Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Spičanović u Madridu o praksama dobrog upravljanja​

Članovi delegacije, kako je saopšteno, bili su poslanici Skupštine Crne Gore koji su članovi neformalnog multipartijskog Foruma za dobro upravljanje, zajedno sa predstavnicima Prijestonice Cetinje i opština Bar, Plav i Žabljak

Potpredsjednica Opštine Bar Tanja Spičanović bila je dio crnogorske delegacije koja je u periodu od 20. do 23. februara boravila u Madridu, u okviru studijske posjete “Otvorena uprava i dobro upravljanje”.

Članovi delegacije, kako je saopšteno, bili su poslanici Skupštine Crne Gore koji su članovi neformalnog multipartijskog Foruma za dobro upravljanje, zajedno sa predstavnicima Prijestonice Cetinje i opština Bar, Plav i Žabljak.

Iz Opštine Bar su naveli da posjeta je organizovana u sklopu projekta ,,Osnaživanje kapaciteta i procesa za dobro upravljanje u Crnoj Gori” koji realizuje Međunarodni republikanski institut (IRI).

“Ova posjeta imala je za cilj upoznavanje sa primjerima uporedne prakse u sprovođenju principa dobrog upravljanja u okviru parlamenta i na lokalnom nivou, a u vezi sa multipartijskom saradnjom i sprovođenjem inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu (OGP)”, kazali su iz barske opštine.

U okviru posjete, dodaju, sastanci su održani sa predstavnicima Parlamenta Španije (Congreso de los diputados), Gradskog vijeća Madrida i Ministarstvom digitalne transformacije i javne uprave.

Sa predsjednikom parlamentarnog Odbora za međunarodne odnose, Huan Karlos Ruiz-Boixom razgovarano je o evropskim integracijama Crne Gore i refromama koje se na tom putu sprovode uz nadu da će Crna Gora uskoro biti dio EU porodice.

“Potvrđena je snažna podrška širenju EU i značaj NATO savezništva. Predstavljeni su rezultati nakon predsjedavanja Španije Savjetom EU, pogotovo u politikama zelene tranzicije, jačanja socijalne pravde i jedinstva EU”, stoji u saopštenju.

Foto: Opština Bar

Iz barske opštine su naveli da sa predsjednicom parlamentarnog Zajedničkog odbora za koordinaciju i monitoring Strategije za postizanje ciljeva održivog razvoja, Engraciom Rivera Arias razmijenjene su ideje i preporuke za bolju promociju ciljeva održivog razvoja, u kontekstu vrijednosti koje ciljevi predstavljaju i koji su orijentir za javne politike, prije svega programe socijalne podrške, kojima se moraju rukovoditi nosioci odluka bez obzira na brojne izazove koji utiču na uslove u kojima se politike kreiranju.

Primjer uspostavljanja odbora u okviru Parlamenta koji se bavi ovim pitanjem, ocijenjen je kao snažan pokazatelj političke volje i izgradnje kompletnog institucionalnog okvira ka ispunjavanju Agende 2030, kazali su iz Opštine Bar.

Primjena vrijednosti OGP-a na lokalnom nivou predstavljeni su u Vijeću Madrida.

Navodi se da predstavljeni su njhovi važni projekti i rezultati na polju transparetnosti i efikasnog pružanja javnih usluga kroz okvir Lokalnih OGP akcionih planova.

Dodaje se da posebnu pažnju privukli su uspostavljeni okviri za borbu protiv korupcije i njenu prevenciju, pristup otvorenim podacima, kao i postupak participativnog kreiranja budžeta, otvorenog budžeta i njegove jednostavnije prezentacije građanima, te način uključivanja velikog broja građana u procese odlučivanja i praćenja javnih politika.

Iskustva, rezultate i izazove u uspostavljanju otvorene, odgovorne i prustupačne gradske uprave, predstavili su: María Pía Junquera Temprano, generalna direktorica za građansku participaciju, Ángela Pérez Brunete, generalna direktorica za transparentnost i kvalitet, Luis Rodriguez Vega, šef servisa za inovacije i participaciju, Karlos Granados, direktor madridske Kancelarije za borbu protiv korupcije i prevara i Fernando de Pablo Madrid, generalni direktor Digitalne kanelarije Vijeća Madrida.

Lazaro Tunjon, generalni direktor otvorene uprave u Ministarstvu digitalne tarnsformacije i javne uprave, je vrlo detaljno predstavio proces ko-kreacije nacionalnih OGP akcionih planova, rad Multisektorskog foruma, kao i pravce budućeg djelovanja Španije u okviru OGP zajednice, naročito u ulozi ko-predsjedjedavajuće zemlje u Upravnom odboru OGP-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve