Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Vuković: Crna Gora je u potpunosti blokirana na evropskom putu, odluke se ne donose u Podgorici

Vuković ocjenjuje da je Crna Gora u potpunosti blokirana na evropskom putu i u potpunosti je postala nekredibilan akter na regionalnom planu

Politička situacija u Crnoj Gori je zabrinjavajuća i alarmanta sa pozicije evropske perspektive i orjentacije tenutne parlamentarne većine koja podržava vladu, ocijenio je za Antenu M Siniša Vuković, profesor na Univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu, komentarišući trenutnu političku situaciju.

“Poruke koje su se nedavno čule od izaslanika UK i Njemačke su nedvosmislene. Suština je ta da parlamentarna većina istinski ne teži zapadnim vrijednostima ni integracijama. Suština je da se radi o alternativnoj agendi koju su oni ispunjavali svo ovo vrijeme. Akcenat se stavlja na teme koje su nametnute od spolja, od aktera koji su podržavali nagli rast klerikalizacije društva tako i jačanje konzervativno desnih etnonacionalističkih struktura u Crnoj Gori. Tu prije svega govorim o uticajima koji dolaze iz Srbije, a preko Srbije što posredno što neposredno i iz Rusije”.

Vuković ističe da je parlmentarna većina dovoljno dugo na poziciji odlučivanja te da se može vidjeti trend oponiranja onoga što dolazi iz Brisela.

“Mi vidimo da je u Crnoj Gori proruska propaganda vrlo aktivna. Medijski koncerni koji šire rusku propagandu su veoma prisutni i nesmetano rade. I tu se radi u suštinskom neusklađivanju”.

Vuković ocjenjuje da je Crna Gora u potpunosti blokirana na evropskom putu i u potpunosti je postala nekredibilan akter na regionalnom planu.

“Vidi se da se odluke ne donose u Podgorici i da to nisu autonomne odluke, vidi se da su to odluke koje se tiču tuđih agendi i to je ono što zabrinjava zapadne partnere jer ne mogu da se oslone na Crnu Goru kao samostalnog donosioca odluka, već je postala platforma preko koje djeluju treće strane i na taj način ugrožavaju kako stabilnost tako i predvidljivost u regionu a i šire”.

Komentarišući reakciju SAD na trenutnu situaciju, Vuković ocijenjuje da je reakcija mnogo umjerenija i mnogo nejasnija u odnosu na ono što su poruke iz Londona, Brisela i Berlina, ali dodaje da kada su amerikanci u pitanju diplomatija se, kako objašnjava, mnogo konkretnije dešava iza scene nego ono što bi bila javna diplomatija.

“Ne postoji nikakva dilema o kakvim se potezima radi, samo je stvar do koje je mjere Amerika spremna da se eksplicitno uključi kao arbitar u svoj ovoj situaciji. Pozicionirane Amerike možemo čitati kao neku vrstu indirektnog označavanja situacije kao neprihvatljive”.

Predsjednik SDP-a Raško Konjević uputio je juče pismo šefici parlamenta Danijeli Đurović gdje je, između ostalog, poziva da pokrene ozbiljan i stvaran dijalog u vezi sa sudijama Ustavnog suda.

Upitan da li ima smisla da se parlamentarna većina opet sastaje, obizor da znamo da sastanci prethodna dva puta nijesu dali rezultat, te da li bi poželjno bilo da se uključi međunarodna zajednica u rješavanje tog pitanja, Vuković kaže da je medijacija krajnja diplomatska mjera.

“Vjerujem da Crna Gora još uvijek nije došla u situaciju da je neophodno direktno uplitanje trećih strana u unutrašnja pitanja, koliko god ona dramatično izgledala u ovom trenutku. Dvije inicijative nijesu urodile plodom, ne znači da treća neće. Treba imati u vidu da u ovom trenutku parlamentrna većina kupuje vrijeme. Način na koji se oni odnose prema pregovorima je klasični blef i kupovina vremena u kojoj ne postoji jasna želja za kompromisom, već se oteže priča kako bi se fokus usmjerio na nešto drugo i kako bi se osmislila trenutna politička situacija. Jedini način način da se to ne desi je kontinuirano insistiranje da je ovo tema svih tema i da su to suštinske institucionalne teme sa kojima se Crna Gora mora suočiti”, zaključio je Vuković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve