Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

Dan žalosti za srpske teroriste: Stida nemaju, stražnjici se ne boje

Moguće je da Srbija na kraju profitira od državnog terorizma kojeg sprovodi ukoliko uspije nametnuti narativ kako je teroristički čin dio nekakvih proruskih struktura u Srbiji, kojima na putu stoji eto jedino uplakani Vučić. Ne bi iznenadilo i da neuspješni teroristički napad bude povod da se KFOR u cilju ''čuvanja mira'' rasporedi na granice planiranih Zajednica srpskih opština (ZSO) te tako ''proizvode činjenice na terenu'' koje će osnažiti poziciju Beograda, a Kosovske vlasti dovesti pred svršen čin.

Piše: Mustafa Drnišlić (stav.ba)

Da u Vladi Srbije i skupštini manjeg bh. entiteta sjede većinom besramni zagovaraoci velikosrpske politike za koje je crno bijelo i obratno – nije nova vijest. Da je Aleksandar Vučić neostvareni pozorišni glumac koji patetično umire pred kamerama i glumi nevinu žrtvu kada god mu se njegova velikosrspka politika odbije od glavu, također je poznato. Ipak navikli smo da takve pojave, koje su uobičajeni dio velikosrpske mitomanske propagande, posmatramo kao retroaktivan proces, nešto što dolazi tek onda kada se slegne prašina i činjenice počnu da blijede iz sjećanja, no ovih dana mogli smo vidjeti njihovu “real time” primjenu.

Službeni Beograd i njegova ispostava smještena u poharanoj Banja Luci nisu pričekali niti kurtoaznih nekoliko dana kako bi počeli s relativizacijom vlastitih zločina. Doslovno istog trenutka kada su shvatili da im je propao pokušaj uvoza krimskog scenarija na Kosovo, velikosrbi su počeli svoje poginule diverzante i teroriste nazivati “nevino ubijenim Srbima” i od njih praviti nekakve žrtve – sirotu srpsku nejač i čeljad. Nakon toga, u Beogradu su odlučili proglasiti dan žalosti “u znak poštovanja prema poginulima” a što uključuje prije svega likvidirane srpske teroriste dok su u Banjaluci otvorili redovnu sjedicu NSRS minutom šutnje i odavajem počasti “nevino ubijenim Srbima na Kosovu”. Zapanjujuća drskost.

Kao i obično, računa se na efekt šoka i nevjerice koje će u svjetskoj javnosti proizvesti bezobrazna zamjena teza, odsustvo svakog stida i otvoreno odbijanje da se prizna realnost. Što grdnija laž, to veći efekt. To je, doslovno hitlerovska propagandna metoda, koja svojom besramnom drskošću pokušava da poljulja samu percepciju stvarnosti u dijelu javnosti te da navede obične ljude da posumnjaju u ono što im vlastite oči gledaju. Većina ljudi, naime, nije u stanju pojmiti da neko može tako brutalno i otvoreno lagati, te stoga počinje laž prihvaćati kao “alternativni” narativ ili stajalište. Time je cilj postignut – ubačen je crv sumnje. Upravo na takvim metodama počivaju sve teorije zavjera, Čak i one najfantastičnije, u koje povjeruju i oni od kojih se to inače nikada ne bi očekivalo.

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Velikosrpska politika odlično je svjesna takvih agitpropagandnih metoda i decenijama ih koristi kao dio specijalnog ili, moderno rečeno, hibridnog rata. kojeg vodi i u “regiji” ali i prema relevantnim svjetskim adresama. Također, Beograd odlično zna da je dio takve propagande i uporno insistiranje na laži kako bi se s vremenom izmorili protivnici te počeli tražiti kompromis prihvatajući velikosrpsku mitomansku laž kao dio legitimnog političkog diskursa. Upravo na tome počiva ne samo srpska politika već i dobar dio zvanične srpske historije.

No ako već znamo da velikosrbi nemaju stida, kako to da se ne boje?

Odgovor se krije u tome što je ogroman dio onoga što nazivamo međunarodnom zajednicom spreman biti obmanut od Beograda. Zapad, naime, odlično zna da Beograd laže, ali su spremni prihvatiti tu laž kao legitimne srpske stavove samo zato jer i njima samima to odgovara. Pristaje se na velikosrpske laži jer se tako i Zapad (prije svega Washington, Brisel i London) amnestiraju od odgovornosti da kazne Srbiju za organiziranje terorističkog napada na Kosovu. Zapad želi da Srbiju pridobije na svoju stranu i u tom cilju ne samo da svjesno žmiri na otvoreni državni terorizam, koji Beograd provodi po Zapadnom Balkanu, već ga i svjesno prihvata kao sredstvo pritiska na sve one “u regionu” koji ne žele pristati na novi balkanski poredak u kojem Srbija treba da dominira.

Štaviše, vrlo je moguće da Srbija, a naročito Aleksandar Vučić, profitiraju od državnog terorizma kojeg sprovode ukoliko im uspije nametnuti narativ kako je teroristički čin dio nekakvih proruskih struktura u Srbiji, kojima na putu stoji eto jedino uplakani Vučić. Ne bi iznenadilo i da neuspješni teroristički napad bude povod da se KFOR u cilju “čuvanja mira” rasporedi na granice planiranih Zajednice srpskih opština (ZSO) te tako “proizvode činjenice na terenu” koje će osnažiti poziciju Beograda a Kosovske vlasti dovesti pred svršen čin. Ambivalentne osude ovog terorističkog čina od strane tzv. MZ, prije svega odbijanje da se on nazove terorističkim a naročito aktom državnog terorizma, idu u prilog tezi da će umjesto političke katastrofe Beograd možda uspjeti izvući političku dobit.

U svemu ovome krije se ogromna, jasno vidljiva te izuzetno upozoravajuća poruka za Bosnu i Hercegovinu i bošnjačku politiku, kako oko namjera Srbije tako i u vezi sa stavovima Zapada. Koliko je ta poruka uopće prepoznata u Sarajevu?

Izvorstav.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

9 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
SuperHik
27.09.2023-07:49 07:49

Oni nisu “teroristi” već borci za slobodu, dok su teroristi i separatisti Kurtijevi šiptari. Kurti je ležao u zatvoru zbog terorizma.

dodik
27.09.2023-09:23 09:23
Reply to  SuperHik

srbijanski teroristi su dobili što su i tražili ,vidimo se u Prizrenu ha ha ha morgen,što bi rekao ratni zlocinac Miloševic

SuperHik
27.09.2023-11:47 11:47
Reply to  dodik

Dobili ste vi u Bosni ono što jeste i niste tražili …

superHik
27.09.2023-13:52 13:52
Reply to  SuperHik

a vi u vučićstan će te tek sad dobit za sve ove 30 godina terora koji pravite dogodine u zemunice a ne u Prizren

Stipe
27.09.2023-16:12 16:12
Reply to  SuperHik

Bilo bi dobro da potrazis psihijatriju u Pristini i da te izlijece od te poremecene mrznje drugih naroda!

Uros
27.09.2023-09:06 09:06

Mustafa, jedino ko pokusava da preokrene cinjenice si ti. Kosovo je sastavni dio Srbije, a sto potvrdjuje i Rezolucija 1244 koju ti i tvoji huskaci ne priznajete a puna su vam usta medjunarodnog prava. Kosovo je oteto od Srbije, sto to ne kazes. Sto ne kazes da su teroristi bivsi pripadnici tzv. OVK koju ti ocigledno simpatises, a koji su samo prevuceni u uniforme policije.Kurti je bio pripadnik te teroristicke organizacije i bio u zatvoru u Srbiji kao terorista. Sto sebtice naslova tebi vise prilici ona nasa ” Stidi se guzice kada obraza nemas, Mustafa”. Ovaj tvoj tekst predstavlja samo… Pročitaj više »

xxy
27.09.2023-11:53 11:53

Mustafa, albanska policija ne bi trebala biti na Sjeveru Kosova ni po Rezoluciji UN 1244 a ni po Briselskom sporazumu ,sta su radili tamo. Maltrtiraju Srbe svaki dan i kad Srbi odreaguju onda ih gadjuju snajpeima i proglase teroristima. A kad su Albnaski teroristi svaki dan podmuklo sa ledja ubijali Policiju i Vojsku Srbije i Jugosllavije onda je to bila borba za slobodu. Kao i u BiH kad su Mudzahedini iz Azije kidali glave Srbima na Ozrenu to je bila borba za slobodu a Srbi koju tu zive vjekovima i kad su se branili bili su strani agresori. Alija je… Pročitaj više »

nenad_mne
27.09.2023-12:55 12:55

Sve tačno, ali ćeš po komentarima viđeti koliko je srpska laž uspješna, kod Srba! Nedostaje Vučićev upit napaćenom narodu, da li su za “totalni rat”? Ostalo iz nacističke propagande je već iskoristio!

dragan
27.09.2023-17:42 17:42

Svaka cast Gospodine. Respekt!