Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

URA i SNP srušili izbor sudija Ustavnog suda, jer žele ostanak na vlasti: Sraman odnos prema uglednim pravnicima!

Abazović i Joković su svojim potezom doveli u pitanje i naredni konkurs jer se postavlja pitanja ko će se uopšte prijaviti za tako odgovoran posao kada niko od 16 kandidata na tri konkursa nije zadovoljio njihove kriterijume

Ustavni odbor Skupštine Crne Gore prošle sedmice nije izabrao nijednog kandidata za Ustavni sud, iako su pred sobom imali čak imena 16 kandidata na osnovu raspisana tri konkursa.

Nijedan kandidat među kojima je bilo i istaknutih i uglednih pravnika nije dobio potrebnu većinu jer predstavnici URA i SNP nijesu željeli da podrže nikoga. Tim potezom osim što su evropske integracije dovedene u pitanje, ugroženo je funkcionisanje Ustavnog suda jer krajem septembra zbog odlaska u penziju sudije Miodraga Iličkovića, ta institucija neće imati dovoljan broj za normalan rad odnosno ostaće svega troje sudija što je nedovoljno za kvorum.

URA i SNP su svojim ponašanjem suštinski doveli u pitanje i održavanje izbora jer bez funkcionalnog Ustavnog suda nema ni izbora pošto je ta instanca nadležna u slučaju eventualnih sporova.

Partija URA Dritana Abazovića i SNP lidera Vladimira Jokovića na ovaj način dovela je u nezgodnu situaciju cijeli sistem. Potrebno je ponoviti cijelu proceduru, koja zahtijeva da konkurs bude ponovljen, a rok za prijavljivanje je najmanje 30 dana.

Nakon toga kada se dobiju prijave, neophodno je sastaviti listu kandidata koji bi trebalo da budu saslušani na sjednici Ustavnog odbora. U najboljem slučaju ova procedura može biti obavljena u najmanje 50 dana, a vrlo vjerovatno i dva mjeseca, osim ako Odbor ne dobije na efikasnosti. Treba naglasiti da je avgust mjesec kada poslanici idu na odmor.

U najboljem slučaju jedan od četiri nedostajućih sudija Ustavnog suda može biti izabran eventualno do kraja septembra ili početka oktobra, uz dvotrećinsku, odnosno tropetinskom podrškom poslanika. I to ako pretpostavimo efikasan rad, što nije bio slučaj do sada.

Ovim manevrom URA i SNP su očito odigrali da se izbori odlože kolko je moguće duže jer su svjesni da im je prema istraživanjima podrška birača u silaznoj putanji. Pored toga što je taj potez vrlo plitak i politički motivisan, svakako nije održiv na duže staze, jer će i Evropa dati sud uskoro o svemu tome.

Abazović i Joković su svojim potezom doveli u pitanje i naredni konkurs jer se postavlja pitanja ko će se uopšte prijaviti za tako odgovoran posao kada niko od 16 kandidata na tri konkursa nije zadovoljio njihove kriterijume. Poslata je jako loša poruka, a odavno je poznato da Crna Gora i nema neki veliki broj stručnjaka za oblast ustavnog prava.

Ko je bio prijavljen? 

Na osnovu javnog poziva od 1. septembra prošle godine, za izbor dvoje sudija, kandidati su bili Ilija Vukčević, Sulejman Guči, Snežana Jonica, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Mirjana Popović, Ivan Radojičić i Maja Šćepanović.

Na osnovu javnog poziva od 25. januara trebalo je da bude predložen jedan sudija. Kandidati su bili Tatjana Bulatović, Snežana Jonica, Enesa Rastoder i Gorica Fatić.

Ustavni odbor je na osnovu javnog poziva od 27. maja trebalo da predloži jednog sudiju Ustavnog suda. Kandidati su bili Alija Beganović, Elvis Duraković, Dragana Đuranović, Zdenka Perović, Branislav Radulović i Momirka Tešić.

Ustavni sud ima sedam sudija, koje bira Skupština Crne Gore na 12 godina, dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom glasova poslanika.

Ustavni sud sada ima četiri člana. Predsjednik je Budimir Šćepanović, a članovi Milorad Gogić, Desanka Lopičić i Miodrag Iličković, koji u septembru ispunjava uslove za penziju.

Početkom godine penzionisan je Dragoljub Drašković, a ranije Hamdija Šarkinović i Mevlida Muratović.

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
01.08.2022-09:17 09:17

Očigledno je: DRŽAVNI UDAR U CRNOJ GORI JE IZVEDEN. Taj udar je izborom na vlast duet otrcanih, neobrazovanih krpa Abazović-Joković, sa Abazovićem kao firerom, dobio na odlučnosti i intenzitetu. DPS I SDP su odgovorni za uspostavljanje i učvršćivanje ove filijale krvožedne, okupatorske srpske vlasti. Te dvije partije odabrale su “manjinsku vladu” kao optimalno rješenje za Crnu Goru. Bile su ubijeđene da uvijek mogu smijeniti ovu postavku srpske okupacione vlasti, nametnute Crnoj Gori. Da je ta procjena bila površna pokazuje sve jače, drskije i provokativnije represivno dejstvo srpskih okupatorskih sluga ustoličenih na vlast “parlamentarnom demokratijom” po evropskim i SAD uputstvima. DPS… Pročitaj više »

Zoran icevic
01.08.2022-11:17 11:17

Zahvaljujuci losoj procjeni DPS-a i SDP-a,svetosavska bagra ,dritana i jokasa,CRNU GORU,DOVODE DO UNISTENJA. ZATO VI DPS-ovi i SDP-ovci snosite najvecu odgovornost za stanje u drzavi.Na Vama je da se ne bavite ,saopstenjima,vec da uradite konkrektne stvati,a to je da sprijecite potpisivanje ugovora i da ove izdajnike,zbacite sa vlasti.Ostavite partijske interese ,vec se okrenite narodu i drzavi.