Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

VNB o švercu cigareta: Podrška VDT-u i SDT-u da istraže svaki slučaj krijumčarenja

Na trećoj sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost razmatrano je i pitanje sajber napada

Vijeće za nacionalnu bezbjednost na današnjoj sjednici razmatralo je aktuelne aktivnosti na suzbijanju krijumčarenja akciznih roba – cigareta, kao jednu od najznačajnijih nelegalnih aktivnosti koje se sprovode u kontinuitetu u Crnoj Gori. Na sjednici je postignuta saglasnost da Vlada preduzme mjere sa ciljem zaštite integriteta državnih institucija – navedeno je u saopštenju.

Data je i puna podrška VDT-u i SDT-u da istraže svaki slučaj krijumčarenja akciznih roba – cigareta, kako u prethodnom periodu, tako i sada.

Na trećoj sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost razmatrano je i pitanje sajber napada.

Ministar javne uprave u tehničkom mandatu Maraš Dukaj i v.d. generalnog direktora Direktorata za infrastrukturu Dušan Polović upoznali su Vijeće za nacionalnu bezbjednost sa Izvještajem o radu Savjeta za informacionu bezbjednost, u kontekstu kontinuiranog sajber napada kojim je primarno pogođena vladina informatička struktura i informaciono-komunikaciona mreža organa.

“Vijeće je zaključilo da je neophodno sačekati konačne izvještaje inostranih eksperata i partnera da bi se sa sigurnošću utvrdilo ko stoji iza napada. Državni organi su obavezni da odrade procjenu štete koja je nastala u tim organima usljed sajber napada. U tom smislu, Vijeće je uputilo apel Ministarstvu javne uprave da što hitnije u potpunosti osposobi sistem za funkcionisanje, kao i Agenciji za nacionalnu bezbjednost da intenzivira analizu svih relevantnih podataka vezanih za napad”, navedeno jeu  saopštenju.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost je od strane direktora ANB informisano o aktivnostima na suzbijanju ruskog i ostalih stranih malignih uticaja u našoj državi.

“Agencija je zadužena da, u skladu sa zakonskim procedurama, i uz saglasnost relevantnih adresa, dostavi Vijeću detaljan izvještaj o aktivnostima i svim licima u odnosu na koja su preduzete mjere, kao i konkretnim razlozima za preduzimanje navedenih mjera”, istaknuto je u dokumentu.

Na prijedlog premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, ministar odbrane i potpredsjednik Vlade Raško Konjević razriješen je dužnosti koordinatora rada Biroa za operativnu koordinaciju iz razloga što ovo tijelo do sada nije stavljeno u funkciju, odnosno, nije ni konstituisano od mjeseca maja, kada je potpredsjednik Konjević imenovan na pomenutu funkciju.

“Sjednici Vijeća, u skladu sa članom 6 Poslovnika o radu Vijeća za nacionalnu bezbjednost, prisustovali su i v.d. VDT-a Maja Jovanović, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović i v. d. generalnog direktora Direktorata za infrastrukturu Dušan Polović. Vijeće za nacionalnu bezbjednost, pored predsjednika Vijeća Abazovića, čine članovi: potpredsjednik Vlade za politički sistem i unutrašnju politiku i ministar odbrane Raško Konjević, ministar pravde Marko Kovač, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministar finansija mr Aleksandar Damjanović, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Savo Kentera, predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore Milan Knežević i amjenik predskednika Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore Mevludin Nuhodžić”, precizirano je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve