Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Ursula fon der Lajen: Novi momentum da se Crna Gora vrati na put pristupanja EU

Na Samitu je predstavljen novi plan rasta EK, uz ocjenu da Zapadni Balkan u oblasti ekonomije ima mnogo neiskorišćenog potencijala

U Crnoj Gori postoji novi momentum sa novom vladom kako bi se vratila na put pristupanja Evropskoj uniji (EU), kazala je predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen.

Fon der Lajen je na konferenciji za novinare nakon održanog Samita EU – Zapadni Balkan, rekla da su pregovori o proširenju jedan način da se približi Zapadni Balkan, ali je druga komponenta ekonomija, prenosi Pobjeda.

Na Samitu je predstavljen novi plan rasta EK, uz ocjenu da Zapadni Balkan u oblasti ekonomije ima mnogo neiskorišćenog potencijala.

“Novi plan znači da otvaramo sektore prema Zapadnom Balkanu, a tražimo od ovog regiona da otvore svoja tržišta, i to prema susjedima, kako bi se postiglo zajedničko tržište koji bi mogao podići BDP regiona za 10 odsto“, kazala je Fon der Lajen.

Ona je navela da je treći element da Zapadni Balkan uđe na pojedinačno tržište, dok su četvrti investicije EU u Zapadni Balkan koje bi mogle da udvostruče ekonomije Zapadnog Balkana za deceniju.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel kazao je da su na Samitu govorili o tome da žele da ubrzaju proces proširenja Unije, kao i što je neophodno učiniti u pogledu reformi kako bi se to ostvarilo i kako bi se pripremili za proširenje.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
14.12.2023-12:31 12:31

Ova zena je druga Merkel..dobra prijateljica Vucka..iz Serbije..Ona zeli neku zajednicu..koja vodi do teskih posledica..ona ne pita sta zeli CG??

CG..zeli samostalno da udje u vasu EU zajednicu..i sama da vodi svoje trziste..i ekonomiju..i naciju..