Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Ubrzati pregovore sa Crnom Gorom, nacionalizam zamjenjuje evropsku viziju

Evropska unija mora da ubrza proces integracija ponovnim pokretanjem pregovora sa Crnom Gorom i Srbijom, jer evropska vizija gubi sjaj, dok na njeno mjesto dolazi nacionalizam – ocijenjeno je na zasijedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope koja je danas održana u Strazburu

Od Soluna je prošlo 18, a od Dejtona 26 godina, a integracija je još daleko. Ovo izaziva razočaranje i frustraciju u regionu, a očekivanja ovih naroda, ovih zemalja prema Evropskoj uniji opadaju – poručeno tokom sjednice.

Evropska unija mora da ubrza proces integracija ponovnim pokretanjem pregovora sa Crnom Gorom i Srbijom, jer evropska vizija gubi sjaj, dok na njeno mjesto dolazi nacionalizam – ocijenjeno je na zasijedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope koja je danas održana u Strazburu.

Jorgos Papandreu, član PSSE i bivši premijer Grčke kazao je na zasijedanju na kojem se raspravljalo o Balkanu, da nacionalizam nije isključivo vezan za Balkan, ali je u ovom regionu, kako je rekao nacionalizam izazvao ratove čije su rane i danas žive.

-Vrijeme je da EU ubrza proces integracije ponovnim pokretanjem pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom, uspostavljanjem istih sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, a Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata i liberalizuje vize za Kosovo, jer ono što je do sada učinila EU je premalo i prekasno. Ovo je od najveće važnosti jer evropska vizija i vrijednosti gube sjaj. Na njihovo mjesto ponovo je došao nacionalizam, trend koji nije isključiv za Balkan, nacionalističko i ksenofobično raspoloženje nalazi se u mnogim dijelovima Evrope, ako ne i u svijetu, vjerovatno iz sličnih razloga: neuspjeha globalne saradnje u efikasnom rješavanju pitanja nejednakosti i socijalne zaštite, stanovništva kretanja, zdravstvene i ekološke krize – – rekao je on na zasijedanju u Strazburu

Međutim, dodaje on, postoji važna razlika na Zapadnom Balkanu.

-Rane krvavog sukoba su svježe. Istorija Balkana često je bila jedna od razloga ratova koji su podstakli etničku podjelu i slabe institucije koje hrane klijentelizam i korupciju – naveo je on.

Kako evropski izgledi opadaju,dodaje Papanderou, nije ni čudo što vidimo novu geopolitizaciju u regionu, sa trećim stranama, koje se ponovo bore za uticaj i takođe razbijaju region.

Krhka stabilnost Balkana

Mehmed Mehdi, član PSSE iz Turske, kazao je da se uprkos određenom napretku u rješavanju regionalnih i domaćih pitanja, Balkan i dalje suočava sa nekoliko izazova i ima krhku stabilnost.

-Trenutni politički zastoj u Bosni i Hercegovini i nedavne demonstracije u Crnoj Gori primjer su ove krhkosti.Svi znamo da mir i stabilnost na Balkanu imaju direktan uticaj na mir i bezbjednost u Evropi. Stoga ne treba dozvoliti da Balkan izgubi perspektivu Evropske unije. Međutim, do danas i dalje vidimo razočarenje i neizvjesnost zbog neuspeha Evropske unije da počne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom – ocijenio je Mehdi.

Pjero Fasino poslanik italijanske Demokratske stranke, ocijenio je da to što je integracija 26 godina od Dejtona i dalje daleko, izaziva razočarenje i frustraciju na Balkanu.

-Vjerujem da moramo poći od vrlo jednostavnog razmatranja: 18 godina je prošlo od Soluna, 26 godina je prošlo od Dejtona, a integracija je još daleko. Ovo izaziva razočaranje i frustraciju u regionu, a očekivanja ovih naroda, ovih zemalja prema Evropskoj uniji opadaju. Neko je to, međutim, napisao, a neko ga je objavio kroz non pejper, koji još jednom predlaže narušavanje svega što smo izgradili u poslednjih 26 godina i potvrđuje dizajn etnički čistih država, etnocentrizam i najnasilniji nacionalizam – naveo je italijanski poslanik.

Zato, dodaje Fasino, to mora biti spriječeno po svaku cijenu.

-A to znači da Evropska unija mora biti svjesna da moramo prevazići zastoj u kojem se nalazimo. Nadam se da će samit 6. oktobra dati pravi podstrek nastavku integracije proces. Moramo da nastavimo pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom, da konačno otvorimo pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, da Bosni damo perspektivu priznavanjem statusa kandidata i da se pozabavimo problemom odnosa sa Kosovom. Evropska unija treba da bude nedvosmislena po ovom pitanju, jer svaka nejasnoća može dovesti samo do frustracije, razočaranja i nazadovanja – zaključio je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve