Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Vukčević: Ustavni sud ima rok od 48 sati, nakon što dobijemo odluke o žalbama sazvaću sjednicu za utvrđivanje konačnih rezultata

On je za Portal Analitika podsjetio da je od Državne izborne komisije još početkom novembra prošle godine obaviješten da je 12 podnosilaca prigovora nezadovoljno rješenjima Državne izborne komisije, iskoristilo svoje zakonsko pravo i podnijelo žalbe Ustavnom sudu Crne Gore, radi zaštite biračkog prava

Izborom troje sudija Ustavnog suda, na sjednici Skupštine Crne Gore, taj sud je postao funkcionalan, što znači da može odlučiti po podnijetim žalbama u izbornim sporovima. Rok od 48 časova za donošenje odluke po podnijetim žalbama počinje da teče od momenta kad Ustavni sud dobije odgovor na žalbu, potrebnu dokumentaciju i spise predmeta od Državne izborne komisije, rekao je predsjednik Izborne komisije glavnog grada Veselin Vukčević.

On je za Portal Analitika podsjetio da je od Državne izborne komisije još početkom novembra prošle godine obaviješten da je 12 podnosilaca prigovora nezadovoljno rješenjima Državne izborne komisije, iskoristilo svoje zakonsko pravo i podnijelo žalbe Ustavnom sudu Crne Gore, radi zaštite biračkog prava.

Napominje da se u navedenim obavještenjima Ustavnog suda se navodi: “Kako Ustavni sud Crne Gore u izbornim sporovima odlučuje većinom glasova saglasno odredbi člana 151 stav 1 Ustava i kako od Ustavom propisanih sedam, Ustavni sud trenutno funkcioniše sa troje sudija, obavještavam vas da će se o podnijetoj žalbi odlučivati kad se za to steknu uslovi koji se odnose na broj sudija Ustavnog suda Crne Gore”.

„Kao što sam kazao još u novembru 2022. godine, nakon što Izborna komisija Glavnog grada od Ustavnog suda dobije konačne odluke po podnijetim žalbama, u zakonom propisanom roku, sazvaću sjednicu Komisije, radi utvrđivanja konačnih rezulatata izbora. Prije toga biće neophodno da se riješe dva neblagovremena prigovora, čije rješavanje su opstruirali sedam članova Izborne komisije Glavnog grada u dva navrata, i to na sjednicama održanim 15.novembra i 2. decembra prošle godine“, istakao je Vukčević.

Prema tome, dodaje on, prilikom utvrđivanja konačnih rezultata lokalnih izbora u Glavnom gradu, Izborna komisija Glavnog grada i njen predsjednik, će kao i do sada, postupati u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika, konkretno odredbom člana 98 stav 1, kojom je propisano da opštinska izborna komisija utvrđuje konačne rezultate izbora za odbornike u roku od 12 časova od konačnosti ili izvršnosti odluka donešenih po žalbi.

„Sve ovo vrijeme bili smo svjedoci perfidnih pokušaja pojedinih članova Komisije i predstavnika pojedinih političkih subjekata, koji pretenduju na najodgovornije funkcije u Glavnom gradu, da moje pozive na poštovanje zakona i strpljenje u vezi sa utvrđivanjem konačnih rezulatata lokalnih izbora u javnosti predstave kao opstrukciju. Pokazalo se da je to zapravo bio samo paravan da na nezakonit način dođu do konačnih rezulatata. Dobro je i za njih i za izborni proces što su ti pokušaji nezakonitog djelovanja osujećeni“, zaključio je Vukčević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve