Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Žižić i Bećaj: Zajedničkim evropskim projektima ka jačanju prekogranične saradnje Crne Gore i Albanije

Sagovornici su razmijenili mišljenje u vezi sa tekućim obavezama u okviru programa prekogranične i teritorijalne saradnje i dogovorili set koraka koje treba preduzeti u narednom periodu za projekte od zajedničkog interesa

„Neophodno je ostvariti što kvalitetniju saradnju u domenu projekata od zajedničkog interesa i zajedno raditi ka poboljšanju standarda i kvaliteta života ljudi u pograničnom regionu Crne Gore i Albanije“, poručila je državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova i nacionalna IPA koordinatorka Milena Žižić.

Ona se zajedno sa saradnicima sastala sa direktorom Državne agencije za strateško programiranje i koordinaciju Republike Albanije (SASPAC) i nacionalnim IPA koordinatorom Iljirom Bećajem kako bi se razgovaralo o programima prekogranične i teritorijalne saradnje u kojima učestvuju obje zemlje.

Žižić je ukazala na činjenicu da ove dvije države imaju uspostavljenu saradnju i da je neophodno da se u narednom periodu fokusiraju na sprovođenje projekata od zajedničkog interesa, kako u okviru tekuće Ipe, tako i u okviru Ipe III koja nudi velik broj mogućnosti za važne projekte.

Bećaj je pozdravio napore Ministarstva evropskih poslova u vođenju programa, i ukazao na rezultate koje je Republika Albanija, kao dio operative strukture programa, sprovela kako bi olakšali sprovođenje projekata za korisnike iz Albanije.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za evropske fondove i rukovodilac Operativne strukture Bojan Vujović naglasio je važnost susreta nacionalnih IPA koordinatora i ukazao na neophodnost strateškog pristupa i fokusa na konkretne prioritete u narednom periodu. Dodao je da za evropske fondove postoji veliko interesovanje i da u okviru Ipe II, organizacije i institucije iz Crne Gore učestvuju u preko 280 projekata iz različitih programa teritorijalne saradnje.

Sagovornici su, takođe, razmijenili mišljenje u vezi sa tekućim obavezama u okviru programa prekogranične i teritorijalne saradnje i dogovorili set koraka koje treba preduzeti u narednom periodu za projekte od zajedničkog interesa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve