Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Ukinuti subvencije za obnovljive izvore energije

Odluka Vlade da se proizvođači energije iz obnovljivih izvora subvencionišu iz budžeta i iz džepova građana (preko računa za struju) je pogrešna i štetna, ističe u saopštenju predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević

Odluka Vlade da se proizvođači energije iz obnovljivih izvora subvencionišu iz budžeta i iz džepova građana (preko računa za struju) je pogrešna i štetna, ističe u saopštenju predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević, koji smatra da to treba odmah ukinuti.

Foto: screenshoot FB video

Medojević smatra da je to još jedna u nizu korupcionaških šema za pljačku budžeta i građana.

“Kompanije bliske DPS-u dobijaju povoljne kredite iz državnog IRF i koncesije za uništenje vodotokova u Crnoj Gori, a onda im Vlada iz budžeta i građani preko računa za struju subvencionišu cijenu struje koja je i 300 odsto veća od tržišne. Na ovaj način te kompanije uzimaju na desetine miliona eura godišnje u biznisu bez ikakvog rizika. Ekstra profit se ostvaruje dogovorom između nosioca vlasti i njima bliskih tajkuna”, tvrdi Medojević.

Ova šema je, kako dodaje, postala atraktivna i za kriminalce iz inostranstva, pa je izgradnja vjetrolektrane Možura postala simbol korupcije i na globalnom nivou.

“Ko želi da se bavi ovim biznisom i zarađuje novac mora da prihvati i tržišne rizike i da ne pomišlja da će njegove privatne biznise finansirati država iz budžeta i građani iz svojih džepova. Sami neka sa bankama finansiraju svoj privatni biznis, a struju neka ponude na tržištu i neka tržište određuje cijenu. Država i građani ne mogu biti žrtve korupcionaških poslova vlade i privatnog sektora”, ističe Medojević.

Sa svakim koncesionarem koji ne poštuje Ugovor i ugrožava vodotokove ili druge resurse i životnu sredinu, treba odmah, kako naglašava Medojević, raskinuti Ugovor i pokrenuti postupke za nadoknadu napravljene štete.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve