Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Vujović: Prisustvujemo otvorenom neočetništvu

Prema riječima Vujovića u Nikšiću ali i drugim mjestima već prisustvujemo otvorenom neočetništvu

U Srbiji je četnički pokret izjednačen sa partizanskim i oslobodilačkim, a kako stvari stoje i kod nas će doći do revizije istorije, ocijenio je Sreten Vujović, književnik i akademik DANU gostujući u emisiji Knjiški ljudi Gradske RTV, autora Đorđa Šćepovića.

Prema riječima Vujovića u Nikšiću ali i drugim mjestima već prisustvujemo otvorenom neočetništvu.

“Prisustvujemo situaciji koja je potpuno van pameti i koja dovodi u ‘logičku ravan’ sve ovo o čemu danas govorimo. Ne može nas iznenaditi ni to što je predsjednik dijela crnogorskih građana Jakov Milatović umjesto da posjeti Potočare, on je otišao da posjeti svoje ideološke očeve u Srbiji, pored ostalih i patrijarha Porfirija”, kazao je Vujović.

Dodaje da je crkva Srbije bila jedan od glasnogovornika i podržavalaca zločina što čini i danas.

“Kompletna situacija nas ne može začuditi budući da se u Srebrenici u trenutku dok se sahranjuju posmrtni ostaci 30 žrtava, među kojima je i jedna beba, iz prostorija Crkve Srbije čuje pjesma ‘Veseli se srpski rode’ i da na stadionu vidimo transparente na kojima piše – 11. jula smo se oslobodili. Kako razumjeti ljude koji ne poštuju ni nečiju sahranu. U Crnoj Gori se i krvna osveta zaboravljala ako je trebalo nekom da se izjavi saučešće. To je jezivo i strašno, to normalan ljudski um ne može da shvati “, kazao je Vujović.

Foto: Gradski.me

Za genocid u Srebrenici kriv je Ratko Mladić i sveštenici Crkve Srbije, ističe Vujović.

“Sjetimo se samo da su aktivni današnji sveštenici Crkve Srbije u Crnoj Gori bili u padobranskim jedinicama, slikani sa oružjem, sa mitraljezimaima, na tenkovima, blagosiljali paravojne formacije”, podsjetio je Vujović.

Ističe da je Crkva Srbije paramilitarna i paravjerska organizacija koja se, kako ističe, može podvesti pod definiciju sekte.

“Svim hrišćanima je Isus Hristos ključna ličnost. Njima nije nego Sveti Sava. Njima nije ključno pravoslavlje nego srpstvo. Oni su sve izremetili. Prosta definicija sekte je ta je to organizacija koja se izdvaja iz onoga u što bi trebalo vjerovati, a oni su se još odavno izdvojili”, ističe Vujović.

Ta i takva crkva, naglašava Vujović, bitno je doprinijela masakru nad nedužnim ljudima.

“Bitno je doprinijela da se sveti Kosovo. Na ulazu u njemački koncentracioni logor pisalo je ‘Rad oslobađa’. Oni koji nisu sposobni da rade i služe trebalo je da budu uništeni – pretvoreni u ljudsku mast od koje će se praviti sapuni kojima će se umivati neki njemački vojnik. Zamislimo to zaumlje. To je i pjevanje na nečijoj sahrani. Dok se sahranjuje nevinih trideset mučenika oni prave koncert”, naglasio je Vujović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Blaki
13.07.2023-23:09 23:09

Svaka čast za komentar.Sve je istina.