. (31). Napastvovanje se desilo 2003. godine, a mladić je tada ispričao da je o svemu ovome ćutao devet godina iz straha.

I pored brojnih optužbi i ovaj slučaj prošao je identično kao i prethodni, bez ikakvih sankcija. Tako je godinu dana kasnije tužilaštvo utvrdilo da u ovom slučaju nema razloga za pokretanje krivičnog postupka, a Pahomije je ostao na poziciji episkopa vranjskog.

IzvorNova.rs

Najnovije

Bošković: Borovinić Bojović opet ”briljira”, cijenu nemara nje i Vlade plaćaju građani životima

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović opet “briljira” i potvrđuje ono što čitava Crna Gora vidi, da se radi o osobi koja jedino brine do svog...

Ovo je prognoza vremena za sjutra

U Crnoj Gori sjutra će biti pretežno sunčano vrijeme uz nešto malo promjenljive oblačnosti na sjeveru. "Ujutru na sjeveru, hladno, lokalno po kotlinama i dolinama...

Transferi: Bajern može priuštiti Halanda

Bajern bi mogao dovesti Erlinga Halanda. To tvrdi predsjednik minhenskog kluba Herbert Hajner koji vjeruje da Bavarci imaju dovoljno novca da plate sjajnog napadača. Haland je...

Šehović Spajiću: Manite se teologa koji veliča etničko čišćenje, držite se resora na čijem...

Kada Milojko Spajić čovjeka koji je govorio da bi sa Muslimanima, koji mu inače smrde na loj, raskrstio a muslimančiće prekrstio, da Radovan Karadžić...

Netflix predstavio ”Fast Laughs” opciju koja je konkurent TikTok-u

Netflix je lansirao novu opciju u mobilnoj verziji, koja pretplatnicima daje mogućnost da se nasmiju, bez potrebe da gledaju cijelu emisiju ili film. Opcija...

Najčitanije

Povezano

SPC: Porfirije bez prekida obavlja dužnosti

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije bez prekida, držeći se svih obavezujućih epidemioloških preporuka i mjera, redovno i nesmetano obavlja sve administrativne poslove i dužnosti,...

Atanasije u teškom stanju, obolio od koronavirusa

Zdravstveno stanje umirovljenoga episkopa SPC Atanasija Jevtića (83) se pogoršava – potvrdili su službeni izvori. On je obolio od koronavirusa. Nalazi se na bolničkome liječenju...

Porfirije u Hrvatskoj: Učiniću sve da se među ljudima otupljuju sve moguće oštrice

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je danas tokom posjete stanovnicima potresom pogođene Banije u Hrvatskoj, da će na novoj dužnosti učiniti sve...

Imao je 63 godine: Ubio se trener optužen za seksualno zlostavljanje

Džon Gedert, bivši trener američke gimnastičke reprezentacije, koji je ranije optužen za seksualno zlostavljanje gimnastičarki, izvršio je samoubistvo. Njegovo tijelo pronađeno je na parkingu na...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve