Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Spičanović: Privredni razvoj Bara strateški usmjeravamo u pravcu preduzetništva

Kako je dodala, stečeno iskustvo tokom implementacije ovih programa predstavlja dragocjen osnov na bazi kojeg će kreirati unaprijeđene modele podrške, još ambicioznije i inovativnije

Afirmisanje preduzetništva i podsticanje privrednih aktivnosti mikro i malih preduzeća bilo je u fokusu lokalne uprave u ovom mandatnom periodu. Inicirali smo osnivanje novih biznisa koji predstavljaju ekonomski podmladak grada i pomogli tržišni opstanak malih biznisa koji su bili na posebnom udaru u veoma teškom i neizvjesnom periodu COVID pandemije, kazala je Tanja Spičanović, kandidatkinja za odbornicu sa liste “Prava stvar, Koalicija Zajedno Bar”.

“Kroz programe podrške preduzetništvu, finansijsku podršku na ime osnivanja ili proširenja postojećeg poslovanja dobilo je 170 preduzetničkih subjekata, a ukupan iznos plasiranih sredstava premašuje cifru od 750.000 eura. Pored finansijske, sprovodili smo i programe mentorske i edukativne podrške, bazirane na međunarodno priznatoj metodologiji. Zapaženi rezultati na polju ulaganja u preduzetništvo, pozicionirali su Bar kao primjer dobre prakse u širem okruženju, sa liderskom ulogom u generisanju daljih razvojnih inicijativa”, kazala je ona.

Kako je dodala, stečeno iskustvo tokom implementacije ovih programa predstavlja dragocjen osnov na bazi kojeg će kreirati unaprijeđene modele podrške, još ambicioznije i inovativnije.

“U razvoj preduzetništva tokom narednog mandatnog perioda uložićemo 2 miliona eura. Visina pojedinačnog granta će biti povećana, pa će tako lokalni biznisi koji otvaraju veći broja radnih mjesta i koji donose novu vrijednost zajednici, moći da računaju na bespovratna sredstva Opštine u iznosu od 20.000 eura. Prateći potrebe savremenog doba, napravićemo iskorak u pravcu stimulisanja digitalnih zanimanja i pokretanja sektora zelene ekonomije.  Sa posebnim senzibilitetom ćemo se posvetiti osnaživanju socijalnog preduzetništva i aktivaciji svih ljudskih potencijala”, kazala je Spičanović.

Nastaviće, ističe, sa ulaganjima u razvoj ženskog preduzetništva, a u procesu inoviranja te linije podrške računaju na partnerstvo i iskustvo 116 preduzetnica, koliko su ih od 2019. godine podržali.

“Težnja da sve linije podrške učinimo dostupnijim građanima, da intenzivnije pratimo i odgovaramo na preduzetničke potrebe, da pružimo snažniju logistiku u generisanju inovacija i privlačenju sredstava iz evropskih fondova, dovela nas je do formiranja Centra za preduzetništvo i inovacije. To će biti značajan link do budućih nosilaca progresa lokalne zajednice i njenog intenzivnijeg privrednog razvoja. Izgrađujemo ekonomski ekosistem Bara u kojem dominiraju održivi mali biznisi koji doprinose prosperitetu zajednice i generišu nova radna mjesta”, zaključila je Spičanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve