Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Timonije: U procesu proširenja umorile se obje strane

Poručio je da njegova zemlja i dalje Crnu Goru vidi kao predvodnicu na putu ka Evropskoj uniji

Evropa biti najsnažnija, najstabilnija i najprosperitetnija, tek kada bude ujedinjena, kazao je ambasador Francuske Kristijan Timonije na sjednici skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.

“Odbor za međunarodne odnose i iseljenike održao je danas 11. sjednicu, koja je bila tematskog karaktera, posvećena konferencijama o budućnosti Evrope i Balkana u periodu polugodišnjeg predsjedavanja Republike Francuske EU, u okviru koje je vođena konstruktivna debata između parlamentarca, predstavnika civilnog sektora, akademske zajednice i drugih uvaženih gostiju, te razmotreni najznačajniji aspekti i aktivnosti aktuelnog šestomjesečnog predsjedavanja Republike Francuske EU”, saopšteno je iz Skupštine.

Predsjednik Odbora Miodrag Lekić istakao je da tematska sjednica predstavlja odličnu priliku da se pokrene iskren dijalog o jedinstvenoj platformi za debatu evropskih građana o izazovima i prioritetima Evrope.

“Lekić je takođe izrazio uvjerenje da aktuelna politička kriza u Evropi, koja se reflektuje i na druge države, pa neminovno i na Crnu Goru, predstavlja svojevrsnu potvrdu da teška vremena stvaraju veći stepen odgovornosti i funkcionalnosti evropskih institucija, što definiše jasnije pravce kretanja EU u smislu proširenja, ali i daje podsticaj zemljama aspirantima da dodatno ojačaju entuzijazam kada je u pitanju učlanjenje u Evropsku uniju”, navode iz parlamenta.

Ambasador Francuskeje istakao da su prioriteti predsjedavanja Francuske EU, pod sloganom “Oporavak, snaga i osjećaj pripadnosti”, ekonomska, klimatska, digitalna i socijalna pitanja sa fokusom na žene i mlade, te sa jasnom određenošću prema politici proširenja i evropskoj integraciji koje su od velike važnosti ne samo za zemlje kandidate, već i čitavu Uniju.

“Timonije je naveo da su se u procesu proširenja umorile obje strane, kako EU, tako i zemlje Zapadnog Balkana, među kojima i Crna Gora koja je prepoznata kao predvodnica ovog procesa u regionu. Ističući da naša država ujedno predstavlja dobar primjer posvećenosti evropskim vrijednostima ali i obavezama iz agende EU, ambasador Timonije je naglasio da će Evropa biti najsnažnija, najstabilnija i najprosperitetnija, tek kada bude ujedinjena”, kazali su iz Skupštine.

Sjednici su pored članova Odbora prisustvovali i šef Stalne misije Crne Gore pri Evropskoj uniji Petar Marković koji se obratio prisutnima putem onlajn platforme, glavna pregovaračica Crne Gore za pregovore sa EU Zorka Kordić, profesorica na Ekonomskom fakultetu prof. dr Gordana Đurović, profesori na Univerzitetu Donja Gorica Doc. dr Nikoleta Đukanović i Doc. dr Filip Ivanović, pravna savjetnica u Građanskoj alijansi Ivana Đođić i istraživačica javnih politika u Institutu Alternativa Ana Đurnić.

“Sagovornici su bili saglasni u ocjeni da postoji opšti društveni konsenzus kada je u pitanju pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, te da upravo taj proces, pored trenutno izazovne političke, ekonomske i zdravstvene situacije, podrazumijeva suštinske reforme koje iziskuju određeno vrijeme i napore svih segmenata društva, ali koje će državi obezbijediti članstvo u porodici najrazvijenijih zemalja Evrope i dugoročne benefite na zadovoljstvo svih građana”, piše u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve