Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Žižić sa delegacijom pokrajine Burgenland: Podrška Austrije na putu prema EU

Žižić je pohvalila dosadašnju uspješnu saradnju sa Republikom Austrijom i podršku koju ta država pruža proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan

Crna Gora može računati na nastavak pune podrške Austrije u nastavku sprovođenja reformi i ubrzanju procesa pristupanja EU, saopšteno je danas na sastanku koji je državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova Milena Žižić imala sa delegacijom austrijske pokrajine Burgenland. Austrijsku delegaciju je predvodio poslanik u Evropskom parlamentu Kristijan Sagarc, zajedno sa Nj. E. ambasadorom Republike Austrije u Crnoj Gori Karlom Milerom.

Žižić je pohvalila dosadašnju uspješnu saradnju sa Republikom Austrijom i podršku koju ta država pruža proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan.

Upoznala je sagovornike sa trenutnim stanjem u procesu pregovora o pristupanju Crne Gore EU i korišćenju pretpristupnih fondova Unije u sprovođenju neophodnih reformi na tom putu.

Žižić je predstavila ulogu Ministarstva u koordinaciji ispunjavanja obaveza iz pristupnog procesa, naglasivši da Vlada i pregovaračka struktura posvećeno rade na ispunjavanju preuzetih obaveza sa EU agende. Izrazila je očekivanje da će se uspješna saradnja sa Austrijom nastaviti i u narednom periodu, te da će iskustvo austrijskih eskperata doprinijeti dostizanju standarda i vrijednosti EU.

Poslanik Sagarc je izrazio zadovoljstvo posjetom Crnoj Gori i susretima sa predstavnicima centralne i lokalne uprave. Predstavio je pokrajinu Burdenland, njene potencijale i resurse, naročito apostrofirajući uspjeh u korišćenju strukturnih fondova Evropske unije.

U tom dijelu je ponudio i ekspertsku pomoć, prvenstveno u pripremi i sprovođenju infrastrukturnih projekata u oblasti energetike i upravljanja otpadom i otpadnim vodama. Prenio je očekivanje da će kontakti i saradnja uspostavljeni tokom posjete delegacije pokrajine Burgenland Crnoj Gori biti nastavljeni i intenzivirani i u narednom periodu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve