Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Žižić – Dilberović: Ohrabruje namjera EU da uveća finansijsku podršku državama Zapadnog Balkana

Sastanak je održan u Sarajevu, na marginama Završne konferencije IPA II prekograničnog programa Bosna i Hercegovina – Crna Gora

Ohrabreni najavom Evropske komisije da će sredstva pretpristupne podrške za države Zapadnog Balkana biti uvećana, vjerujemo da će to pružiti značajan podsticaj za sprovođenje ključnih reformi neophodnih za članstvo u EU – poruka je sa sastanka državne sekretarke i nacionalne IPA koordinatorke Milena Žižić sa direktorom Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine Edinom Dilberovićem. Sastanak je održan u Sarajevu, na marginama Završne konferencije IPA II prekograničnog programa Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

Pored sprovođenja zajedničkog prekograničnog programa, tokom sastanka sagovornici su razmotrili aktuelni status procesa pristupanja dvije države. Uz kontinuirano dobru saradnju dvije države u oblasti evropske integracije, Žižić je istakla da BiH može računati na ekspertsku i tehničku pomoć u okviru budućeg pregovaračkog procesa, te istakla važnim dalju kvalitetnu saradnju u okviru regionalnih inicijativa i programa Evropske teritorijalne saradnje.

Posebno uspješnom sagovornici su ocijenili saradnju dvije države u sprovođenju IPA programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, kojim su tokom dvije finansijske perspektive IPE I i IPA II finansirani projekti sa značajnim rezultatima. Sagovornici su se saglasili da je neophodno nastaviti istim kvalitetom i tokom naredne finansijske perspektive IPA III, za šta je od primarnog značaja potpisivanje i stupanje na snagu finansijskog sporazuma za novu perspektivu, kako bi se pravovremeno obezbijedila pravna osnova za ugovaranje projekata i nesmetan rad tehničke podrške programu.

Izraženo je zadovoljstvo objavljivanjem Prvog poziva za dostavljanje projektnih prijedloga u okviru IPA programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021 -2027, što predstavlja dobru priliku za dalji razvoj prekogranične regije kroz odabir i ugovaranje kvalitetnih projektnih predloga.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve