Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Vuksanović: Jagma za pozicijama prelazi mjeru dobrog ukusa

Rekonstrukcije Vlade, rekao je Vuksanović, očigledno će biti i to prije nego što se očekivalo

Poslanik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović za RTNK je kazao da je rano za detaljnije i temeljnije ocjene dosadanjeg rada 44. Vlade Crne Gore.

Vuksanović je emisiji „Kontakt“ Televizije Nikšić ipak rekao da je dobro što su neke institucije Crne Gore u proteklih 100 dana 44. Vlade izašle iz v.d.stanja.

„To govorim sa jednog apsekta objektivnosti jer kao što je poznato stranka koju predstavljam nije u 44.Vladi i objasnili smo razloge zbog čega. Ova Vlada je došla na jednom valu ekonomskih tema što govori da našim građanima je to potrebno i govori takođe da su došli do jedne zasićenosti svim onim temama vezanim za politiku. Ona je postavljena vrlo ambiciozno, a koliko će usjpeti da zadovolji sve ono zbog čega je dobila povjerenje građana to ćemo tek da vidimo. Vrijeme pred nama će dati odgovore da li su ta očekiavnja bila realna i da li je u pitanju bio politički marketing ili jedna ekonomska realnost “, ocijenio je Vuksanović.

Rekonstrukcije Vlade, rekao je Vuksanović, očigledno će biti i to prije nego što se očekivalo.

„Po tom sporazumu do te rekonstrukcije je trebalo da dođe do kraja godine u kojoj jesmo, a vidjeli smo da je ta tema aktueliovana vrlo brzo. Samim izglasavanjem Vlade u Parlamentu u onim ranim jutarnjim satima maltene već je krenula priča oko rekonsturkcije. To govori o tome da su mnogi subjekti na političkoj sceni gladni vlasti i ne bi to po sebi bilo ništa u pežorativnom smislu, ali ta jagma za određenim pozicijama nekad prevazilazi i onu mjeru dobrog ukusa“, istakao je Vuksanović.

Smatra da treba doći do rekonstrukcije Vlade i da svi „ koji predstavljaju parlamentarnu većinu treba budu i u izvršnoj vlasti i da bude očigledno ono što imamo već maltene više od prethodnih tri godine na političkoj sceni“.

„Mi posmatramo mirno iz opozicionih redova na sve te pojave, van smo čitave te priče. Ne želimo biti ni onaj faktor koji bi anestezirao određeno prisustvo nekih u toj vladi, ne želimo imati taj kozmetički karakter u svemu tome. Vođeni smo ideološkim principima i jasnim političkim sadržajima, a na premijeru je kao čovjeku koji ima najveću odgovornost, koji je taj koji treba da kreira određene procese, da nađe adekvatan modalitet i da to sprovede ono što su dogovorili prije samog izglasavanja 44.Vlade“, rekao je Vuksanović.

U slučaju eventualnog poziva da HGI bude dio izvršne vlasti Vuksanović je ponovio da imaju svoje razloge zašto na to ne bi pristali.

„Nismo vidjeli ništa što bi ukazivalo na određene promjene u ideološkoj matrici onih koji su za nas s politikog aspekta problematični. Vidimo promjene u ponašanju, ali to ne znači promjene u političkoj sadržini. Tako da potpuno smo se uvjerili da naš potez da ne sudjelujemo u izvršnoj vlasti je bio opravdan i za sad će ostati tako. Mi možemo razgovarati i ne bježimo od dijaloga, ali kako sam istakao, ne želimo biti anestezija koja će služiti da lakše neko participira u toj izvršnoj vlasti na račun tog kozmetičkog faktora koji bi im mi pružili. Jasni su naši ideološki stavovi i nakon svega ovoga ja sam uvjeren, a to potvrđuju i naši građani i istraživanja javnog mnenja, da smo donijeli jednu principijelnu odluku i vođeni tom kozistentnom politikom mi smo postigli veliki uspjeh na prethodnim izborima i ostvarili smo ono što je obično teško ostvariti da iz vanpralamentarnog djelovanja obnovite svoj parlamentarni status. To je uvijek iskušenje i za mnogo veće stranke a kamo li za stranku koja predstavlja najmalobrojniju nacionalnu zajednicu“, rekao je Vuksanović.

Razloga da ne učestvuju u izvršnoj vlasti, kaže Vuksanović, i dalje ima.

„Čuli ste u Parlamentu od pojedinih iz skupštinske većine da neće priznati nikad Kosovo što automatski narušava vanjsku politiku Crne Gore. Jasni su njihovi stavovi u vezi NATO-a, vidimo sada jedan krajnje problematičan odnos prema državnim simbolima, vidimo na sceni jednu tu vrstu bezakonja, a ono dolazi upravo od onih koji bi trebali i da donose i da poštuju te zakone i sve nam to nekako govori da ne gledamo isto na Crnu Goru i njenu perspektivu i zbog toga mi smo tu sada gdje jesmo. Jasno je da se političke okolnosti mijenjaju, vremena se mijenjaju ali postoji nešto čime se vodite kroz sve te bure i oluje i to je neko vaše političko sidro i mi nećemo odustati od njega i na taj način mi smo zapravo pokazali da nije snaga u broju već je snaga u principima koje slijedite i to je ono što vas preporučuje na političkom tržištu“, naglasio je Vuksanović.

Izvorrtnk.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve