Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

INTERES SPC ISPRED NARODA Ustoličenje Joanikija na Cetinju, Vijeće apeluje na smirivanje tenzija

Vijeće je odlučilo da ne pomjeri lokaciju ustoličenja sa Cetinja i da sve prebaci na odlučivanje Srpskoj crkvi i njenim nalogodavcima iz Beograda. Ovakvom odlukom Vijeće je saopštilo stav da su im interesi SPC važniji od sigurnosti građana i mira u državi.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost kojim je predsjedavao predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, održalo je danas treću sjednicu, na kojoj su članovi Vijeća upoznati sa posljednjim procjenama bezbjednosti prezentovanim od strane ANB i Uprave policije.

Vijeće, kako su saopštili, izražava zabrinutost zbog stanja bezbjednosti, u susret najavljenim javnim okupljanjima, te je izdalo smjernice organima obavještajno-bezbjednosnog sektora Crne Gore da pojačaju koordinaciju u cilju očuvanja ustavnog poretka i zaštite Ustavom predviđenih prava i sloboda.

Apelovali su na sve društveno-političke aktere, predstavnike medija, kao i sve građane, da daju doprinos smirivanju tenzija i očuvanju mira i sigurnosti. Članovi Vijeća biće u stalnoj komunikaciji i zasjedanju.

Dramatično

Kako saznajemo, krajnja procjena Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost povodom najavljenog ustoličenja Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru i građanskog protesta zbog toga čina je ”negativna i dramatično upozoravajuća”.

U procjenama i UP i ANB predviđa se da nakon 5. septembra Crnu Goru čeka bezbjednosna, politička, socioekonomska i zdravstevena nestabilnost koja će dodatno usporiti evrointegracioni proces.

I pored toga Vijeće je odlučilo da ne pomjeri lokaciju ustoličenja sa Cetinja i da sve prebaci na odlučivanje Srpskoj crkvi i njenim nalogodavcima iz Beograda. Ovakvom odlukom Vijeće je saopštilo stav da su im interesi SPC važniji od sigurnosti građana i mira u državi.

Sjednici su prisustvovali svi članovi Vijeća, a po pozivu i direktor Uprave policije Zoran Brđanin.

Sjednica je trajala pet sati.

Članovi Vijeća razmatrali su aktuelnu bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović kazao je u srijedu da se bezbjednosne procjene za Cetinje rade iz sata u sat i da generalno gledano nijesu povoljne. Na prethodnoj sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost, koja je održana 23. avgusta, zaključeno je da je situacija redovna, stabilna i mirna.

Vijeće je tada donijelo zaključak da organi obavještajno-bezbjednosnog sektora intenziviraju aktivnosti iz djelokruga njihovog rada povodom najavljenih javnih okupljanja.

Uputili su apel svim akterima društveno-političke i medijske scene u Crnoj Gori da doprinesu smirivanju tenzija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
03.09.2021-20:42 20:42

Ne vidjeh odavno cetiri veca smrada,jos im fali onaj advokat mafijaskih klanova Vuksic.

Cetinjanka
04.09.2021-00:04 00:04

Draga redakcijo pišem vama da vas zamolim da provjerite na fb bezbjednosno interesantnu osobu koja je bila na Ct i prijetila Cetinjanima on je danas stigao na Ct ima i sliku kojom se diči da je već tu a zove se Slavko Đukić iz Nikšića o kojem su već pisale mnoge redakcije. Unaprijed hvala!