Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Zvaničnik NATO: Crna Gora još jednom pokazuje da je pouzdan saveznik

Sjevernoatlantski savez pozdravio odluku Vlade da izdvoji dva odsto BDP-a za odbranu

NATO pozdravlja nedavnu odluku Vlade Crne Gore da izdvoji dva odsto BDP-a za odbranu, saopštio je Anteni M neimenovani zvaničnik Alijanse.

“To još jednom pokazuje da je Crna Gora pouzdan saveznik, koji daje važan doprinos našoj zajedničkoj evroatlantskoj bezbjednosti”, ističe zvaničnik Alijanse u Briselu.

Crna Gora takođe, kako podsjeća, nastavlja da doprinosi misiji KFOR-a na Kosovu koju predvodi NATO, zatim NATO borbenoj grupi u Letoniji predvođenoj Kanadom, kao i stalnim naporima Alijanse za konsolidaciju stabilnosti širom Zapadnog Balkana.

“Istovremeno, Crna Gora ima koristi od podrške NATO-a njenoj bezbednosti, uključujući i NATO vazdušnu policiju”, istakao je sagovornik Antene M iz NATO-a.

Još na Samitu NATO 2006., države članice su dogovorile da izdvajaju dva odsto BDP-a za odbranu. Većina država, međutim, do danas nije ispunila tu kvotu.

Mnoge su u julu najavile povećanje za ovu ili narednu godinu, najviše uslovljene invazijom Rusije na Ukrajinu. To su Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Litvanija, Poljska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Letonija, Finska.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, rekao je na prošlom Samitu da smatra da će 19 partnera dostići cilj do 2024. godine.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve