Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Damjanović: Popis od prvog do 15. novembra, ovo je najvažnije političko pitanje 2023; Morsko dobro preuzima trajektnu liniju Kamenari-Lepetani za 45 dana

Iz Vlade su potvrdili da će na današnjoj sjednici biti utvrđen datum održavanja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori

U toku je 40. sjednica Vlade u tehničkom mandatu. Počela je minutom ćutanja u znak odavanja pošte minutom ćutanja hiljadama poginulih u zemljotresu u Turskoj i Siriji.

Iz Vlade su potvrdili da će na današnjoj sjednici biti utvrđen datum održavanja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori.

Odluka o terminu popisa, kako je pojašnjeno, usvojena je na sjednici Komisije za ekonomska pitanja.

Uprava za statistiku nadležna je da pripremi organizaciju i sprovođenje popisa.

Tok rasprave: 

Premijer Dritan Abazović naglasio je da će iznijeti usmenu informaciju o formiranju državnog telekomunikacionog operatera.

“Danas ću pročitati imena šestorice ljudi koji su profesionalci i koji bi mogli da pripreme detaljnu informaciju koliko je ta ideja realna i kako bi mogla da se realizuje”, kazao je Abazović.

Iz Ministarstva evropskih poslova pohvalili su napredak u pogledu utvrđivanja spiska kandidata za kompletiranje Ustavnog suda.

“Ovo je bio jedan od težih koraka sa kojim smo se sreli. Ovako otvaramo jednu novu perspektivu, a ja još jednom apelujem na poslanice i poslanike da izglasaju sutkinje i sudije”, poručila je koordinatorka ovim resorom Ana Novaković Đurović.

Popis stanovništva od 1. do 15 novembra

Period sprovođenja popisa definitnivno će biti od 1. do 15. novembra tekuće godine, kazao je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

“Referentni momenat je 31. oktobar u ponoć, a mi smo ovim željeli da izbjegnemo sve ostale događaje koje bi popisom bile ometene. Ovo je, smatram, najvažniji politički događaj u 2023.”, poručuje Damjanović.

Uvedene sankcije Bjelorusiji

Abazović je poručio da su uvedene restriktivne mjere Bjelorusiji zbog uključenja ove zemlje u invaziju koju Rusija vrši nad Ukrajinom od 24. februara 2022.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj potpisaće u ime Vlade Crne Gore memorandum o saradnji sa Međunarodnim sajber centrom u Dubaiju.

Trajektna linija Kamenari-Lepetani možda besplatna za korisnike u prelaznom periodu

Kada je u pitanju trajektna linija Kamenari-Lepetani, naglašeno je da je potrebno da država preuzme kontrolu nad ovom linijom kako bi je podvela pod zakonske procedure.

“Vlada Crne Gore je svojevremeno bez koncesije dala Pomorskom saobraćaju zlatnu žilu. Naglašavam, bez ikakve koncesije”, naglasio je Abazović.

Morsko dobro će najdalje za 45 dana preuzeti upravljanje ovom linijom, pojasnio je Abazović.

“Pomorski saobraćaj ne može zarađivati milione na pristanište vrijedno 200 hiljada, danas prekidamo Gordijev čvor. U ovom prelaznom periodu možda bude prevoz trajektom besplatan, dok sve ne dovedemo u red”, saopštio je Abazović.

Damjanović je iskazao očekivanje da će budući koncesionar umanjiti cijene prevoza.

Država preuzima kontrolu nad Lukom Budva, Pristaništem Pine…

“Pomorski saobraćaj je u prethodnom periodu zaradila ogromne pare, ali sada je red da se štite interesi države. Deset bolnica smo mogli da izgradimo od 2010. do 2020. da je trajektna linija bila u vlasništvu države”, dodaje Abazović.

Javno preduzeće Morsko dobro i Opština Budva preuzeće kontrolu i nad Lukom Budva, izvijestila je ministarka Novaković-Đurović.

Pristanište Pine ustupa se na upravljanje Opštini Tivat, poručuje Abazović.

“Dali smo saglasnost na sporazum Opštine Tivat i JP Morskog dobra, uslijed pozitivnog mišljenja”, navela je Novaković-Đurović.

“Glavni grad aktivni učesnik u devastaciji Morače i eksploataciji šljunka”

Pokrenuta je i sanacija terena kod vodoizvorišta “Bolje sestre” zbog ekološke katastrofe, dodaje ona.

“Glavni grad je aktivni učesnik u devastaciji Morače, pa pozivam inspekciju za privredni kriminal da uđe u Glavni grad. Oni ponižavaju ovu državu, ali mi ćemo je zaštititi”, naglasio je Abazović i dodao:

“Nakon što završimo sa procesuiranjem krivaca za eksploataciju šljunka, krećemo u zaštitu šuma!”

Kada je riječ o osnivanju državne telekomunikacione kompanije, Abazović je podsjetio da je Crna Gora svoju prodala te da to, kako kaže, nije bio dobar potez.

“Najveći problem za svaku telekomunikacionu kompaniju je mreža, a CEDIS ovo već ima. Oni imaju ponudu da postojećim operaterima to izdaju na 10-15 godina, za veliki novac. Ali, država može zaraditi mnogo više ukoliko to iskoristimo za našu, državnu telekomunikacionu komaniju koju treba da formiramo”, objašnjava Abazović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve