Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Vuksanović: Priča o brodu Jadran koristi se da bi se skrenuo fokus sa ploče u Morinju

On je rekao da HGI najradije vidi kao zajednički, na kojem se obučavaju i crnogorski i hrvatski pitomci kao partneri u okviru NATO

Nema sumnje da je brod “Jadran” vlasništvo Crne Gore a sva otvorena pitanja treba rješavati u dijalogu vlasti u Podgorici i Zagrebu, ukazano je u emisij “Argumenti” na TVCG.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović kazao je da se priča o brodu Jadran koristi da se skrene fokus sa  ploče u Morinju, sa namjerom da se stvori lažna slika kako je Hravatska tobožnji neprijatelj koji će da zaustavi proces evropskih integracija.

“Jasno se uočava da se potencira brod ‘Jadran’ da bi se stvarao antagonizam prema Hrvatskoj. Republika Hrvatska je partner Crnoj Gori”, kazao je Vuksanović, ističući da pitanje broda treba rješavati u duhu NATO savezništva.

On je rekao da HGI najradije vidi kao zajednički, na kojem se obučavaju i crnogorski i hrvatski pitomci kao partneri u okviru NATO.

Vuksanović je rekao da je ministar odbrane Dragan Krapović imao problematične opservacije u vezi ploče u Morinju, jer je agresiju relativizovao.

“Rekao je da za ono što se desilo u Morinju nije kriva velikosrpska ili velikocrnogorska agresija, već ratna dešavanja. To je kao da ja kažem da su krivi vremenski uslovi. Izvršena je agresija na Hrvatsku, Hrvatska se obranila i danas je prijatelj Crnoj Gori”, saopštio je Vuksanović.

Poslanik Evrope sad Vasilije Čarapić kaže da je brod “Jadran” vlasništvo Crne Gore. On je rekao da je dijalog rješenje, i da poziva predstavnike Hrvatske da kroz razgovor sa crnogorskim zvaničnicima problem bude riješen.

“Ne možemo bez direktnog razgovora davati kontekst bilo čemu”, kazao je Čarapić.

Poslanik Demokratske Crne Gore i predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose Duško Stjepović kazao je da pruža potpunu podršku stavu ministra odbrane Dragana Krapovića – da je brod “Jadran” vlasništvo Crne Gore. On je citirao sporazum o sukcesiji imovine SFRJ, gdje se navodi da imovina bivše države prelazi u vlasništvo one zemlje na čijoj se teritoriji nalazila u trenutku raspada zajedničke države.

“Ovaj sporazum potpisala je i država Hrvatska. Zbog čega se ovolika ujdurma, hajka, digla na ministra Krapovića? On je rekao ono što svi mi znamo, da je brod vlasništvo Crne Gore”, rekao je Stjepović.

On je istakao da ako i Hrvatska ima dobre argumente u ovom slučaju, Crna Gora ima mnogo bolje.

“Ovo je pokušaj da se naduva jedna afera, i da se Demokratama, a možda i parlamentarnoj većini stavi neki kamen o vratu, ali to neće proći. To je jedan u startu neuspješan pokušaj da se većina proglasi antievropskom”, kazao je Stjepović.

Kazao je da je poznati diplomata Miodrag Lekić rekao kako je odbijanje hrvatskog ministra da se sretne sa Krapovićem svojevrsni diplomatski gaf. Podsjetio je na stavove naših institucija da je ploča postavljena mimo pravnih propisa. Stjepović naglašava kako je i sam sadržaj morao da bude potpuniji.

“Tačno je da je možda i sam Milošević kriv, ali zašto se ne pomene Đukanović. Da je pomenut (Milo) Đukanović, vidjeli bi kako bi onda reagovali. Ja nijesam jurišao na Dubrovnik, imao sam tri ili četiri godine, već se zna ko je to radio”, rekao je Stjepović.

Vuksanović je rekao da cijeni što je Milo Đukanović prije 24 godine uputio izvinjenje Hrvatskoj i ono je primljeno od hrvatske strane. U ranijem periodu, kazao je, postojali su dobri i prijateljski odnosi a danas se došlo do toga da dva ministra ne mogu da se sretnu.

“Ne možete zamjerati Dubrovnik, a ne lamentirati nad Sarajevom”. kazao je Vuksanović.

Izvorrtcg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve