Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujović: Zapad jasan- prorusko vladanje u CG nije prihvatljivo! Abazovićev opstanak na čelu Vlade nije opcija!

Predsjednik UO CEMI objašnjava kakav se katastrofalan scenario sprema po Crnu Goru, ukoliko se vlast ogluši o pozive Brisela i Vašingtona da se pronađe kompromisan model izlaska iz krize

Dr Zlatko Vujović u Drugačijoj radio vezi Antene M kaže da su EU i SAD potpuno shvatili prilike na političkoj sceni Crne Gore i da su rezultat jasne poruke koje posljednjih dana šalju izaslanici Brisela i Vašingtona.

Na pitanje da li su te “jasne poruke” razumjeli i u aktuelnoj parlamentarnoj većini, imajući u vidu ocjenu (ne)suđenog mandatara Miodraga Lekića da se te izjave mogu shvatiti kao prijetnje i nepoštovanje suverenosti naše države. Vujović kaže:

Izgubićemo stotine miliona, a dobićemo vize

– Jedno je pitanje da li je neko shvatio poruke, a drugo da li će da ih prihvati i postupi u skladu sa njima. Mislim da su svi više nego jasno shvatili šta im je poručeno sa strane naših zapadnih partnera. Jenostavno-prorusko vladanje u Crnoj Gori nije prihvatljivo! Ova Vlada jeste proruska, ona jeste prosrpska, ona u potpunosti jeste ona koja ignoriše sve zahtjeve zapadnih partnera, koja ovu zemlju pokušava da svede na nekakav subjekat koji će izvršavati planove Moskve i Srbije”.

Predsjednik UO CEMI objašnjava kakav se katastrofalan scenario sprema po Crnu Goru, ukoliko se vlast ogluši o pozive Brisela i Vašingtona da se pronađe kompromisan model izlaska iz krize.

– Što znači prekid pregovora? To je uvođenje sankcija! Ako vi znate da ćete dobiti desetine i stotine miliona eura, a onda se donese odluka kojom se zaustavlja taj novac, to je ta sankcija. Jer vi ste već u Budžetu projektovali taj novac. Projektovali ste novac za puteve. Nema ništa od Berlinskog procesa, nema ništa od autoputeva i bespovratne pomoći. Je li to nekome jasno?!”

Vujović upozorava da će sljedeći korak, nakon finansijske omče, gotovo izvjesno biti uvođenje viza za građane Crne Gore koji žele da putuju u države Evropske unije i pita: hoće li im satisfakcija biti mogućnost da bez viza putuju u Rusiju.

Abazović rizikuje sudbinu Gruevskog

O eventualnom Abazovićevom pokušaju da ostane premijer u tehničkom mandatu, a poruke Zapada iskoristi kao alibi da URA uskrati podršku Lekiću, Vujović kaže:

– To nije opcija!I mislim da je to njemu veoma jasno rečeno. Ostanak njegove Vlade i stvaranje nekakve nove normalnosti jednostavno nije opcija. Jasno je poručeno: kompletiranje Ustavnog suda nakon inkluzivnog dijaloga, dakle kompromisom. I nakon toga vanredni izbori”.

A šta Dritan Abazović rizikuje ukoliko nastavi da bude nekooperativan sa EU i SAD?

– Ako Dritan Abazović bude i dalje insistirao na ovome, bojim se da ga čekao scenario Gruevskog! A to je dalja kompromitacija i političko eliminisanje!”

Vujović svoju tezu konkretizuje slučajem hapšenja Rada Miloševića, bliskog saradnika Dritana Abazovića. Mogao bi to da bude tek početak otvaranja pandorine kutije kompromitujućih sadržaja.

Sjetimo se Majdana

Vujović, objašnjavajući mehanizme za kojima je Zapad znao da posegne kad se suočio sa neprihvatljivim prodorom uticaja Rusije na neku državu , podsjeća na dešavanja u Ukrajini i činjenicu da je, tokom protesta na Majdanu, prozapadnim demonstrantima usred Kijeva podršku dao izaslanik EU. Poruka je, kaže naš sagovornik, bila jasna: ne damo da Ukrajina ode u zagrljaj Rusije

– Sad, bojim se, da sve više idemo ka tom scenariju, koji će nas dovesti do konfrontacije trenutne vlade i vladajuće većine (sa Zapadom). A što, onda, ostaje ako imate jednu potpuno antizapadnu parlamentarnu većinu? A imate opoziciju koja je prozapadna.”

Ukoliko aktuelna većina nastavi sadašnju politiku, Crnu Goru čeka status izolacije, sličan onome što ga danas ima Bjelorusija.
Na Abazovićevu i Vučićevu antizapadnu politiku, Zapad će odgovoriti destabilizacijom njihovih režima

Zapad je dugo pokušavao da “šargarepom” privoli Beograd na kooperativnost. Takva politika nije dala rezultat i sada se, tvrdi Vujović, stvari mijenjaju. Srbiji kao glavnom generatoru problema u regionu neće se više gledati kroz prste, niti će se žmuriti na činjenicu da Dritan Abazović poslušno slijedi Vučićevo ignorisanje poruka EU i SAD.

– Dritan Abazović, zajedno sa DF i Vučićem podigrao je jednu kartu: apsolutno nas ne interesuje šta misli Zapad. Bez obzira na to što im se stalno smješka i tapše ih po ramenima, činjenica je da na Zapadu procjenjuju što on radi. A svaki njegov potez je usklađen sa zvaničnim Beogradom. A zvanični Beograd radi sve da destabilizuje planove Zapada za stabilnost ovog regiona. Znači, on im postaje protivnik! Ne govorim samo o njemu, nego o parlamentarnoj većini: DF, Demokratama koje ćute a odrađuju sve što kaže zvanični Beograd.

Vi ste već došli u zonu totalne konfrontacije sa zapadom, odnosno – veoma smo blizu tome. Kad se to desi, onda će se početi izvlačiti mnoge prljave stvari. I jednostavno će se destabilizovati ovaj režim, kao što će se destabilizovati režim u Beogradu! Ne može se prihvatiti da Putin ovdje preuzima kontrolu!”

Mediji pod kontrolom Beograda, RTCG kontroliše DF

Komentarišući paradoks koji pokazuju istraživanja, da skoro tri četvrtine građana Crne Gore želi u EU, a većina podržava političke subjekteb koji našu državu vode u izolaciju i prekid odnosa sa Zapadom, Vujović kaže:

– Imate totalnu blokadu medija. Praktično svi elektronski mediji u Crnoj Gori su pod kontrolom Beograda. Vlasnici svih televizija sa nacionalnom frekvencijom bez obzira na to jesu li pod kontrolom Vučića, su iz Srbije. A, kada govorimo o TV CG, ona je u potpunosti kontrolisana od kadrova DF. Tako da imate jednu prosrpsku, provučićevsku TVCG.”

Protesti skrenuli pažnju Zapada, koji im sad duva u jedra

Zlatko Vujović komentarisao je i proteste “Ima nas”. Kaže da se o njihovoj učinkovitosti može govoriti ako se definiše cilj koji se njima želji postići.

– Svima je bilo jasno da nećete protestima primorati parlamentarnu većinu da promijeni svoje ponašanje. Ali, da skrenete pažnju Zapada na situaciju u Crnoj Gori, da na neki način malo podignete tenzije pa da Zapad shvati, da neko u tim prijestonicama počne da čita izvještaje iz Crne Gore, to se uspjelo. Znate, vi imate desetine hiljada koje protestuju u skladu sa interesima Zapada. Nijesu to protesti protiv interesa zapada.Mislim da uspjeh ovih protesta zavisi od toga koliko će iskoristiti vjetar koji sada Zapad daje njima da ostvare i svoje i interese Zapada. Mislim da je najveća šansa onih koji organizuju proteste da na tome plove. Da plove na vjetru koji stiže sa Zapada jer, očigledno, trenutna vladajuća koalicija je potpuno konfrontirana sa Zapadom”.

Kako je gost DRV komentarisao hapšenje Rada Miloševića, mogućnost širenja spiska odgovornih, ali i niz drugih zanimljivih analiza saznaćete ako pogledate cijelu emisiju Drugačija radio veza, na linku ispod.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve