Srijeda, 24 Jula, 2024
Rubrika:

EU odložila pokretanje AI softvera, Meta – ovo je korak unazad

Kompanija se softverom vještačke inteligencije Meta AI takmiči protiv drugih programa poput chatbota ChatGPT-ja

Američki digitalni div Meta odlaže pokretanje svog novog softvera vještačke inteligencije (AI) u Evropi zbog zabrinutosti agencija za zaštitu podataka, piše njemačka agencija dpa.

Irsko tijelo za zaštitu podataka zaduženo za Metu u Evropskoj uniji zatražilo je od kompanije da zasad ne obučava svoje modele vještačke inteligencije na temelju javno dostupnih objava na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram.

“Bez treniranja lokalnim sadržajem, Meta ne može korisnicima u Evropi ponuditi najbolje iskustvo”, rekla je kompanija u objavi na blogu.

Istovremeno, Meta je rekla da je uvjerena u to da je njen pristup u skladu s evropskim zakonima i regulativama.

Meta nije jedina koja obučava vještačku inteligenciju, “a mi smo transparentniji od mnogih drugih u našoj industriji”, objavila je kompanija.

Do odluke o odlaganju je došlo nakon kritika da je Meta samo pružila mogućnost ljudima da se usprotive korištenju njihovih podataka, ali od njih nije zatražila eksplicitan pristanak.

Aktivisti za zaštitu podataka iz organizacije NOYB su potom prošle nedjelje podnijeli žalbe u 11 zemalja i kritikovali su Metu zbog skrivenog i zavaravajućeg postupka.

Meta je prvobitno tvrdila da postoji “legitiman interes” za treniranje modela vještačke inteligencije i da bi se u tu svrhu trebao koristiti samo javno dostupan sadržaj odraslih korisnika.

Irsko tijelo za zaštitu podataka je u petak pozdravilo odluku Mete da odloži svoje planove u Evropi.

Kompanija se softverom vještačke inteligencije Meta AI takmiči protiv drugih programa poput chatbota ChatGPT-ja.

Meta AI je dizajniran da generira tekst i slike i odgovara na pitanja korisnika. Meta je proteklih mjeseci intezivno naglašavala da će vještačka inteligencija bitno izmijeniti društvene platforme.

Istovremeno, Meta je rekla da namjerava nastaviti dovoditi funkcionalnosti vještačke inteligencije u Evropu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve