Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

NASTAVLJENA BLOKADA: Skupština nije izabrala sudije Ustavnog suda

Predstavnici poslaničkih klubova nijesu se u nedjelju dogovorili u vezi sa izborom sudija Ustavnog suda, i današnjem glasanju nijesu prisustvovali poslanici Demokratske partije socijalista (DPS)

Poslanici crnogorske Skupštine na ponovljenom glasanju nijesu izabrali četiri kandidata za sudije Ustavnog suda. Za izbor nije bilo dovoljno glasova.

Za izbor Snežane Armenko za sudiju Ustavnog suda glasalo je 45 poslanika,  dva su bila protiv, čime nije izabrana na tu funkciju. Za Iliju Vukčevića glasalo je 42 poslanika, za Jadranku Novaković glasalo je 42 poslanika, a i za Jelenu Ružičić isto toliko. Time nijesu izabrane sudije Ustavnog suda jer je za njihov izbor u drugom krugu, bila potrebna tropetinska većina od 49 poslanika.

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović kazala je da ishod glasanja pokazuje da nijedan kandidat za sudiju nije dobio podršku kvalifikovane većine i da Ustavni odbor mora da ponovi cijelu proceduru prijavljivanja i izbora kandidata.

Na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine osim glasanja o izboru sudija Ustavnog suda je i izmjenama Zakona o predsjedniku. Skupština je počela sa više od sat vremena zakašnjenja. Sjednici nijesu prisustvovali poslanici DPS-a. Poslanici Andrija Popović, Adnan Striković, kao i poslanici BS i Genci Nimanbegu prisustvuju sjednici.

Mustafić: Građanski mir nema cijenu

Poslanik Suljo Mustafić pozvao je da se posluša apel o produžetku razgovora.

”Razgovarajmo o svim pitanjima koja duboko dijele crnogorsko društvo. Shvatimo ozbiljnost trenutka i pokušajmo svi da izađemo iz svojih tabora i rovova. Prevaziđimo partijska obilježja i dogovrimo se o zajedničkoj budućnosti. Građanski mir sve što bi moglo, ne daj Bože uslijediti, nema cijenu. Sazovite kolegijum neka se predstavnici klubova dogovore oko svih pitanja”, kazao je Mustafić.

Mustafić, Printskrin

Popović: Danas je ”Dan D” za Crnu Goru

Lider Liberalne partije, Andrija Popović, kazao je da je danas ”Dan D” za Crnu Goru.

”Mnogi su došli rizikujući da ostanu bez posla zbog ovoga što se danas dešava. Želim u ime Liberalne partije da apelujem još jednom da se pokuša naći kompromis oko glasanja za sudije ustavnog suda i da se ovo glasanje odloži. Liberalna partija je više puta rekla da smo spremni da podržimo izbor jednog sudije uz uslov da se na sljedećem javnom pozivu ispoštuje član 10 Zakona o Ustavnom sudu – srazmjerna zastupljenost manjinskih zajednica i naroda. Ako bi danas izabrali svo četvoro sudija mi kršimo Ustav i Zakon”, kazao je Popović.

Popović, Printskrin

Ono što slijedi, dodaje Popović, to je eventualno usvajanje Zakona o predsjedniku značio bi kraj ustavno-pravnog sistema Crne Gore.

”To bi značilo izolaciju CG od strane EU, da sve ono što smo kao kandidati postigli za ovih 10 godina odlazi u vjetar. To će nas vratiti u 1992. godinu, početak sankcija EU i početak rata svih protiv svih u tom preostalom balkanskom brlogu. Liberalna partija priznaje potpuni krah institucija, ubuduće ćemo biti sa građanima i građankama na svakom pedlju crnogorske države koja je zalivena krvlju naših predaka”, kazao je Popović.

Konatar: Danas nema važnijeg pitanja od Ustavnog suda, uradimo sve da sačuvamo mir

Poslanik Miloš Konatar kazao je da danas nema važnieg pitanja od izbora sudija Ustavnog suda.

”Žao mi je što poslanici nisu prisutni, što su pozivali građane da budu na ulicama, da blokiraju Podgoricu. Na to imaju pravo a moja obaveza je da apelujem da se protesti, apsolutno legitimni, završe mirno, da uradimo sve da sačuvamo mir u Crnoj Gori”, kazao je Konatar.

On je poručio da je preporuka VK da se popuni Ustavni sud.

Konatar, Printskrin

”Ako kolege iz opozicije ispoštuju preporuke EU i VK, što je i najveći interes građana Crne Gore, možemo postići dogovor i kompromis o svim njihovim zahtjevima”, kazao je Konatar.

Striković: SDP smatra da nisu ispunjeni politički uslovi za glasanje sudija Ustavnog suda

Poslanik Socijaldemokratske partije, Adnan Striković, kazao je da je olitički trenutak u Crnoj Gori svi prepoznaju kao težak.

”Političke elite moraju biti dostojne tog trenutka. Nije ovo prvi put da smo u takvim trenucima. Bilo je to i 2013. i 2014. godine kada je neko drugi obnašao vlast a neko drugi bio opozicija. Tada je preporuka Venecijanske komisije da određene važne odluke, koje se donose u parlamentu, treba donosi konsezualno, odnosno kvalifikovanom većinom”, kazao je Striković.

Striković, Printskrin

Kazao je da je slična situacija i danas.

”Zbog mnogo stvari o kojima treba da razgovaramo koje su dovele državu u duboku, društvenu, političku i civilizacijsku krizu, SDP smatra da nisu ispunjeni politički uslovi za glasanje o sudijama Ustavnog suda. Treba da radimo na dijalogu. Ako su svi međuanrodni partneri, i stručna javnost kazali da je Zakon o predsjedniku neustavan, da li treba da pojašnjavamo zbog čega”, kazao je Striković.

SDP predlaže da se ne glasa o sudijama Ustavnog suda.

”Da se povučemo da pokušamo da nađemo kompromis i da SDP i ja lično glasamo za više od jednog sudiju. Naravno da razgovaramo i o datumu prijevremenih izbora. Nema žurbe. Danas najveću štetu može donijeti da požurimo u donošenju ovakvih odluka. Ako požurite morate imati svijest i odgovornost za sve što se dešava na ulicama i za sve što se može dešavati”, kazao je Striković.

Usvojene dopune zakona o PDV-u

Sa 43. glasa Skupština je usvojila Predlog zakona o dopunama zakona o porezu na dodatnu vrijednost.

Skupština nije prihvatila Predlog zakona o izmjenama zakona o zdravstvenoj zaštiti. Podršku poslanika nije dobio ni Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju.

Poslanici su sa 43. glasa izglasali Predlog zakona o izmjenama zakona o održavanju stambenih zgrada.

Poslanici su usvojili Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o komunalnim djelatnostima.

Građani će moći da dobiju kopiju popisnog lista

Skupština je sa 41. glasom usvojila Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova.

Prihvaćen je amandman Demokratskog fronta, kojim se propisuje da će svaki građanin moći da dobije kopiju popisnog lista.

Predlog zakona o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija nije prihvaćen.

Specijalizovana vozila neće plaćati putarinu

Sa 44 glasa Skupština je usvojila Predlog zakona o izmjeni i dopuni zakona o putevima

Ovim izmjenama Zakona, između ostalog, predviđeno je da vozila hitne pomoći, vatrogasne službe, policije ne plaćaju putarinu na auto-putu i kroz tunel Sozina.

Upravni spor i efikasno korišćenje energije

Poslanici Skupštine nisu usvojili Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o upravnom sporu.

Glasala su 42 poslanika, bilo je 30 glasova za 11 glasova protiv i jedan uzdržan.

Sa 42 glasa Za, Skupština je usvojila Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o efikasnom korišćenju energije.

Poslanici bi na današnjoj sjednici trebalo da glasaju o izboru sudija Ustavnog suda i izmjenama Zakona o predsjedniku.

Izmjene pomenutog zakona, koje su predložili poslanici Demokratskog fronta, već su jednom usvojene u Skupštini, ali je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio taj akt parlamentu na ponovno odlučivanje.

Venecijanska komisija je u međuvremenu preporučila da Skupština ne usvaja izmjene i dopune Zakona o predsjedniku.

Ustavni odbor za sudije je predložio Snežanu Armenko, Iliju Vukčevića, Jadranku Novaković i Jelenu Ružičić, a za njihov izbor potrebna je tropetinska podrška, odnosno 49 glasova poslanika.

U prvom krugu nijedan od četiri kandidata nije dobio potrebnu dvotrećinsku podršku u parlamentu.

Ustavni sud, od ukupno sedam, trenutno ima troje sudija i nema kvorum za donošenje odluka.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve