Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Završena 16. Ljetnja škola „Gavro Vuković”: Učestvovalo 50 mladih diplomata iz 39 zemalja

Abazović je poručio da je veliko zadovoljstvo što je Crna Gora prethodnih dana bila domaćin mladim kreatorima politika i diplomatama koji su, u duhu svog životnog poziva, odgovorni za napredak u međunarodnim odnosima

Ceremonija zatvaranja šesnaeste Ljetnje škole za mlade diplomate „Gavro Vuković“, održana je danas, 07. jula, u Vili Gorica.

“U okviru ceremonije, predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović, susreo se sa polaznicima ovogodišnje Ljetnje škole, te održao predavanje na temu trenutne geopolitičke situacije i uloge Crne Gore, ali i regiona, u novonastalim okolnostima.

On je, tom prilikom, poručio da je veliko zadovoljstvo što je Crna Gora prethodnih dana bila domaćin mladim kreatorima politika i diplomatama koji su, u duhu svog životnog poziva, odgovorni za napredak u međunarodnim odnosima, posebno u kontekstu izazova koje nameće trenutni politički momentum.

“Ceremoniji zatvaranja ljetnje škole „Gavro Vuković“ su, pored predsjednika Vlade i predstavnika Ministarstva vanjskih poslova, prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora u Crnoj Gori, a polaznicima se obratio ambasador Savezne Republike Njemačke Peter Felten”, navodi se u saopštenju.

On je ocijenio da je Crna Gora izvanredan domaćin predstavnicima diplomatskog kora, naglasivši da sve susrete i razgovore karakteriše konstruktivan dijalog i detaljno sagledavanje svih aspekata po pojedinačnim temama, što dovodi do boljeg međusobnog razumijevanja i saradnje.

Kako je rekao, uloga diplomatije NATO saveznika i EU partnera je da podrže Crnu Goru u njenim naporima da postane nova članica evropske porodice, jer kroz jačanje crnogorskih institucija i sistema, i evro-atlantski region dobija još snažnijeg partnera.

Generalni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Robert Markić je, pozdravljajući polaznike Ljetnje škole, izrazio uvjerenje da će iz Crne Gore ponijeti lijepe uspomene.

“Vjerujemo da ćete, obogaćeni novim znanjima, iskustvima ali i prijateljstvima, promovisati i našu zemlju, čija su vrata za vas uvijek otvorena”, poručio je Markić.

Akcenat ovogodišnje Ljetnje škole stavljen je na ulogu i značaj diplomatije u očuvanju mira i bezbjednosti, te prevazilaženju kriza i razvijanju novih modela saradnje.

2Ljetnja škola je održana od 3. do 7. jula u Kolašinu, Cetinju, Budvi i Podgorici. Tokom petodnevnog programa, 50 mladih diplomata iz 39 država imalo je priliku da kroz brojne panele i diskusije, razmijeni mišljenja i prenese iskustva sa najeminentnijim stručnjacima iz oblasti međunarodnih odnosa, uključujući političare, diplomate, profesore, analitičare, teoretičare i praktičare”, navodi se u saopštenju.

Ovogodišnji partneri Ministarstva vanjskih poslova za realizaciju ovog projekta su, pored tradicionalno Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj i Savjet za regionalnu saradnju (RCC).

Ljetnja škola je globalni forum koji okuplja mlade diplomate iz cijelog svijeta i predstavlja platformu za učenje, povezivanje i promociju Crne Gore.

“Jedan je od vodećih programa ove vrste u regionu Zapadnog Balkana, jer je, prvenstveno, posvećen mladim diplomatama, budućim liderima i donosiocima odluka na međunarodnoj sceni, te kao takav predstavlja i značajnu investiciju za budućnost”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve