Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

SPLETKARENJE SAD: Nakon što je na brzinu ”odradio” Jakova, Milojko mora da čuva leđa od osvetoljubivog saborca

Jučerašnja sjednica GO predstavlja samo početak konstantnih sukoba koji predstoje u populističkom pokretu Evropa sad, prepunom notornih diletanata koji su dobri samo u slušanju naloga. Jasno je da je pred nedoraslim, priučenim licemjerima iz ovog populističkog pokreta veoma zanimljiv period valjanja u fekalijama političkih spletki, koje će biti konstantno podgrijavane intelektualnom i moralnom limitiranošću protagonista

Piše: Balša Knežević

Najnoviji hit na političkoj sceni Crne Gore ultrapopulistički Pokret Evropa sad (PES), još se pošteno nije ni oprobao na parlamentarnim izborima, a već ga žestoko drmaju unutrašnje turbulencije.

Nakon jučearašnjih sjednica Predsjedništva i Glavnog odbora, tenzije između lidera ovog populističkog eksperimenta Milojka Spajića i Jakova Milatovića, dostigle su tačku usijanja i u budućem periodu antagonizam među mladim poslušnicima zapadnih lobija i zvaničnog Beograda će samo rasti.

Na jučerašnjoj sjednici GO PES lider partije je odnio pobjedu u političkim nadgornjavanjima sa Milatovićem i izgurao ono što je zacrtao – Spajićev populistički pokret će ići samostalno na izbore, a on će biti nosilac liste koja ima realne izglede da bude pojedinačno najjača stranka nakon izbora 11. juna.

Sjednici GO nije prisustvovao potpredsjednik pokreta i novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je tražio odlaganje jer je imao ranije prihvaćene obaveze. Sjednica je ipak održana, Milojko je u ”blitzkrieg”-u političke obmane ”preveslao” Milatovića, ali je usput žrtvovao svog vjernog saborca i desnu ruku Janka Odovića.

Milojko preveslao Jakova iz felša: ”A kako te odradih brate moj!”

Kako saznajemo, Odović je, prema zvaničnoj verziji u PES, ”samoinicijativno iz čiste mržnje prema Milatoviću odlučio da zakaže sjednicu GO kad je izabrani predsjednik bio onemogućen da dođe”. Spajić za to nije znao, ili se vješto pravio da ne zna da bi imao alibi pred svojim doskorašnjim saborcem Milatovićem.

Spajić se prepao da mu Bečić ne preotme premijersku funkciju

Javna je tajna da je do sukoba među mladim populistima Spajićem i Milatovićem došlo zbog nesuglasica oko načina na koji treba nastupiti na predstojećim izborima. Spajić je juče izgurao svoje i u odsustvu njegovog rivala Milatovića, izdejstvovao da GO usvoji odluku o samostalnom nastupu PES, sa njim kao nosiocem liste.

Kako saznaje Portal Aktuelno iz veoma pouzdanih izvora, Spajić se smrtno plaši za premijersku funkciju na koju ”puca” nakon izbora, pa je odlučio da ”zažmuri” na akcije svog intimusa Odovića, koji je inspirisan jakom mržnjom prema Milatoviću zakazao sjednicu GO baš kad ovaj nije bio u Podgorici. Spajić je sve radio tako da je ispalo da ni on nije znao za sjednicu, a krivicu je svalio na Odovića, koji je, iako koristan lideru PES, već duboko kompromitovan u kuloarskim spekulacijama vezanim za privatni život.

Sa druge strane, plan Milatovića je, kako saznajemo, bio da ispoštuje naloge svojih šefova iz zapadnih ambasada i PES ugura u širu koaliciju, takozvani ,,građanski blok centra“ u kome bi osim Evrope sad bile Demokrate i URA. Za taj plan bili su i podržavaoci PES iz Beograda. Osim toga, Demokrate su, kako saznajemo, forsirale Aleksu Bečića za mjesto premijera nakon što bi poslije 11. juna eventualno bila formirana koalicija ”građanskog bloka” i partija manjinskih naroda.

Janko Odović: Žrtvovanje ovakvog kadra predstavlja neizmjernu štetu za sveukupnu geopolitičku scenu

”Bečiću je jedini motiv i cilj što veća funkcija, samim tim i premijerska pozicija. U stalnom je kontaktu sa Milatovićem. Saglasni su da je PES trebalo da nastupi sa Demokratama i URA, i da podrže Bečića za premijera. Milatoviću je to bilo prihvatljivo. Nakon što je to saznao, Spajić je hitno preko svog članstva, žrtvujući Odovića, prećutno odobrio sazivanje sjednice GO partije, gdje je izgurao svoje”, rekli su naši dobro upućeni izvori bliski vrhu Demorkata i PES-u.

Relativizacija i otvaranje vrata za saradnju sa DPS-om

Spajić je nakon jučerašnje sjednice GO sve teme o eventualnom sukobu sa Milatovićem relativizovao, i u stilu osvjedočenog demagoga ponavljao fraze i floskule kako je ”Crna Gora najbitnija” i kako su ”lični odnosi, naravno, bitni, ali su lični odnosi”.

”Ova država je svima nama najbitnija. Ja sam u dobrim odnosima sa Jakovom. Početna tačka nam je identična, mi smo se tu pronašli, ali smo se pronašli i u završnoj tački gdje svi želimo da budemo. Put kojim ćemo ići će možda biti različit, ali smo ubjeđeni da ćemo doći do istog cilja”, naveo je juče nakon sjednice GO poetski raspoložen predsjednik PES-a i nosilac liste ove partije na predstojećim izborima.

Iako je izgurao svoje, Spajić je ipak žrtvovao Odovića što je za njega veliki poraz. Međutim, sudbina kontroverznog Odovića u PES još nije zapečaćena. On je juče nakon sjednice GO rekao da je  ”došlo do nesporazuma”, kao i da je ”formalno i pravno i dalje član PES-a”. Ostaje da se vidi što će se dalje dešavati, ali je izvjesno da je Odović sada u velikoj nemilosti osvetoljubivog Milatovića.

Aleksa Bečić nakon što je čuo da PES ide samostalno na izbore

Kada su u pitanju posljedice i mogućnosti samostalnog nastupa populističkog PES-a, Spajić, kako saznajemo, čak ne isključuje ni koaliciju sa DPS-om nakon izbora.

”PES nastupa samostalno, Bečiću izmiče premijerska funkcija, a plan Milatovića o širokoj koaliciji centra se raspršio. Kako među sobom komentarišu u PES, ne isključuje se ni rezervna  varijanta da nakon izbora idu sa DPS-om ukoliko na listi ove partije budu mladi, ”nekompromitovani” kadrovi i ako ne budu mogli da se dogovore sa Demokratama i URA-om. Mnogo će zavisiti naravno od njegovih nalogodavaca”, rekli su naši izvori.

Spajić mora da čuva leđa od osvetoljubivog Milatovića

Nakon jučerašnje brzinske akcije u kojoj je Spajić na samo njemu poznat šibicarski način ”odradio” svog doskorašnjeg prijatelja Milatovića, u PES će tenzije i razdor samo rasti.

Jasno je da Spajić sada mora da čuva leđa i da strepi od kontraofanzive osvetoljubivog Milatovića koji svom bivšem prijatelju sigurno neće oprostiti jučerašnju akciju koju on, kako saznajemo, doživljava kao prvoklasnu izdaju i poniženje.

Do zahlađivanja odnosa između Spajića i Milatovića došlo je još nakon sjednice podgoričkog odbora Evrope sad, početkom mjeseca kada je Olivera Injac izabrana za kandidatkinju za gradonačelnicu Podgorice.

Milatović nije ni prisustvovao sjednici tog odbora, a Spajić je već tada krenuo sa planom otimanja partije i pasiviziranja Milatovića.

Nema frke u PES: Ako zagusti Milović će da dekontaminira odnose Spajića i Milatovića

Uostalom, Spajić je i kazao ”da je pobijedio na predsjedničkim izborima kao Milatović razmislio bi da zamrzne partijsku funkciju”, što je bila otvorena poruka svom doskorašnjem saborcu da želi da ga pasivizira u partiji.

U svakom slučaju, jučerašnja sjednica GO predstavlja samo početak konstantnih sukoba koji predstoje u populističkom pokretu Evropa sad, prepunom notornih diletanata koji su dobri samo u slušanju naloga. S obzirom da PES kao svoj resurs, u isto vrijeme posmatraju zapadne ambasade, sumnjivi američki lobiji, ali i zvanični Beograd, jasno je da je pred nedoraslim, priučenim licemjerima iz ovog populističkog pokreta veoma zanimljiv period valjanja u fekalijama političkih spletki, koje će biti konstantno podgrijavane intelektualnom i moralnom limitiranošću protagonista.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pop_Đukan
27.04.2023-12:20 12:20

Odlična analiza!

Izadjite suverenisti
27.04.2023-19:34 19:34

Na veliki dan cudotvorca i sveca pa srbski polusvijet namjerava da pravi cetnicki vasar po sred Niksica a glavni izvodjaci bice cetnicka ruska olos iz anticrnogorskog putinovskog Beogradskog sindikata,unizice ime sveca degradacijom koju planiraju,mi suverenisti cutimo ka pizde pa djeca ce nas se stidjet kolke smo kukavice,umjesto da zabranimo to unizavanje morala

Tanja
27.04.2023-19:43 19:43

Crnogorci sprema subara da degradira najveceg crnogorskog sveca Vasilija Ostroskog praveci za taj dan ciganski srbijanski vasar sa primitivnim beogradskim sindikatom koji repuju o kokainu i kriminalcima a ne bi me zacudilo da zovnu kristijana golubovica da nam predaje djeci u skolu,e koja smo stoka od naroda samo kukavicki cutimo na ponizavanje to je osmisljeno u vucucevoj kuhinji degradacija crnogorskog pi

Krsto
28.04.2023-03:56 03:56

Nakon što je na brzinu ”odradio” Jakova, Milojko mora da čuva -leđa- .Vladika Vranjski Pahomije je u blizini