Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Vuksanović: Ulaskom DPS-a u Vladu dobili bi na stabilnosti, ZBCG ne vidim kao partnere

Vuksanović ističe da uvažava stavove koalicije ''Za budućnost Crne Gore'', ali da taj savez ne vidi kao partnere u budućoj vladi

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) neće po svaku cijenu ulaziti u izvršnu vlast, kazao je predsjednik te partije Adrijan Vuksanović za Adria televiziju.

On je dodao da DPS donosi stabilnost novoj Vladi, dok to, po njegovom mišljenju, nije moguće sa koalicijom “Za budućnost Crne Gore”.

Vuksanović ističe da uvažava stavove koalicije “Za budućnost Crne Gore”, ali da taj savez ne vidi kao partnere u budućoj vladi.

„Mi uvažavamo i poštujemo politiku koalicije “Za budućnost CG “i njihovo je legitimno pravo da zastupaju tu politiku. Pozdravljamo što je došlo do promjene u narativu u prethodnom periodu, ali smatramo da je još potrebno vremena da se sa verbalnog pređe na konkretno .Poznata je i politička lociranost HGI-a. Poznato je da politike koje sprovode ZBCG I HGI nisu komplementarne u ovom trenutku“, istakao je Vuksanović.

Prema njegovim riječima, prethodne dvije Vlade su pokazale da nisu bile stabilne.

„Kada je riječ o DPS-u, njihovim ulaskom u Vladu dobili bi na stabilnosti buduće izvršne vlasti“, smatra Vuksanović i dodaje da je na mandataru da određuje ko treba, a ko ne treba da bude dio vlasti.

„Sa DPS-om i sa našim tradicionalnim partnerima, zajedno sa PES-om i ostalim političkim subjektima došli bi ne samo u brojčanom smislu one potrebne većine već bi došli do potrebne političke stabilnosti koji bi ovu zemlju vodili naprijed“, naveo je Vuksanović.

Crnogorski zakon propisuje da manjinske partije koje osvoje manje od tri, a više od 0,7 odsto, učestvuju u raspodjeli tri mandata. Albanski forum ima dva mandata, Albanska alijansa jedan, kao i HGI,dakle, ukupno četiri, od zakonskih predviđena tri mandata.

Vuksanović smatra da je poslaničko mjesto za HGI sigurno.

„Jezički se svaki zakon može tumačiti na razne načine, ali duh te pravne norme je da se po afirmativnoj akciji zastupljenost hrvatskog naroda u političkom polju ako ostvari 0,35 % podrške ,mi smo bogu hvala ostvarili puno više, gdje smo ostvarili simpatije i u hrvatskom nacionalnom tkivu ali i šire u suverenističkim strankama i to nam predstavlja satisfakciju i u politčkom i svakom drugom smislu“, kazao je Vuksanović.

Vuksanović zaključuje da su pregovori o formiranju 44. Vlade na samom početku i da je imao nekoliko telefonskih razgovora sa Spajićem, za kojeg očekuje da će biti mandatar.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve