Četvrtak, 9 Maja, 2024
Rubrika:

Vlada poručuje da je budžet fiskalno odgovoran i održiv, opozicija smatra da je na ivici održivosti i da nije razvojni

Budžet za 2024. godinu je prema ocjeni predstavnika vlasti, fiskalno održiv i odgovoran, jer su tekući rashodi pokrivreni tekućim prihodima, dok u opoziciji smatraju da je na ivici održivosti i da nije razvojni

Poslanici su danas raspravljali o budžetu za narednu godinu.

Budžet za 2024. godinu je prema ocjeni predstavnika vlasti, fiskalno održiv i odgovoran, jer su tekući rashodi pokrivreni tekućim prihodima, dok u opoziciji smatraju da je na ivici održivosti i da nije razvojni. To su neke od ocjena koje su se čule tokom skupštinske rasprave o predlogu državne kase za narednu godinu.

Budžet, kako je saopšteno iz Vlade, je projektovan na 3,4 milijarde eura. Kako je ranije saopštila Vlada, kao okosnice budžeta nevedene su između ostalog, povećanje minimalnih penzija na nivo minimalne plate od 1. januara i nastavak gradnje druge dionice autoputa.

Iz Vlade je rečeno da je budžet fiskalno odgovoran i održiv, svi tekući rashodi će se pokrivati tekućim priodima, a zaduženje će se koristiti samo samo za stare dugove i kapitalni budžet.

Vlada je projektovala zaduženje od 650 miliona eura, od čega će 110 miliona pozajmiti na domaćem tržištu po kampatnoj stopi od 6,5 posto.

Najavljeno je da će od 1. januara minimalna penzija za 74.000 penzionera biti izjednačena sa minimalnom platom od 450 eura. Objašnjeno je da će  se to povećanje nansirati iz tekućih prihoda, a nijedan euro za to neće doći iz zaduženja, prodaje Elektroprivrede ili povećanje stope PDV-a.

Ministar finansija Novica Vuković je kazao je  da će novo zaduženje biti isključivo za kapitalne projekte kao i da će se taj novac trošiti na otplatu starih dugova.

DPS neće glasati za budžet

Poslanik DPS-a Nikola Milović kaže da bužet ne odražava obećanja o stabilnim javnim finansijama i povećanju plata. Bužet je, navode u DPS-u, na ivici održivosti i daleko od realnosti.

“Ova Vlada će pasti na populističkim obećanjima”, navodi on i dodaje da DPS neće glasati za prijedlog zakona o budžetu.

Potpredsjednica Skupštine i poslanica Demokrata Zdenka Popović kaže da je planirani bužet fiskalno održiv.

Navodi da će se predviđenim povećanjem penzija ispraviti dugogodišnja nepravda prema radnicima.

Kaže da su predviđena značajna ulaganja na polju energetike, putne infrastrukture…stvara se mogućnos za povećanje zarada.

Ona kaže da je i pored brojnih kritika optimista kada je posrijedi planirani bužet za narednu godinu.

Predviđeno zaduženje biće za vraćanje kredita, a ne za tekuću potrošnju, navodi Popović dodajući da je protiv zduženja za tekuću potrošnju.

Nova srpska demokratija, kako je kazala poslanica Bojana Pićan, će podržati prijedloz zakona o budžetu.

Poslanik Bošnjačke Damir Gutić kaže da ima više razloga za zabrinutost nego za pohvale kada je riječ o bužetu. Ima, kako navodi, dosta nepreciznosti.

Gutić ne spori da je zaduženje za vraćanje kredita neophodno ali kaže da je opciono zaduženje 500 miliona neprihvatljivo.

Poslanik Gutić kaže da je budzet veći od onoga za prethodnu godinu, ali način dobijanja tih sredstava, kaže,  zabrinjava jer se povećavaju iznosi za takse i poreze.

“Planirani porezi i doprinosi su veoma optimistični. Mislim da se to neće ostvariti”, navodi on.

Gutić navodi da će Bošnjačka stranka amandmansi djelovati na predoženi bužet.

Poslanik ZBCG Vladislav Bojović smatra da je ovaj bužet, kako je kazao, mjera mogućeg. On kaže da novca fali svima. Kaže da je novac opljačkan kroz zloupotrebu javnih funkcija i pljačkaške privatizacije.

Poslanik Miloš Konatar kazao je da treba utvrditi da li neko građanima daje nerealna obećanja.

Pitao je ministra finansija kako planiraju da povećaju platu na 1000 eura ako kaže da ne možemo da povećamo deset odsto jednom dijelu u javnoj upravi, a da se ne zadužimo.

“Kazali ste da će Crna Gora potrošiti 700 miliona za tri godine na kapitalne projekte, a premijr Spajić kaže 900 miliona godišnje… kazao je da se ne podudaraju izjave Spajića i onoga što je zapisano u budžetu kada je posrijedi nezaposlenost, dodajući da Spajić kaže da će nezaposlenost biti manja”, kazao je Konatar ministru finansija.

Govoreći o najavljenom povećanju penzije Konatar kaže da je svakome jasno da se to ne radi onako kako je predloženo od strane Vlade.

“Nije pravedno da se penzije povećaju jednoj kategoriji penzionera, a drugoj ne”, poručio je Konatar.

“Morali ste da nađete način da se penzije povećaju svim penzionerima srazmjerno”, navodi on i dodaje da je GP URA predala veliki broj amandmana.

Konatar taži da Vlada ispuni on što je obećano prosvjetnim radnicima.

S obzirom na to da su prosvetni radnici za sjutra najavili štrajk, jer bužetom za narednu godinu nije predviđeno povećanje plata za prosvetare, kako je to ranije bilo dogovoreno sa prethodnom Vladom premijera Dritana Abazovića, GP URA podnio je više od 70 amandmana na prijedlog Budžeta za 2024.

“Insistiraćemo da se o svakom od amandmana glasa posebno”, poručio je poslanik Miloš Konatar, dodajući i kako je amandmanima obuhvaćeno i insistiranje na poštovanju Granskog kolektivnog ugovora zaposlenih u tužilaštvu.

Pozvao je poslanike da podrže njihove amandmane, pri čemu je poručio kako nema potrebe da bilo ko svoja prava traži na ulici.

Poslanik SD-a Boris Mugoša kazao je da predloženi bužet nije razvojni nego potrošački, što treba da zabrine.

Govoreći o prihodnj strani bužeta kaže da je prenategnuta.

Bivša poslanica PES-a Jevrosima Pejović pita da li je budžet uopšte razmatran na sjednici Vlade. Ona kaže da ipunjenja predizbornh obećanja nema, kao ni o programu Evropa sad 2, navodeći da se, kako je kazala, stidljivo najavljuje povećanje PDV-a.

Poslanik DPS-a Danijel Živković kazao je da budžet ima politički karakter.

“Građani će tek platiti skupo zablude”, kazao je Živković.

“Zašto nema povećanja minimalne plate na 700 eura i prosječne plate na 1000 eura”, pitao je Živković.

On je kazao da su očekivanja građana iznevjerena kroz ovaj budžet.

Kazao je da Vlada neće povećati ni ono što je obećano Granskim kolektivnim ugovorom.

“Kako će prosječna plata onda biti 1000 eura, ako sada nemate 70 miliona za povećanje plata prosvjetarima”, pita Živković.

“Pričate o nastavku dionice auto puta, a nema ni idejnog rešenja”, kaže Živković.

“Dajte nam plan Evropa sad 2, da vidimo kako planirate povećanje plata. Ovo je prevara , nema poboljšanja životnog standarda. Pričati o ekonomskom rastu građanima koji vide kakve su cijene je besmisleno”, navodi Živković.

Poslanik PES-a Seid Hadžić kaže da povećanje minimalne penzije 450 eura počinje od 1. januara i to je kaže program Evropa sad 2.

On kaže da na naplau dolazi pola milijarde eura duga, mislim da je ovaj bužet oprezan i sa tendencijom rasta i put ka ozdravljenju.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević kaže da je očekivao da će neko iz parlamentarne većine odgovoriti na postavljena pitanja. “Da li će porasti životni standard crnogorskih građana…ja mislim da neće. Životni standard ne prati samo plata već i inflacija”, ukazuje Rakočević.

On smatra da ovaj budžet neće pomoći povećanju životnog standarda građana.

Poslanik Dritan Abazović kazao je Evropa sad 2 ne postoji u bužetu.

“Čekamo premijera da kada bude premijerski sat donese neki papir”, navodi Abazović.

“Žao mi je što je novi bužet zaboravio javnu upravu, pravosuđe, prosvetare…” navodi Abazović.

“Prosvetari imaju pravo na povećanje, to je zakonska obaveza”, ukazuje on.

On kaže da nema novih projekata. Navodi da ja pala u vodu priča o povećanju plata.

“Uzeće pare tamo đe budu mogli da uzmu procenat za sebe”, kaže Abazović navodeći da se to ne odnosi na ljude iz Ministarstva finansija.

“Bužet ovakav je pokušaj ostvarivanja predizbrnih obećanja koji se odnosi na penzije”, kazao je Abazović.

Poslanik u Skupštini i predsjednik Demokratske narodne partija (DNP) Milan Knežević kazao je da je nelogično da Abazović očekuje pomoć iz koalicije Za budućnost Crne Gore, dok napada ministra finansija za budžet koji je, kako kaže, prepisan od prethodne vlasti na čijem čelu je bio Abazović.

Svi klubovi poslanika, kako je naveo, treba da obave razgovor sa prosvetarima i sindikatima iz pravosuđa. U pogledu Granskog kolektivnog ugovora, dodao je, potrebno je da se nađe model kojim bi se izbjeglao ekonomski haos.

– Gospodine Vukoviću ne možete da kažete da neće biti povećanja plata bez javnog zaduživanja, jer na najbolji način ubijate program Evropa sad 2 – rekao je Knežević.

Kazao je kako se, prilikom potpisivanja koalicionog sporazuma sa premijerom Milojkom Spajićem, obavezao da će se Vlada zaduživati samo na osnovu onoga što bude imao efektnost i na osnovu onoga što bude opravdano.

Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović rekao je da Granskim kolektivnim ugovorom nije dogovoreno povećanje zarde prosvetarima od 10 posto.

– U Granskom kolektivnom ugovoru nisam uspio da nađem dio dogovora o povećanju zarade od 10 posto – kazao je.

Dragović je naveo i da ljudima koji primaju po par hiljada nije drago što će se povećati penzije onima koji su, kako kaže, najugroženiji.

– Moramo biti socijalno senzitivni i iskazati jasan jasan stav da je svako dobro građaninu dobro za cjelokupno društvo – zaključio je Dragović.

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar rekao je da će sjutra biti glasanje o tome da li će se povećati plate tužilaštvu, sudstvu i drugima u javnoj upravi ili ne.

– Pa ćemo da vidimo ko je nervozan, ko je ljut, a ko će glasati za to – dodao je.

Anđušić: Obećanja iz prijedloga budžeta se mogu realizovati samo kroz brutalno zaduživanje ili ozbiljne namete na građane i privredu

Poslanik Demokratske partije socijalista Mihailo Anđušić poručio je da je jasno da ćemo u 2025. godini teže doći do povećanja plata zbog situacije u našim javnim finansijama.

– Možete zamisliti o kakvom momentu ekonomskom i fiskalnom se radi kada za sljedeću godinu imamo zaduženja: dakle 150 miliona prethodne vlade zaduženja, 200 miliona pred kraj godine i projektovanih milijardu i 150 miliona u narednoj godini jer sam siguran da će kroz dva rebalansa biti ispucan ovaj iznos makar od milijardu i 150 miliona. Da u sljedećoj godini bez programa Evropa sad i obećanih plata mi moramo da se zadužimo milijardu i 150 miliona minimum. Dakle, jasno vam je koliko ćemo teže i u 2025. godini doći do povećanja plata nego 2024. kada je ovakva situacija. Toliko je ozbiljna naša situacija u našim javnim finansijama – naveo je Anđušić.

Rekao je da ne postoji građanin koji neće konstatovati da je izostanak linearnog povećanja penzija socijalna bomba koja će se desiti naredne godine jer imamo ogroman broj diskriminisanih kategorija na koje će se to odnositi.

– Sva obećanja koja su predviđena kroz prijedlog budžeta za narednu godinu možemo realizovati na samo dva načina: brutalno zaduživanje u narednoj godini od još minimum milijardu eura, a pretpostavljam da će to biti više, a drugi način su ozbiljni nameti na građane i na privredu – ocijenio je Anđušić.

Kaže da misli da će biti kombinacija oboje.

– Jer ćemo doći u situaciju da povećavamo poreske osnovice, PDV, da narušimo biznis ambijent i nastavimo sa inflacijom kakva je bila u prethodnoj godini što će u krajnjem dovesti u situaciju koja se i dešava posljednje dvije godine: ozbiljan udar na kupovnu moć građana – podvukao je poslanik DPS-a.

Smatra da nema dileme da će životni standard naredne godine nastaviti da ide tempom koji je išao prethodne tri.

– Ali se plašim da će to u narednoj godini biti još gore nego što je bilo u ovoj – dodao je Anđušić.

Vuković: 650 miliona eura nam treba samo za isplatu plata i penzija

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković poručio je da je na današnji dan situacija takva da se decembarske plate i penzije isplaćuju iz zaduženja.

– Što znači da nijesmo pozajmili taj novac: građani ne bi imali platu i penziju na kraju ovog mjeseca. Danas je finansijska situacija takva da nam fali 650 miliona eura za zatvaranje finansijske konstrukcije za 2024. godinu. Ne govorim o obavezi otplate starih dugova i investicijama, govorim o samo o platama, penzijama i socijalnim davanjima u ovom nivou – ne govorim o povećanju. Faktično stanje stvari kad su finansije u pitanju podrazumijeva da ovi ljudi tokom 2024. moraju naći, kako znaju i umiju, 650 milona eura da bi se plate, penzije i socijalna davanja u Crnoj Gori uredno i redovno isplaćivali – ukazao je Vuković.

Sjutra će, kako je napomenuo, na ulice izaći prosvjetari kojima je neko šest mjeseci pred izbore stavio u izgeld mogućnost da će im biti povećane plate.

– Pa će za njima vjerovatno ljudi iz javne uprave – dodao je Vuković.

Poručio je da smo u ovu situaciju došli jer je tokom protekle tri godine u javnom sektoru zapošljeno 30 hiljada ljudi.

– Država je na današnji dan skuplja milijardu eura nego 2019. godine. Dakle, milijardu eura više košta državni aparat Crne Gore. Ista ta država plaća desetine i stotine hiljada eura odštete onim ljudima koji su bili žrtve političkog progona u prosvjeti, zdravstvu nakon takozvanog oslobođenja 30. avgusta 2020 godine – istakao je on dodajući da nema para a da su očekivanja nikad veća.

Adrijan Vuksanović iz HGI, na sjednici je pomenuo događaj sinoć u Tivtu, na dan katoličkog Božića.

“Čule su se neke neprmjerene pjesme i to želim da osudim”, kazao je on.

Napomenuo je da želi dati podršku prosvjetarima i ljudima iz sudstva, te da želi da budu obuhvaćeni ovim budžetom. On je najavio da HGI neće podržati Budžet.

Lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, govoreći o budžetu je kazao da ovakav dokument pokazuje radnicima, nezaposlenima, biznis zajendici, jasnu viziju nove Vlade.

“Kada pričamo o demografiji, država će izgubiti bitku sa demografijom ako ne počne konkretno da radi. Moramo hrabje ići. Vrijeme je da prepoznamo potencijale sjevera. Treba sada zaustaviti omladinu da ne odlazi sa sjevera”, istakao je on.

Dušan Raičević iz DPS-a je kazao da je planirani budžet potrošački.

“Da li ministre radite već na rebalansu ovog predloga? Pitam jer se planira rekonstrukcija Vlade i formianje novih ministarstava”, istakao je on.

Napomenuo je da budžet nema razvojnu komponentu i da je projekcija nerealna.

Poslanica Radinka Ćinćur kazala je da premiera i minista smatra najodgovornijima što nema novca za povećanje plata prosvjetnim radnicima.

“Kako da vjerujemo da smo na pravom putu kada ne planiramo ulaganje u obrazovanje”, poručula je ona.

Napomenula je da je planirano povećanje penzija dsikriminatorno.

Usvojene izmjene Zakona o privremenom izdržavanju djece

Skupština Crne Gore usvojila je danas, sa 68 glasova za, Prijedlog zakona o privremenom izdržavanju djece. Cilj tog zakona je, između ostalog, deblokada Alimentacionog fonda i njegovo stavljanje u punu funkciju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
27.12.2023-13:48 13:48

Zaduzivanje je odrziv???Jesteli vi normalni Cetinjom vladaju cetnici..sa SPD.om..Fuj!