Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlada: Za predsjedničku kampanju 884,5 hiljada eura

Kandidature se mogu podnositi do 26. februara

Za finansiranje dijela troškova kampanje kandidata za predsjedničke izbore iz državnog budžeta biće izdvojeno 884,5 hiljada eura, navedeno je u informaciji koju je Vlada usvojila na današnjoj telefonskoj sjednici.

Članom 21 Zakona o izboru predsjednika Crne Gore definisano je da se sredstva za pokriće troškova za izbor predsjednika Crne Gore obezbjeđuju u tekućem budžetu.

“Dodatno, članom 28 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja definisano je da budžetska sredstva za finansiranie djela troškova izborne kampanje iz člana 16 stav 1 ovog zakona, kandidata za izbor predsjenika Crne Gore obezbjeđuju se u iznosu od 0,07 odsto planiranih ukupnih budžetskih sredstava, umanjenih za sredstva kapitalnog budžeta i budžeta državnih fondova (tekuci budžet), za godinu za koju se budžet odnosi”, navedeno je u informaciji koju je Vlada  usvojila.

Podsjeća se da je Zakonom o budžetu za 2023. godinu tekući budžet planiran u iznosu od 1.263.641.661,47 eura.

“U skladu sa navedenim, Zakonom o budžetu Crne Gore za 2023. godinu budžetska sredstva za finansiranje dijela troškova izborne kampanje kandidata za izbor predsjednika Crne Gore planirana su u iznosu od 884.549,16 eura”, navedeno je u informaciji.

Podsjećamo, predsjednički izbori zakazani su za 19. mart.  Državna izborna komisija (DIK) do sada je potvrdila samo kandidaturu jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića, a učešće na izborima najavili su predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i čelnik Demohrišćanskog pokreta Dejan Vukšić. Predsjedničkog kandidata takođe su najavile i Demokrate Alekse Bečića.

Kandidature se mogu podnositi do 26. februara.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve