Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Vuksanović Stanković: ”Srpski svet” je poražen u Crnoj Gori

''Vlada radila protiv interesa države na unutrašnjem i spoljašnjem planu''

Poslanica Socijaldemokratske partije, Draginja Vuksanović Stanković kazala je u intervjuu za Radio Sarajevo da je nakon jučerašnjeg pada vlade Zdravka Krivokapića “srpski svet” u Crnoj Gori poražen.

Ona je ocijenila da je odlazeća vlada radila protiv interesa Crne Gore na unutrašnjem i spoljašnjem planu.

”Na unutrašnjem planu su potpuno razorene institucije, radilo se na urušavanju svih onih postulata koje smo usvojili po preporukama naših evropskih partnera.

Zakoni su se mijenjali suprotno dogovoru s našim evropskim partnerima. To je, naravno, uticalo na razaranje institucija. Unutar sistema se sprovodila jedna klasična klero-nacionalistička, šovinistička politika koja je izazivala podjele u crnogorskom društvu, gdje je zvanični Beograd preko Crkve Srbije, s izvršiocima u Demokratskom frontu, sprovodio politiku velikodržavnih, srpskih projekata. Cilj je da se zaokruži ideja “srpskog sveta”, što mi nismo i nećemo nikada dozvoliti. Na spoljnom planu je porušeno sve što je urađeno do 2006. godine, od spoljne politike, preko međunarodnih odnosa, do odnosa u regionu. Tako da je vlada dobila ono što je doživjela”, kazala je Vuksanović Stanković.

Prema njenoj ocjeni, poslata je poruka da klero-nacionalistička politika, politika velikodržavnih projekata, velikosrpska politika i politika “srpskog sveta” ne može i nikada neće biti dio Crne Gore.

Mi ćemo biti evropska država, imat ćemo evropsku vladu i radićemo na saniranju temelja građanske, multietničke i evropske Crne Gore. Srpski svet je poražen u Crnoj Gori. Crna Gora nije i nikada neće biti dio “srpskoga sveta”. Nikada neće biti “srpska stvar”. Ovo je jasna poruka sinoć koja je poslana, da će crnogorsko društvo, koje je građansko, uvijek oduprijeti tome. Da nećemo dozvolili urušavanje sekularnog karaktera Crne Gore – kazala je Vuksanović Stanković za Radio Sarajevo.

Smatra da je svaki proces koji je miran, legitiman jer građani izražavaju svoj stav.

”Naravno, postoji linija koja se ne smije preći. Ne smije se na bilo kakav način ugroziti bezbjednost u Crnoj Gori. To je ono oko čega svi treba da brinemo, da se okupimo, to je mirna i stabilna Crna Gora. I, naravno, da vjerujem da do toga neće doći.”

Upitana da li je zabrinuta za odnose u regionu koji se komplikuku, Vuksanović Stanković kaže da su svoju zabrinutost izratili kad su ispred kancelarije Delegacije EU u Podgorici dali podršku Bosni i Hercegovini.

”Očigledno da politika koju sprovodi zvanični Beograd u RS-u teži upravo da vaskrsnu ti velikodržavni projekti koji bi nas, ne daj Bože, vratili na devedesete. A mi želimo stabilnu Bosnu i stabilnu Crnu Goru. Želimo Bosnu u EU i Crnu Goru u EU. Vjerujem da će se jasno staviti doznanja od strane međunarodnih partnera gdje je ta linija preko koje se neće ići.”

Poslanica SDP-a vjeruje da je većinska Crna Gora za poštovanje temeljnih vrijednosti koje su u Ustavu Crne Gore, a to je građanska evropska, multietnička, demokratska država.

”Vjerujem da takvih snaga ima u BiH, u državama regiona. Kroz provođenje i poštovanje tih vrijednosti možemo ući u EU gdje nam je mjesto. Trebamo da gradimo povjerenje i da se okupljamo oko tih vrijednosti. Oni koji nisu spremni da se okupe oko tih vrijednosti, koji se vraćaju na politiku devedesetih moraju biti sankcionisani”, kazala je Vuksanović Stanković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Crnogorka
05.02.2022-19:55 19:55

Samo zahvaljujuci tebi DRAGA NASA  KRALJICE – VUKSANOVIC koja si im jedino ti smjela reci sve i stati na put hrabro bez imalo straha -od prijetnji i ucjena Da si nam zdrava i ziva!

Ha20
05.02.2022-20:03 20:03

Postovana godpodjo Vuksanovic mislim da sada treba polako ali sigurno sprovoditi obecanje koje je gospodin Milo Djukanovic prosle godine dao da ce svi zlotvori koji su direktno radili protiv naroda i drzave Crnr Gore biti strogo kaznjeni. Prema tim zlotvorima treba biti nemilosrdan i kazniti ih na takav nacin da vise nikad nikome ne padne napamet da rusi Crnu Goru. Hvala na paznji.

Safet
05.02.2022-20:38 20:38

Kako si se borila za CG bez imalo straha Jedino tvojom zaslugom smo se oslobodili Okupatora ! Normalno uz pomoc Abazovica !

blam živi
06.02.2022-02:35 02:35
Reply to  Safet

Draginja je jedna hrabra i čestita žena a Abazović je u ovoj situaciji nužno zlo, jer njegovo maslo nije za Ramazana svi to dobro znamo, a naročito mi Crnogorci. To moramo imati na umu i provjeravati Abazovićeve namjere. Abazović nije lik kome smijemo bjanko vjerovati, upravo suprotno. Trenutno je uradio dobru stvar, ali on apriori misli na svoju “strategiju” i računajmo s tim. Stoga mu nikako ne treba dati neograničenu vlast bez komisija i konsultacija. Dosta nam je bilo jednog Krivokapića. Ako ovaj zastrani idemo na ulicu i tražimo prijevremene izbore bez odlaganja.

Backovic E.
05.02.2022-21:57 21:57

Postovana gosp. Vuksanovic, ja doista ne mislim da je u CG pobijedjeno velikosrpsko srpsko zlo! Cak mislim da je daleko od toga! Pao je taj vrh izvrsne vlasti, ali vjerujem da se najgori utkani u strukture nizih nivoa sto ljulja temelje drzave!! Ovo se pogotovo odnosi na obavjestajnu strukturu i obrazovni sistem. Dug je put, trebat ce strpljenja i mudrosti!! Sve savremene drzave napravili su samo najbolji, vodite racuna o tome. Sada birajte samo najbolje(patriotizam se podrazumijeva).

Sara
06.02.2022-11:51 11:51

SDP je pravila katastrofalne greske..narocito..zvani “Krivi”on je surovao..sa Lekicem..Mansom..cetnicima..samo da obori najboljeg politicara CG..g.Djukanovica…znaci nista nijesu bili bolji od Abazovica..dokle nijesu vidjeli da ne prelaze Cenzus,,Draginja je to uocila..pa je postala aktivna..narocito sa Crnogorcima sa Cetinja….a i u Parlamentu..to se i isplatilo..procenti su joj porasli..zahvaljujuci njenoj radikaloj promjeni..hocu sa ovim da kazem..da SPD nije bio idealan..pa kad je Djukanovic rekao..da je njegova partija sa crnogorcima i SPD najaca partija..Draginja se javila i rekla…pitanje je hoculi ja sa Vama..Prema..tome polako Crnogorci..SPD se cesto obrukao…oceli sad ostati stabilan..mozda jedno vrijeme…Ja licno bi voljela da ostanu za stalno na stranu drzave CG…

Ja
06.02.2022-18:40 18:40

U iluziji je lepše ali je u realnosti realnije. Vi nemate nikakve “evropske partnere”, jer je partnerstvo odnos ravnopravnih. Imate samo kolonijalne upravnike koji vam izdaju naređenja koja bespogovorno ispunjavate.