Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Živković: Crnogorski nacionalizam

''Iako sebe doživljavam crnogorskim patriotom, po Abazovićevoj i Bečićevoj formulaciji i ja bih bio nacionalista. Ne mora se biti nacionalista da bi ste bili patriota''

Piše: Miodrag Miko Živković (Preuzeto sa Fejsbuk profila)

Ne prvi put, Dritan Abazović govori o crnogorskom nacionalizmu. To je juče uradio u Sarajevu i to zamislite u kontekstu zloupotrebe srebreničkog genocida.

Sasvim sinhronizovano o istoj temi često govori i Aleksa Bečić, nazivajući ga “pećinski nacionalizam”.

Ovakvim pričama lideri URA-e i Demokrata uzaludno pokušavaju sebe lažno predstaviti kao jedine građanske stranke koje se nalaze između srpskog i crnogorskog nacionalizma.

Naravno da to ne rade ni slučajno, ni iz neznanja. Rade to, ne bi li pokušali sakriti i abolirati sebe, jer su upravo oni širom otvorili vrata okupatorskom, velikosrpskom nacional – šovinizmu u Crnoj Gori, koji ne rijetko ima i svoje fašističke obrise, nepodnošljivosti i ozbiljne mržnje prema svemu crnogorskom. Isti oni su saučesnici ovoga zla koje nas je snašlo.

Ova dva mlada političara i njihova družina pod crnogorskim nacionalizmom podrazumijevaju svako otvoreno izražavanje ljubavi prema sopstvenoj državi. Za njih je Crnogorski nacionalizam kada noseći Crnogorsku zastavu i grb u sopstvenoj zemlji pokazujete otpor prema neskrivenom negiranju i nipodaštavanju svega što ima prizvuk “Crnogorski”. Za njih je nacionalizam, svaki patriotski otpor neskrivenoj velikosrpskoj, klerikalnoj okupaciji Crne Gore.

Radi lakšeg razumijevanja i jasnog odgovora na ovakva opasna podmetanja važno je znati da sve ono o čemu pričaju Abazović, Bečić i njihovi sljedbenici, nije Crnogorski nacionalizam, nego PATRIOTIZAM.

Patriotizam je svako izražavanje ljubavi i privrženosti prema svojoj zemlji, svuda u svijetu, a ovo što se nama dešava je ODBRANBENI PATRIOTIZAM, kao jasan odgovor na velikosrpski opkupacioni nacional – šovinizam.

Ne smijemo dozvoliti da bilo ko, pjevanje sopstvenoj zemlji i nošenje svoje zastave naziva nacionalizmom.

Crnogorski patriotizam ne osporava i ne vrijeđa niti jedan narod, ne polaže pravo ni na milimetar tuđe zemlje, za razliku od nacional – šovinizma od kojega se brani. On samo čuva svoju zemlju i čuvat će je dok god ga ima, a imat će ga. Istorija i kuća nam ga daju. Tako je ova zemlja opstajala i opstajat će.

Iako sebe doživljavam crnogorskim patriotom, po Abazovićevoj i Bečićevoj formulaciji i ja bih bio nacionalista. Ne mora se biti nacionalista da bi ste bili patriota!

Ako je ovim mlađanim. marionetskim pokroviteljima velikosrpskog šovinizma u Crnoj Gori lakše, spreman sam nositi i njihov “lažni krst” nacionaliste, jer dobro znam da će ljubav prema ovoj zemlji pobijediti u konačnom svaku njihovu mržnju, laž i podvalu.

Ova zemlja srcem voli se!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve