Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Usvajanjem deklaracije u Tirani dodatno ohrabren proces integrisanja Zapadnog Balkana u EU

Ovom Deklaracijom, smatraju u ''21. maju'', Brisel je pozvao zemlje kandidate na ubrzanje procesa pristupanja EU i to na osnovu kredibilnih reformi i principa vlastitih zasluga

Na jučerašnjem samitu EU koji je održan u Tirani usvojena je Deklaracija kojom je dodatno ohrabren i podstaknut proces integrisanja Zapadnog Balkana u EU, poručili su iz Građanske inicijative “21. maj”,

Ovom Deklaracijom, smatraju u “21. maju”, Brisel je pozvao zemlje kandidate na ubrzanje procesa pristupanja EU i to na osnovu kredibilnih reformi i principa vlastitih zasluga.

“Takođe, ovim aktom je jasno izražena potvrda i neophodnost potpune solidarnosti sa EU u osudi i mjerama slabljenja agresije Rusije na Ukrajinu, kao i zajedničkih napora u pogledu finansijske, vojne i logističke pomoći Ukrajini”, dodaju iz “21. maja”.

Deklaracijom je, instistirano na politici pomirenja i regionalne stabinosti, kao i na sprovođenju nedavnih odluka vezanih za Berlinski proces.

“Ovim je nedvosmisleno upućena i poruka bilo čijim velikodržavnim i nacionalističkim politikama i istovremeno je ignorisan Vučićev tzv. Otvoreni Balkan. Bitno je naglasiti i čvrstu podršku EU u pogledu prevazilaženja energetske krize, jačanju vladavine zakona i borbe protiv organizovanog kriminala, kao i sprječavanju malignih medijskih uticaja kojima se narušava regionalna saradnja i ujedno otvaraju vrata Putinovoj manipulaciji javnim mnjenjem”, pojasnili su iz Inicijative.

Duh Deklaracije je takav da, po njihovim riječima, postaje očigledno da će u periodu koji slijedi proevropske društvene i političke snage imati snažnu podršku Brisela dok se dobar dio sadašnje parlamentarne većine u Crnoj Gori, kako kažu, “može smatrati nepoželjnim partnerom u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve