Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Stano: Nedavna politička dešavanja u Crnoj Gori doprinijela usporavanju pristupnih pregovora EU

Portparol Evropske unije za spoljnu politiku pozvao političke aktere da podrže funkcionalnost demokratskih institucija, posebno Ustavnog suda

Nedavna politička dešavanja u Crnoj Gori izazvala su duboku institucionalnu krizu, narušila funkcionalnost demokratskih institucija u zemlji i doprinijela usporavanju pristupnih pregovora, poručio je na Tviteru portparol Evropske unije za spoljnu politiku Peter Stano.

”Posljednje izmjene i dopune zakona o nadležnostima predsjednika kose se s mišljenjem Venecijanske komisije. Ponovljeni propust da se imenuju sudije Ustavnog suda pokazuje nesposobnost da se izgradi konsenzus o reformama”, istakao je Stano.

Kako je naglasio, da bi napredovali ka pristupanju EU, što je želja velike većine građana Crne Gore, svi politički akteri moraju da podrže stabilnost i funkcionalnost demokratskih institucija, posebno Ustavnog suda, suzdrže se i izbjegavaju dalje incidente.

”Politička situacija prouzrokovana skorašnjim postupcima mogla bi dovesti u pitanje stabilnost institucija. Ova zabrinutost Evropske unije takođe je saopštena i crnogorskim vlastima kroz uspostavljene diplomatske kanale”, zaključio je Stano.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve