Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Za pristupanje EU neophodna kultura političkog dijaloga

Ambasadorka Estonije je naglasila neophodnost saradnje svih političkih aktera, kako bi Crna Gora postala prva sledeća članica evropske porodice

Ispunjavanje obaveza u poglavljima 23 i 24 je glavni prioritet nove Vlade i u tom smislu ćemo pristupiti punoj primjeni Nove metodologije u susret prvoj političkoj Međuvladinoj konferencji. Kako bi uspješno ispunili obaveze, ne samo iz ključnih poglavlja, nego iz kompletnog pregovaračkog procesa, neopodno je uspostaviti kulturu političkog dijaloga koja će postaviti temelje zdrave demokratije i zdravog društva, kazala je glavna pregovaračica Zorka Kordić na sastanku sa ambasadorkom Estonije u Crnoj Gori Kristi Karelsohn.

Kordić je istakla da je potrebno uspostaviti jasne prioriteteza dostizanje završnih mjerila za poglavlja 23i24 idefinisati mjere rane integracije zaza primjenu nove Metodologije procesa pristupanja, te da predstojeća Međuvladina konferencija predstavlja dobru platformu za to.

Ambasadorka Karelson je istakla da Estonija snažno podržava zemlje Zapadnog Balkana na putu prema članstvu u EU i da ostaje prijatelj politike proširenja.

Poručila je da će Estonija nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori i iskazala spremnost da svoje dragocjeno iskustvo i ekspertizu, u oblastima u kojima je lider u Evropi, podijeli sa crnogorskim timovima, narocito u oblasti upravljanja i digitalizacije.

Ambasadorka je naglasila neophodnost saradnje svih političkih aktera, kako bi Crna Gora postala prva sledeća članica evropske porodice ukazavši da Estonija može poslužiti kao dobar primjer u tom dijelu, gdje su sve političke partije bile jednoglasne u pogledu članstva te zemlje u EU.

Sagovornice su se saglasile da dvije države povezuje dosta sličnosti, te da postoji dosta prostora za jačanje saradnje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
08.06.2021-13:53 13:53

Gospodjo Kristi, zasto vi kao ambasadorka ne kazete iskreno i otvoreno da ” tu kulturu politickog dijaloga za pristupanje u EU moramo da stavimo sa strane dok u Crnoj Gori vlada ova svetosavska garnitura ” Kada oni budu otisli u smece zaborava onda ce to biti ukljucena pozitivna energija i sasvim druga prica ka putu za EU. Hvala na paznji