Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

NEPRAVILNOSTI NA IZBORIMA CEMI: Građanima stižu pozivi na glasanje putem SMS

Zabilježene nepravilnosti

U Crnoj Gori danas se održavaju prijevremeni parlamentarni izbori – šesti od obnove nezavisnosti države na referendumu 2006. godine.

Pravo glasa ima 542.468 građana. Birališta će biti otvorena od sedam do 20 časova.

Zabilježene su i prve nepravilnosti.

19:49 CEMI: Građanima pristižu SMS poruke od partija

„Veliki broj građana prijavio je CeMI-ju da im od pojedinih političkih partija pristižu SMS poruke sa pozivom da izađu i glasaju njihovu listu. Ovakvo postupanje je suprotno ZIOP i načelu ravnopravnosti svih podnosilaca izbornih lista“, rekli su iz CEMI.

Ukazali su i da je prijavljeno da su se, suprotno odredbama o tajnosti glasanja iz člana 69a ZIOPa, dva birača istovremeno našla u paravanu, navodeći da birački odbor u ovom slučaju nije poništio sporni glasački listić.

„Primjećujemo da je na ovim izborima pijavljen manji broj nepravilnosti u odnosu na ranije, kao i da pojedine nepravilnosti koje su bile učestale u prethodnim izbornim procesima, a koje su se odnosile na povrednu tajnosti glasanja, su ovog puta izostale“, navode iz CEMI.

18.46 – CEMI: Građani prijavili da im od pojedinih partija pristižu SMS poruke sa pozivom da izađu i glasaju njihovu listu

Građani su prijavili CeMI-ju da im od pojedinih političkih partija pristižu SMS poruke sa pozivom da izađu i glasaju njihovu listu.

“Ovako postupanje je suprotno ZIOP i načelu ravnopravnosti svih podnosilaca izbornih list”, poručuju iz CEMI-ja.

17:28 CEMI: Petnjica, BM 11, suprotno odredbama o tajnosti glasanja iz člana 69a ZIOPa, dvoje birača se istovremeno našlo u paravanu.

Birački odbor nije poništio sporni glasački listić.

17:24 Prema informacijama CeMi-ja, usljed nevremena u Rožajama je došlo do nestanka struje i glasanje je prekinuto na pet biračkih mjesta.

16:48 CDT: U Podgorici birač fotografisao listić i ubacio ga u kutiju

Iz CDT-a je saopšteno da se zbog kvara na uređaju za elektronsku identifikaciju, na biračkom mjestu broj 15 u Tuzima od početka glasanja sprovodi vizuelna identifikacija birača.

Takođe, kako su naveli, na biračkom mjestu broj 26-D u Podgorici jedan birač je fotografisao glasački listić i ubacio ga u kutiju.

“Na ovaj način povrijeđena je tajnost glasanja, a glasački listić uprkos tome nije poništen”, kazali su iz CDT-a.

15:56 CEMI: Nakon što je u Tuzima, na BM 21, član biračkog odbora napustio biračko mjesto sa glasačkim listićima namijenjenim za glasanje putem pisma i nakon reakcije policije, odlučeno je da se ovo BM zatvori.

15:54 CEMI: Razmatra se zatvaranje biračkog mjesta u Tuzima

Tuzi, BM 21: Član biračkog odbora napustio biračko mjesto sa glasačkim listićima namijenjenim za glasanje putem pisma. BO razmatra zatvaranje biračkog mjesta.

14:45 – Murić: Izborni dan protiče bez dezinformacija

Tokom izbornog dana, redakcija CDT-ove platforme Raskrinkavanje.me, nije zabilježila dezinformacije u vezi izbornog procesa, saopštio je glavni i odgovorni urednik Raskrinkavanja, Darvin Murić.

Kako je kazao, izborni dan za sad protiče mirno, baš kao što je bio slučaj i sa većim dijelom kampanje.

“Danas nismo zabilježili dezinformacije vezno za izbore. Ipak, treba napomenuti da smo tokom jučerašnjeg dana na društvenim mrežama zabilježili da se dijele neprovjerena i sumnjiva istraživanja javnog mnjenja, što je trend tokom ove, ali i prethodne dvije kampanje”, ukazao je Murić.

Darvin Murić

Prema njegovim riječima, posljednjih pdana su se aktivirale televizije iz Srbije malo više i učestalije su počele pratiti izborni proces.

“Čak su našle za shodno da dovode pjevače kao što je Baja Malog Knindže, da komentarišu politička dešavanja u Crnoj Gori. Ipak, dosadašnjim tokom izbornog dana, što se tiče dezinformacija, možemo biti zadovoljni”, zaključio je on.

14:22 – CDT: Odobreno 8.300 zahtjeva za glasanje putem pisma

Birački odbori su odobrili 1.52 odsto zahtjeva za glasanje putem pisma, što je oko 8.300 od ukupnog broja upisanih birača, saopštio je CDT.

“To odgovara uobičajenom procentu odobrenih zahtjeva za glasanje putem pisma”, naveli su iz CDT-a na Tviteru.

13:48 – CeMI: Sukob birača i članova biračkog odbora u Podgorici

12:31 – CeMI je objavio da u Podgorici  na biračkom mjestu nisu prisutni svi članovi BO, odnosno da nedostaje jedan član.

“Shodno članu 72 Zakona o izboru odbornika i poslanka dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje, na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici”, objavio je CEMI.

11:22 – CDT: Vrlo neobična i nenajavljena posjeta

10:31 – Mugoša: Izborni dan protiče bez neregularnosti

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša rekao je na konferenciji za novinare da su sva biračka mjesta otvorena i da izborni dan za sada protiče bez neregularnosti

9:50 CEMI: Prijavljeno slikanje glasačkog listića

Na biračkom mjestu 19 u Herceg Novi, kako javlja CeMI, građanin je prijavio slikanje glasačkog listića od strane birača.

“Birački odbor je, budući da ovakvo ponašanje predstavlja povredu odredbi o tajnosti glasanja iz člana 69a i kršenje čl. 71a ZIOPa (kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje), poništio glasački listić”, naveli su iz CeMI-ja.

9:21 – Zabilježene manje nepravilnosti

Sa otvaranjem biračkog mjesta broj 3 u Pljevljima se kasnilo 15 minuta jer nije funkcionisao uređaj za elektronsku identifikaciju. Problem je otklonjen i glasanje se normalno odvija.

Na biračkim mjestima broj 31 u Ulcinju i broj 92 u Nikšiću prijavljeno je da imaju po jedan glasački listić manje od broja upisanih birača. Problem je prijavljen opštinskim izbornim komisijama.

“Na biračkim mjestima broj 24 u Podgorici i broj 14 u Rožajama na biračkom mjestu nijesu prisutni svi članovi biračkog odbora. Podsjećamo da dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje na njemu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici”, naveli su iz CDT-a.

8:43 – Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) saopštio je da je u Podgorici prijavljena upotreba mobilnog telefona na biračkom mjestu, kao i fotografisanje glasačkih listića, što predstavlja povredu odredbi o tajnosti glasanja iz člana 69a i kršenje čl. 71a ZIOPa kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve