Utorak, 26 Septembra, 2023
Rubrika:

Akademik vožd Karađorđe!

Srpska politička birokratija i vlast, prosto obožavaju da daju imena ulicama, školama i društvenim ustanovama, i to po pravilu po nekom poznatom razbojniku iz srednjeg veka ili bliže prošlosti

Piše: Milutin Cerović

Verovali ili ne, u Nišu postoji osnovna škola koja je dobila ime po liku koji se pominje gore u naslovu. Štaviše, postoji i jedna srednja škola koja nisi ime ovog prodavca stoke.

Kako je moguće da jedan krajnje sumnjivi tip koji je ubio svog oca dobije ime škole?

Još veće pitanje je kako je moguće da čovek koji je ubio tog istog Karađorđa na spavanju dobije ime auto-puta – Miloš Veliki!?

Kako je moguće da potpuno nepismena lica dobiju imena javnih prosvetnih ustanova u Srbiji?

Karađorđe je više živeo u Austrougarskoj, nego li u tadašnjoj osmanlijskoj deželi sa sedištem u Topoli.

Karađorđe je najpoznatiji po dizanju ustanka i po učestvovanju u seči Knezova toga doba.

Ali kakve veze ima Karađorđe sa prosvetom i školstvom? Nema nikakve, ali lepo zvuči da se škola na zove po njemu za busanje među huliganskom rajom i ortacima.

Ne bi trebalo da se začudimo da neka škola u Beogradu 2123. godine dobije ime Koste Kecmanovića.

Srpska politička birokratija i vlast, prosto obožavaju da daju imena ulicama, školama i društvenim ustanovama, i to po pravilu po nekom poznatom razbojniku iz srednjeg veka ili bliže prošlosti.

I onda se u 21. stoleću neki čude što im stasavaju deca koja danas vrše seču svojih školskih drugova, komšija ili slučajnih prolaznika?

E pa karma je to reklo bi se.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

11 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
28.05.2023-07:29 07:29

Kažu da ima škola Milovan Đilas, tvorcu tvoje nacije. Zaboravio je da vam uvede crnogorski jezik i crkvu da se kompletirate jer ovako još uvek tragate za identitetom i još uvek ste kopilad. :)

Lovćen
28.05.2023-08:20 08:20
Reply to  Merlin

Budaloo

Lovćenac
28.05.2023-11:07 11:07
Reply to  Lovćen

Lovćen @ ne smes tako govoriti o gospodininu Ceroviću i on ima pravo na svoje misljenje. Mi ga obozavamo !

Ej bre
28.05.2023-12:52 12:52
Reply to  Lovćenac

Lovćenac@ ništa se ne buni dobro ga je Lovćen@ krstijo. Milutin Cerović zivi u Beogradu a sve pise protivu srba. Moze i treba da pise protiv rezima ali da pise ovake pamflete malo si mu reka koliko zaslužuje.

Lovćen
28.05.2023-13:40 13:40
Reply to  Lovćenac

Budaloo

xxy
28.05.2023-08:57 08:57

Istraga poturica poc.18 v Cetinje

Pohara Bjelopavlica ,
ubistvo Knjaza Danila,

Pohara Kuca ,
srusen spomenik Vojvodi Mirku ,Kralju Nikoli zabranjen povratak u CG ,poslije napustanja CG u sred rata.

Pasja groblja ,crveni teror, bratoubilacki rat ,ubijanje svestenika i brat Svetozara Tempa Vukmanovica,
stradanja na Golom otoku …. ,….nestanak komunizma

itd..itd… avgust 2022 Cetinje zlocin….

“””I onda se u 21. stoleću neki čude što im stasavaju deca koja danas vrše seču svojih školskih drugova, komšija ili slučajnih prolaznika?

E pa karma je to reklo bi se. “””

RIR
28.05.2023-14:18 14:18
Reply to  xxy

…istraga “poturica”ćuku jedan- to je samo u knjizevnom dijelu -GORSKI VIJENAC -nikad istorski nije bila ta istraga…u IX vjekova CG ,svasta je bilo A u vašoj “veličanstvenoj istoriji”- citat A.Vučica nije moglo biti do “šetanja opanaka “ /500god -sve do 1804 .god/ To što CG Njegos posvetio “ocu praha SRB” ne znači nista -bez poetski spjev ,malo vise nadahnut na srb.mitu i KOSOVU …Puskin ,Visocki , Mažuranic i mnogi pisali su lijepo i divili se CG i Cgorcima —-ALI oni nijesu Crnogorci A vama Njegos ispjeva i posvjetu ETO Njegosa —SRBIN … ne razlikujete književno djelo i Njegosevu posvijecenost svom… Pročitaj više »

xxy
28.05.2023-09:05 09:05

Petar II Petrovic Njegos, Posveta prahu Oca Srbije Nek se ovaj vijek gordi nad svijema vjekovima, on će era biti strašna ljudskijema koljenima! U nj se osam blizanacah u jedan mah iznjihaše iz kolevke Belonine i na zemlji pokazaše: Napoleon, Karlo, Bliher, knez Velinkton i Suvorov, Karađorđe, bič tirjanah, i Švarcenberg i Kutuzov. Arei je, strava zemna, slavom bojnom njih opio i zemlju im za poprište, da se bore, naznačio. Iz grmena velikoga lafu izać trudno nije: u velikim narodima geniju se gnj’jezdo vije; ovde mu je pogotovu materijal k slavnom djelu i trijumfa dični v’jenac, da mu krasi glavu… Pročitaj više »

Kardinal
11.06.2023-07:45 07:45
Reply to  xxy

Koji si ti ser..or! Kako ti je JOvan (Đon) Markushi?

RIR
28.05.2023-11:13 11:13

MILUTINE-sve ti ‘ćetalo ! kako je nešto moguce u Srbiji ,postavlja se pitanje !? u SRB sve može ne od sad no od davnina …dugo su se smenjivali ali ubijajuci prethodnika … Kod njih može to ni naš Merlin nebi smislio …/opravdao normalno / Ubiše Karađorđa i glavu mu paši odnijese za neku”siću” prvi koji se drznuo na Ustanak ,hrabar ! kad mu glavu ostavise ,paša im naredi da se valja …junaku pokloniti -i to uradiše… /narod bez viteske časti prema junaku i postenju a o vjeri tu nema zbora .…/ Cerovicu -čekamo sljedeći tekst ! Zdravo i veseo bio… Pročitaj više »

Budimir
28.05.2023-11:29 11:29

@Merline-maloumniče !
Crnogorac je najstarijija nacija na Balkanu.
Ne samo to, nego najautentičnija.
Tvoja nacija je izmišljena kao sve drugo, vi ste poreklom Vladi, Cincari I ostala boranija…Zato kmečite toliko da ne postoje oni od koga ste vi nastali 1878.
Vi od nauke I škole imate samo čitanje žute beogradsje štampe.