Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

SPC: “Ne bavimo se politikom, partije da ne svojataju litije”

Mitropolija crnogorsko primorska i eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori tvrde da se ne bave politikom, ali da to ne znači da će se odreći, kako kažu, svojih Ustavom zagarantovanih prava. Pozvali su političke partije  da se uzdrže od svojatanja litija radi ostvarivanja političke koristi

Mitropolija crnogorsko primorska i eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori tvrde da se ne bave politikom, ali da to ne znači da će se odreći, kako kažu, svojih Ustavom zagarantovanih prava. Pozvali su političke partije da se uzdrže od svojatanja litija radi ostvarivanja političke koristi.

foto Ilustracija

“Neistinitim optužbama da se ”Crkva bavi politikom” želi Crkvi oduzeti legitimno pravo da se obraća vjernicima i javnosti ne samo po pitanju odnosa Crkve i države nego i najširih društvenih tema. Očekujemo od državnih vlasti Crne Gore da ispoštuje Mitropoliju i pravoslavne eparhije SPC u Crnoj Gori makar u mjeri koju određuju Ustav i pravni poredak, a ne da sa najviših državnih adresa i sa kongresa političke partije, uz direktno kršenje Ustava, najavljuju formiranje svoje partijske crkve”, saopšteno je iz MCP-a.

Prema njihovim riječima pravni poredak države Crne Gore treba da se primjenjuje na sve podjednako, pa i na Crkvu i njeno sveštenstvo, monaštvo i vjernike, ali ne selektivno i ne samo protiv njih.

“Na žalost, nepravda i selektivno postupanje državnih organa isključivo prema našoj Crkvi predstavlja jedan od ključnih problema u odnosima države prema Crkvi. Crkva je, preko Pravnog savjeta, ne jednom, tražila pravnu zaštitu i branila svoja ugrožena ustavna prava u okviru pravnog poretka Crne Gore. Na taj način smo, pored ostalog, i iskazali ne samo odnos poštovanja i priznavanja države i njenog pravnog sistema nego i univerzalnih vrijednosti morala, pravičnosti i pravde. Umjesto toga, svaki put smo dobijali nova nasilja i atake na Crkvu, a posebno opstrukciju i neizvršavanje brojnih sudskih presuda kojim su utvrđena nezakonita postupanja prema Crkvi i demantovane neistinite optužbe da ”Crkva ne priznaje državu” ili hoće da bude iznad države”, ističu u MCP-u.

U MCP-u tvrde da litije organizuju Mitropolija i eparhija SPC i njihove crkvene opštine i parohije u Crnoj Gori bez ikakvog miješanja ili uticaja bilo koje strane države, vlade ili partije.

“Nijedna politička stranka ili koalicija ne organizuje i ne rukovodi litijama, kao ni životom Crkve u Crnoj Gori. Svi građani, pa i političari i pripadnici stranaka koji su po slobodnoj volji vjernici, imaju pravo da prisustvuju i učestvuju na svim bogosluženjima Crkve, pa i na litijama, ali nemaju, niti su imali i neće imati uticaja na organizaciju i zahtjeve sveštenstva i vjernog naroda sa litija”, naglašavaju u MCP-u.

Pozivaju pripadnike političkih stranaka da se uzdrže od bilo kakve politizacije i svojatanja litija radi ostvarivanja političke koristi, jer bi takvo ponašanje predstavljalo zloupotrebu i grijeh.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije pozivao je učesnike litija da se i u litijama i u svakodnevnom životu pridržavaju zdravstvenih mjera koje se odnose na ličnu higijenu i zdravstvenu zaštitu, o čemu je javnost dovoljno upoznata preko Instituta za javno zdravlje i medija.

“Jer, dužnost nam je da, čuvajući sebe, čuvamo i sve oko sebe. Jer, brat, a svaki čovjek nam je brat, najveća je svetinja na zemlji. Kraj ćivota Svetog Petra Cetinjskog, istinskog državotvorca i mirotvorca, upućujemo i poziv Državnom tužilaštvu i Upravi policije, kao i drugim nadležnim organima, da se prije i poslije litija ponašaju zakonito i da ne donose, kao prošle nedjelje i ranije, nezakonite akte protiv sveštenstva, monaštva i vjernog naroda zbog učešća na litijama. Oni su dužni da zaštite, a ne da krše Ustavom zagarantovana ljudska prava i slobode. Molimo se Svetoj Trojici da nas iscijeli i zaštiti od svih virusa, a posebno od virusa nepravde, bogomržnje i bratomržnje”, zaključio je Amfilohije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve