Petak, 9 Decembra, 2022
Rubrika:

Lideri ”Otvorenog Balkana” u srijedu objavljuju da li putuju u Brisel

''Dogovorili smo se da ćemo, nakon konsultacija sa našim vladama i savjetnicima, sjutra u podne objaviti odluku o tome da li ćemo prisustvovati ovom skupu'', napisao je na Instagramu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Lideri “Otvorenog Balkana” najavili su da će u srijedu 22. juna saopštiti da li će otići na samit EU – Zapadni Balkan koji se održava 23. juna u Briselu.

”Dogovorili smo se da ćemo, nakon konsultacija sa našim vladama i savjetnicima, sjutra u podne objaviti odluku o tome da li ćemo prisustvovati ovom skupu”, napisao je na Instagramu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je naveo da je prethodno o predstojećem samitu razgovarao video linkom sa premijerima Albanije i Sjeverne Makedonije Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim.

Čelnici šest zemalja Zapadnog Balkana pozvani u Brisel na prvi dan Samita lidera EU, koji će se održati 23. i 24. juna.

Zvaničnici EU, koji su uključeni u organizaciju samita, rekli su za RSE da računaju na učešće svih pozvanih.

Predsjednik Srbije je još 6. juna rekao da razmišlja da li će otići na samit o Zapadnom Balkanu jer smatra da Srbija neće dobiti ništa kada su u pitanju pregovori sa EU.

”Srbija neće dobiti ništa u junu, nemam sumnje, ali Srbija ne smije da odustane, nego mora da se postara da nova Vlada radi da bismo u decembru dobila mnogo toga, kao što je to bilo prošlog decembra”, rekao je Vučić tada za RTS.

Govoreći o razgovoru sa liderima “Otvorenog Balkana” Vučić je u objavi na Instagramu naveo da su razmenili mišljenja i o budućim koracima ove inicijative.

”Sajmu vina, koji će okupiti najbolje vinare iz regiona, kao i o narednom sastanku na kojem ćemo razmotriti brojna pitanja od interesa za naše građane”, naveo je Vučić.

”Zajedno se borimo za jasnu perspektivu Zapadnog Balkana, još jaču saradnju i bolje povezivanje”, dodao je predsjednik Srbije.

Inicijativu “Otvoreni Balkan”, koja se prvobitno zvala “Mini Šengen” pokrenuli su u novembru 2019. u Novom Sadu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i tadašnji premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Ova inicijativa radi na slobodnom protoku ljudi, robe, usluga i kapitala između zemalja članica.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Andjela
21.06.2022-13:13 13:13

ide li i ovaj privjesak ,kao dvorska budala!