Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Šta će odlučiti Albanci?

''Albanski će lideri sami odlučiti: sami su pametni, što bi rekli Ulcinjani. Da su Crnogorci branili ovu Crnu Goru obnovljenu 2006, onako kako su to činili Albanci, Hrvati i Bošnjaci, danas ne bismo bili u ovom ćumezu. Bez njih ove Crne Gore ne bi ni bilo. I to niko ne smije da zaboravi''

Piše: Andrej Nikolaidis

Na kraju se, dakle, sve svelo na to: hoće li Albanci?

Crnogorcima je ulazak u vladu zabranjen jer po pobjednicima izbora Crnogorci i nisu nacija, nego kriminalna grupa; saradnici mafije, korumpirani, lažovi, nesoji i, sve u svemu, talog Srpskog sveta: ne elitni, nego najgrđi Srbi. Koje rukom (ili nogom, svejedno) pravde treba utjerati u srpstvo.

Bošnjaci i Hrvati u vladu neće.

Albanske nacionalne partije se dvoume. Neki od njihovih lidera toliko snažno žele da poguraju Crnu Goru na evropskom putu da ih od učešća u vladi nije odgovorila ni administracija SAD, koja na razne načine, no svakako dovoljno jasno (ne pametnome, no najglupljemu) poručuje da vlada sa Mandićem znači završetak puta ka EU.

Albanski će lideri sami odlučiti: sami su pametni, što bi rekli Ulcinjani. Da su Crnogorci branili ovu Crnu Goru obnovljenu 2006, onako kako su to činili Albanci, Hrvati i Bošnjaci, danas ne bismo bili u ovom ćumezu. Bez njih ove Crne Gore ne bi ni bilo. I to niko ne smije da zaboravi.

Međutim, Crna Gora je danas poput čovjeka koji je do vrata u govnima. I dok lagano tone a govna su sve bliže ustima, taj je čovjek, neobično nalik Crnoj Gori, zagledan u zvijezde i bavi se proučavanjem dalekih i blještavih sazvježđa, što tako snažno raspaljuju maštu i snove. Naročito je fasciniran zvijezdama sa zastave EU. Moga bi ih noćima gledati a da ne trepne.

Neke stvari ostaju neobjašnjene u racionalnoj ravni. Nemam odgovore, dakle ne iznosim tvrdnje. Imam tek pitanja.

Na primjer ovo. Kakva bi muka, jer nije pohlepa, ni da Bog, mogla natjerati lidere Albanskih partija da učine suprotno američkim zahtjevima? Koji su ujedno i zahtjevi Njemačke: dakle zahtjevi EU. Šta je bilo? Đe se zapelo? Može li se kako pomoć’?

Zašto bi lideri albanskih nacionalnih partija pomogli da se u Crnoj Gori formira vlada po Vučićevom diktatu? I kako to pomaže, recimo, štatijaznam – Kosovu? Zašto bi lideri albanskih nacionalnih partija željeli da pomognu Vučiću da maksimalno konsoliduje svoju upravu nad Crnom Gorom? Da bi nakon toga neometan mogao da se posveti Kosovu i obračunu sa Kurtijem i Osmani?

Spajićeva, a zapravo Mandićeva, a pravo za pravo Vučićeva vlada nastaviće da diže etničke tenzije između Crnogoraca i Srba. Ubrzano i sve intenzivnije. To vidi svako. Interes Albanaca u Crnoj Gori je da učestvuju u tome, na strani Vučića?

Ili ovo. Još pred izbore 2020. pisao sam kakva će biti sudbina Dritana i URA-e. Pomoći će velikosrpstvu da osvoji vlast, a onda će dobiti nogu u prkno. Tako je i bilo. Vlada koju je naumio napraviti Spajić identična je onoj koju je sastavio Amfilohije. Samo se jedan Albanac pokušava zamijeniti drugim Albancem ili Albancima. Nije li to svakome jasno?

Da je Spajić Albancima ponudio identitetska ministarstva (prosvjeta i kultura) i ministarstva sile (policija i vojska), držao bih da Albanci neizostavno trebaju u vladu. Jer tada bi oni držali kontrolni paket i vlade i Crne Gore. U tom slučaju, mogli bi voditi prozapadnu politiku. Ne bi bili ikebana na stolu antizapadne vlade – što je ono što im nudu Spajić. Imao bih samo jednu primjedbu: zašto Albanci nisu dobili i ministarstvo spoljnih poslova?

I konačno. U ovom trenutku, albanske nacionalne partije u vladi su Vučiću u Crnoj Gori potrebne da bi simulirao demokratičnost i multietničnost vlade. Kada njegova vlast u Crnoj Gori bude konsolidovana, neće mu trebati ni za to. Kao što mu danas više ne treba Dritan. I samo zato ga, a ne zbog famozne melodramatične svađe sa Spajićem i stupidnih šala sa tortom, nema u vladi.

Je li zaista nužno da velikosrpski projekat, nakon Dritana, potroši još nekog albanskog lidera u Crnoj Gori?

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

10 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Evidence
15.10.2023-10:40 10:40

Da, zaista, pravo pitanje: ‘Zašto albanski lideri pomažu Vučiću’?

Zzzzzzzz
15.10.2023-11:34 11:34

Drtan za 21 ovaj za 11?Ima logike!

GRAĐANSKI
15.10.2023-14:38 14:38

OBRNI-OKRENI:

NIK ĐELJOŠAJ JE DRITNOVA GROBOLUPEŽINA!
POSTAO I OSTAO!
ČINJENICA!

OBOJICA ALBANCI!
TAČKA!

COL
15.10.2023-15:31 15:31

Iz čiste ljubavi nema tundileme…

BMX
15.10.2023-15:31 15:31

Možda im, nakon promjene Ustava i etnofederalizacije (SAO- izacije) Crne Gore ova proruska, proputinovska, antizapadna, anti NATO i anticrnogorska “avgustovska većina” obećala opštine sa albanskom većinom (Ulcinj, Tuzi…) za albanski svet = veliku Albaniju …?!

Milka
16.10.2023-01:19 01:19

Kao sto je Slobodan Milosevic imao Rahman Morinu..

Krsto
16.10.2023-05:58 05:58

Jasno ko dan..Vucic im je objecao Albanski svijet odnosno veliku Albaniju ako oni podrze njegovu veliku Srbiju samo za Srbe…Sve to smrdi kao onaj dogovor u Karadjordjevu kad su Tudjman i Milosevic dijelili Bosnu… Ipak ja mislim da oni prave racun bez krcmara..Ni u Srbiji ne cvjetaju ruze pa vjerujem da ce se Vucic zabaviti o svom jadu..Srbija mu umire…Zaduzio se do guse..Rasprodao sve sto se prodati moglo..Cak i litijum Rio Tintu ali jos ne smije da kaze narodu da ce ih potrovati i zagaditi im zemlju vodu i vazduh…Stranci ce kolonizovati Srbiju jeftinom radnom snagom iz Azije i Afrike..Umjesto… Pročitaj više »

Ulqin
16.10.2023-09:09 09:09

Citam i tekst i komentare pa se cudim kako niko ne vidi pravi problem. A problem je politika prema albancima u zadnjih 140 godina. Sve su sluzbe sigurnosti u CG tokom tih godina predano radile da predstavnici albanaca u CG budu poslusnici. Izbarali bi pojedince najsumnjivijeg kvaliteta i postavljali na odgovorne funkcije. A od sluga hajra nema. Slugama uvijek treba gazda. I to se dogodilo. Mora se naci zamjena gazdi DPSu pa kada imate ljude bez principa i ideala nije cudno da gledaju cak i put DFa. Da su na tim pozicijama ljudi od integriteta, DF ne bi dolazio u… Pročitaj više »

Plamenac
17.10.2023-04:26 04:26
Reply to  Ulqin

Ni Albanci ni Bosnjaci ni Crnogorci u ovom trenutku ne mogu da biraju najvise za njih..Vec najmanje zlo…Jer svi smo u govnima kao sto ti rece…A iz govana se mozemo iscupati samo zajedno…Najveca krivica za ovo stanje po meni dolazi iz komsiluka…Sto se tice vecih prava za Albance ili Bosnjake na pr neke zajednice opstina ili autonomije DPS to sigurno nije mogao da da..Jer da je Milo na pr to uradio on vise ne bi bio predsjednik… Sto se tice zadnjih 140 godina koje pominjes da nije bilo sloge i recimo Kralja Nikole danas mozda ne bi u Crnoj Gori… Pročitaj više »

Plamenac
16.10.2023-17:09 17:09

Na zalost Albanci su podijeljeni..Na one koji slusaju Edija Ramu i one koji su za Albina Kurtija..Edi Rama suruje s Vucicem -zeli tzv otvoreni Balkan -citaj veliku Albaniju i veliku Srbiju na racun susjednih drzava…On i Vucic bi da podijele Crnu Goru… Kurti ne zeli ni da cuje za tako nesto..On je dugo bio po ,srbijanskim zatvorima a oslobodjen je u razmjeni zarobljenika posle rata..Kurti ne vjeruje nista Vucicu, i ne zeli nikakav savez s njim…Nije bio u ratu, nije korumpiran kao Thaci i Hajradinaj pa ga ne mogu kupiti niti ucjeniti…Svako dijete na Kosovu je znalo za Radojcicevu vilu… Pročitaj više »