Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Hrvatski predsjednik uvršten na listu ukrajinskih neprijatelja

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je hrvatsku ambasadorku u Kijevu Anicu Džamić da protestuje zbog predsjednikovih izjava, koje su zauzvrat naišle na pozitivan odgovor u Rusiji

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović dodat je na ukrajinsku veb stranicu na kojoj se navode ukrajinski neprijatelji nakon njegovih najnovijih proruskih ispada u ratu u zemlji.

Ukrajinska internet baza podataka „Mirtvorec“ (Mirotvorac), koja objavljuje imena i adrese osoba koje smatra neprijateljima Ukrajine, stavila je na svoju „crnu listu“ samostalnog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Povod su bile nedavne Milanovićeve izjave da Ukrajini nije mesto u NATO-u i da je EU pokrenula „državni udar“ u Ukrajini 2014. godine, kojim je svrgnut proruski predsednik Viktor Janukovič.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je hrvatsku ambasadorku u Kijevu Anicu Džamić da protestuje zbog predsjednikovih izjava, koje su zauzvrat naišle na pozitivan odgovor u Rusiji.

Na crnoj listi nalaze se podaci o oko 4.500 zapadnih, ukrajinskih i ruskih novinara koje su akreditovale proruske separatističke vlasti na istoku Ukrajine, što je bio uslov da rade na toj teritoriji. Mnogi od njih su kasnije dobili prijetnje.

Baza podataka je uspostavljena 2014. nakon sastanka između ukrajinskog političara Džordža Tuke i bivšeg pripadnika ukrajinske domaće obavještajne službe SBU, poznatog samo pod pseudonimom „Roman Zajcev“, piše londonski Tajms.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve