Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Vukadinović za Aktuelno: Salonskom politikom ne može se pobijediti kleronacionalizam u Crnoj Gori

Ključni problem u državi nije Joanikije,  već turistička sezona, odnosno prihodi od turizma, pandemija i prosvjeta. Mišljenja je da sezona, iako imamo dosta turista, neće biti ni upola kao 2019. godine kada su prihodi u pitanju, što su jedino, smatra Vukadinović, bitna pitanja za građane Crne Gore, jer ''strast i emocija oko crkvenog pitanja, neće poboljšati život građana''

Protest koji se najavljuje na Cetinju povodom ustoličenja Joanikija, ali i slične manifestacije u Crnoj Gori, su salonskog karaktera i u takvoj situaciji ekstremni kleronacionalizam pobjeđuje. Takvom ekstremizmu ne možete se suprotstaviti salonskom politikom, kao što se ni totalitarizmu ne možete suprotstaviti demokratijom. Dakle, saopštenjima grupe ljudi ne možete se boriti protiv klerikalizma kakav je prisutan u Crnoj Gori, ocjenjuje u razgovoru za portal Aktuelno, politički analitičar Srđan Vukadinović.

„Do sada je bilo mnogo protesta na Cetinju iz raznih razloga, ali to nije dovoljno, salonskom politikom se ne može ništa napraviti. Možete skrenuti pažnju svojih istomišlljenika i nikoga više. Ali samo time ne možete spriječiti onoga ko je nešto naumio da to i ostvari“, istakao je on.

Srđan Vukadinović

Prema mišljenju Vukadinovića ustoličenje Joanikija će se dogoditi na ovaj ili onaj način, i to najvjerovatnije baš na Cetinju, a organi reda će obezbijediti da sve protekne u miru.

„Budući da SPC smatra da je Cetinjski manastir njihovo sjedište u Crnoj Gori, odnosno Mitropolije crnogorske primorske, onda je logično zašto  hoće da mitropolit Joanikije bude tamo ustoličen. U Cetinjskom manastiru, inače, kompletna administracija MCP stoluje. U međuvremenu strasti su uzavrele, dio građana ne želi da se novi mitropolit ustoliči  u Prijestonici jer bi to značilo da je pokoreno i Cetinje. To bi zaista moglo tako da se protumači, budući da  osim ovog grada nemamo više nijedan u Crnoj Gori koji može da se suprotstavi kleronacionalizmu i ekstremizmu kakav postoji u državi od avgusta mjeseca  prošle godine. Zašto je to tako? Kriva je bivša vlast, koja je dozvoljavala sve te izvore nacionalizma, prije svega na sjeveru, šurujući sa SPC i sada imamo ovakve posledice“, rekao je Vukadinović.

Prema njegovim riječima, danas SPC u Crnoj Gori radi mnogo više nego u vrijeme Amfilohija Radovića. To se, kako ističe, najbolje vidi  na primjeru temeljnog ugovora gdje se jasno vidi  kako  SPC „vuče konce“. Ništa  ne zavisi od Vlade Crne Gore, nego od volje Patrijaršije u Beogradu.

„Da li će se potpisati ili ne, zavisi od toga da li će biti po volji SPC, a ne da li će odgovarati Crnoj Gori i njenim interesima. Mi još uvijek ne znamo šta je sadržina ugovora, ali je jasno da će biti dirigovan onako kako kažu stručnjaci SPC. Pofirije je jasno rekao da je tekst Temeljnog ugovora upućen stručnoj komisiji SPC koja se bavi tim pitanjima“, rekao je on.

Turizam i prosvjeta ključni problemi za Crnu Goru

Vukadinović ističe da je ustoličenje novog mitropolita  za građane Crne Gore, njihov standard, ovo  u suštini nebitno pitanje.  Ključni problem u državi nije Joanikije,  već turistička sezona, odnosno prihodi od turizma, pandemija i prosvjeta. Mišljenja je da sezona, iako imamo dosta turista, neće biti ni upola kao 2019. godine kada su prihodi u pitanju, što su jedino, smatra Vukadinović, bitna pitanja za građane Crne Gore, jer „strast i emocija oko crkvenog pitanja, neće poboljšati život građana“.

„Umjesto da se Crna Gora bavi bitnim životnim problemima – prihodi od turizma, pandemija, početak školske godine, bavi se ustoličenjem i to je klasično političko premještanje ciljeva. To se dešava kada niste u mogućnosti da odgovorite na neka egzistencijalna pitanja, pa ideološkom pričom pokušavate da zamaglite stvari. Nakon ustoličenja, doći će popis, i nikada kraja političkim dešavanjima, a o suštinskim životnim pitanjima građana Crne Gore niko ne govori i ne odgovara zašto smo došli u ovakvu situaciju. Ta strast i emocija oko crkvenog pitanja, neće poboljšati život građana CG. Na to može uticati bolja epidemiološka situacija, prihod od turizma i kvalitetno obrazovanje, koje je nažalost sada u jednom velikom raskoraku“, rekao je za portal Aktuelno Vukadinović.

Sezona će bit loša u pogledu prihoda, ovo je paradajzizacija crnogorskog turizma

Kada je u pitanju turistička sezona, Vukadinović kaže da je tačno da ima veliki broj turista, možda i iznad broja 2019. godine, ali, pita on, šta ćemo ako bude 50 odsto manje prihoda u kasi Crne Gore nego što je to tada bilo.

„Sve su prilike da će biti upola manje novca jer ovo je paradajzizacija Crne Gore i crnogorskog turizma. Prije dvije godine imali smo više od milijardu prihoda, ako sada bude 500-600 miliona što ćemo onda. To je pitanje odgovornosti onih koji su tako nešto omogućili. Uspjeh sezone ne određuje broj turista nego prihodi u kasi“, ističe on.

Politički analitičar objašnjava i da Crnoj Gori nije potreban turizam u kojem ćemo imati zakrčenje puteva na primorju, nego onaj koji će napuniti državnu kasu.

„Nama ne treba broj turista koji će blokirati saobraćajnice kroz primorje. Nama ne treba turizam koji će zakrčiti primorske gradove i stvoriti atmosferu nekakve brojnosti, već turizam koji će donijeti prihode. Ovogodišnji gosti su, što je već poznato, sa nižom platežnom moći, pretežno iz Srbije i Republike Srpske. Ti gosti su sve to što njima treba donijeli sa sobom iz tih sredina gdje je život mnogo jeftiniji nego u Crnoj Gori. I od svega toga Crne Gora će dobiti samo jedno ogromno zagušenje, a koliki će biti prihod vidjećemo, sigurno ne i onaj koji se očekuje. Nama treba kvalitet, a ne kvantitet“, pojašnjava Vukadinović.

Smjenama direktora i pomoćnika udara se na crnogorski identitet

Vukadinović kao problem ističe i to da niko danas ne pita kako će početi školska godina u eri smjena direktora i pomoćnika, „čime se udara i vremenom potire crnogorski identitet kroz prosvjetu“.

„Jedina preporuka novim direktorima bilo je idolopoklonstvo prema sistemima koji su suprotni antifašizmu i civilizacijskim vrijednostima na kojima treba da počiva Crna Gora. Pitanje je kako početi školsku godinu u sistemu koji je potpuno detronizovan. Pitanje je kako će se taj model identitetskog preoblikovanja u „srpski svet“ realizovati. To su ključni problemi i bitniji od toga hoće li Joanikije biti ustoličen na Cetinje ili ne“, ponovio je Vukadinović.

Ozbiljan problem javiće se u predmetima istorije i maternjeg jezika, a vjeronauka čeka

Veću dominaciju crkve, Vukadinović vidi upravo u prosvjeti. Najveći problem javiće se, kako smatra, kod predmeta maternji jezik i istorija, dok vjeronauka samo čeka da bude uvedena u školama.

Prema njegovom mišljenju, nikakav odgovor ne treba očekivati od ministarke prosvjete Vesne Bratić, jer sa njom diriguje neko drugi, prije svega crkva.

„Ona sprovodi njihove zahtjeve kroz sistem obrazovanja. Nijesu čak problem toliko ni direktori, koliko će biti nastavni programi. Ali na to još niko ne obraća pažnju. Tu će biti problema kada je u pitanju maternji jezik i istorija, a da ne govorimo o inicijativama o uvođenju vjeronauke u školama. Dakle, ozbiljan problem javiće se u predmetima istorije i maternjeg jezika, a vjeronauka tu čeka. Ona će sigurno biti uvedena, ako ne dođe do neke promjene, odnosno novih izbora. Ali, na tim izborima niko nije siguran kako će proći, zato ih u ovom trenutku ne želi  ni vlast ni opozicija.

Problema u školama će sigurno biti  i zbog smjena i novih ljudi. Nastaće kuršlusi i niko neće raspravljati o školskoj godini, nego više o rješenjima koje će za sobom povući neke promjene, koje jedan dio članova školskih kolektiva neće prihvatiti. Stvoriće se netrepeljivosti i sukobi“, istakao je Vukadinović.

Crna Gora u periodu strašnog političkog mučenja

Crna Gora se, ocjenjuje naš sagovornik, nalazi u periodu strašnog političkog mučenja, koje će, po njegovom mišlljenju, trajati do poslije nove godine bez mogućnosti dogovora, a za to vrijeme će „trpjeti građani Crne Gore koji najosnovnije životne probleme, u svojim lokalnim zajednicama, neće moći da završe“.

„U politici inače postoji teorija klasičnog premještanja ciljeva. Kada nešto ne može da se završi, onda se to zabašuri nekim drugim ciljevima. Vlast se kiti činjenicom da imamo ogroman broj turista, što je tačno, ali ne mogu da daju odgovor na to koliko je to u prihodima. I sada prebacuju priču na teren ustoličenja stvarajući atmosferu netrepeljivosti. Kada se završi ustoličenje, biće priča o popisu koji neće biti realizovan do kraja godine, jer nema tehničkih uslova za tako nešto. To je rekao i premijer iako je dan nakon te izjave na FB objavljeno da će Nacrt zakon o popisu biti na Vladi. Naravno da je to sve pod pritiskom DF-a. Vidimo da ni oni sami ne znaju šta rade. Upravo zato što na glavna pitanja ne mogu dati odgovore. Ova Vlada ne može u svakom slučaju dati zadovoljavajući odgovor“, zaključio je Vukadinović.

A.Šofranac

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Vukadinović za Aktuelno: Salonskom politikom ne može se pobijediti kleronacionalizam u Crnoj Gori – CG Vijesti
17.08.2021-07:11 07:11

[…] Aktuelno […]

Ha20
17.08.2021-11:18 11:18

Uz duzno postovanje za misjenje Srdjana Vukadinivica bi samo dodao sto sam napisao prije dva dana ” Da se ovom srbistanskom zlu mozemo suprotstaviti sam na jedan nacin i jezik koji oni razumiju a to je ti mene srbendo kamenom a ja cu tebe olovom ” Hvala na paznji.

ZnamJaNjih
17.08.2021-15:24 15:24

Salonska politika njima baš odgovara : Reći će da su se prešutno složili.
Stara vlast se boji svoje sjene. Ništa očekivati od njih.